Loading...

4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης

 

4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 2016 και ΠΕΡΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΡΩΣΙΑΣ & ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2015

Ολύμπιον

 

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και το Δίκτυο Ναυαρίνο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το Ερευνητικό Κέντρο του Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield, City College, SEERC, και το ACT-American College of Thessaloniki, διοργανώνουν το 4ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης/4th Thessaloniki International Symposium in World Affairs, στις 18 Οκτωβρίου 2015 στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον.

Το Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης και έχει καταστεί ένας σημαντικός θεσμός με μεγάλη απήχηση ιδιαίτερα στο φοιτητικό κοινό της πόλης. Το Συμπόσιο αποτελεί μια διεθνή συνάντηση κύρους και μια πλατφόρμα διαλόγου για τις κρίσιμες παγκόσμιες εξελίξεις και προκλήσεις της εποχής μας. Η φετινή διοργάνωση έχει θέμα: «Ο κόσμος το 2016 και πέρα: Η Ελλάδα στο τρίγωνο Ευρώπης, Ρωσίας & Μέσης Ανατολής» και θα εξετάσει τη θέση της χώρας στο σύνθετο και ευμετάβλητο πολιτικό και οικονομικό διεθνές περιβάλλον.

Πώς επηρέασε η ελληνική κρίση την Ευρώπη και την ευρωζώνη; Ποιά είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια σήμερα; Πώς διαμορφώνεται η Μέση Ανατολή μετά την Αραβική Άνοιξη; Πώς επηρέασε η κρίση της Ουκρανίας τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, αλλά και τους συσχετισμούς εντός του ΝΑΤΟ;  Πώς αποτιμάται η μετάβαση της Ανατολικής Ευρώπης από τον κομμουνισμό στη δημοκρατία της αγοράς; Πού πηγαίνει η Ευρώπη; Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ομιλητές του Συμποσίου, στους οποίους περιλαμβάνονται οι:

Nadia Arbatova, αναλύτρια της σύγχρονης Ρωσίας  και επικεφαλής του Institute for World Economy & International Relations της Μόσχας, Anne Barnard, ανταποκρίτρια των New York Times στη Βηρυτό για τη Μέση Ανατολή,  Florian Bieber, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Graz, διευθυντής του Center for South East European Studies στην Αυστρία και ένας από τους πιο γνωστούς αναλυτές των Βαλκανίων σήμερα, Grzegorz Ekiert, καθηγητής κοινωνιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies στις Βρυξέλλες, Joan Hoey, επικεφαλής αναλύτρια για την Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη του Economist Intelligence Unit στο Λονδίνο, David L. Phillips,διευθυντής του προγράμματος Peace-building & Rights του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ, Joseph H. H. Weiler, πρόεδρος του European University Institute στη Φλωρεντία και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές του φαινομένου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, Θανάσης Καμπάνης, δημοσιογράφος και συγγραφέας με ειδίκευση σε θέματα Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, και Θρασύβουλος Σταματόπουλος, βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, υπεύθυνος για τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

 

Γλώσσες εργασίας του Συμποσίου θα είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Γενική είσοδος, προπώληση: 5 ευρώ / ταμείο: 10 ευρώ.

* Η προπώληση εισιτηρίων ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες, το αναλυτικό πρόγραμμα, τα βιογραφικά των ομιλητών καθώς και την προπώληση εισιτηρίων:

facebook: Thessaloniki International Symposium

  • επικοινωνήστε με το Δίκτυο Ναυαρίνο, Απελλού 3 (ώρες γραφείου: ΔΕ-ΠΑ, 10.00-16.00)

Τ. 2310 260 322 | F. 2310 260 332 | Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • επικοινωνήστε με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, Φράγκων 6-8 (ώρες γραφείου: ΔΕ-ΠΑ, 10.00-16.00) T. 2310 551 754 | F. 2310 551 748 | E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στον πολιτισμό της Βορείου Ελλάδος. Από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα, η Πολιτιστική Εταιρεία έχει διοργανώσει δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχει συμμετάσχει σε εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει αναπτύξει σημαντική εκδοτική δραστηριότητα.

Το Navarino Network (ΝΝ)-Δίκτυο Ναυαρίνο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 και είναι μια πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος. Το ΝΝ είναι μία ανεξάρτητη, επιστημονική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, με έδρα την Πλατεία Ναυαρίνου και στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της.

Το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) είναι ένα γερμανικό πολιτικό ίδρυμα. Μέσω των προγραμμάτων του και των δραστηριοτήτων του συμβάλλει ενεργά στην επίτευξη διεθνούς συνεργασίας και επικοινωνίας. Διαθέτει περισσότερα από 80 γραφεία και προγράμματα σε όλο τον κόσμο, σε πάνω από 120 χώρες, με σκοπό την συστηματική προώθηση της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς. Τον Μάιο του 2012 το Konrad-Adenauer-Stiftung επανεκκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα με την δημιουργία ενός εξωτερικού γραφείου στην Αθήνα. Το KAS Αθηνών θέτει ως πρώτο στόχο την προώθηση του πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και μεταξύ των υπολοίπων εταίρων της Ε.Ε.

Το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC), είναι ένας διεθνής, μη-κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ερευνητικό κέντρο του Κολεγίου CITY, Διεθνούς Τμήματος του Πανεπιστημίου του Sheffield και ιδρύθηκε το 2004 με αποστολή να συμβάλει στην ειρηνική ανάπτυξη και σταθερότητα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διεξάγοντας βασική και εφαρμοσμένη έρευνα για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Οι απώτεροι στόχοι περιλαμβάνουν την προώθηση της συνεργασίας δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό την ενίσχυση των ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής.

Το ACT - American College of Thessaloniki είναι ένα ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια. Το ACT είναι αναγνωρισμένο στις ΗΠΑ από την Επιτροπή για Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης του New England Association of Schools and Colleges (NEASC), τον οργανισμό που πιστοποιεί μερικά από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως τα Harvard και Yale. Παράλληλα τα πτυχιακά προγράμματα του ACT έχουν και Ευρωπαϊκή πιστοποίηση μέσω του Open University της Μ. Βρετανίας. To American College of Thessaloniki είναι επίσης αναγνωρισμένο ως «Κολλέγιο» από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς πληροί τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 38/2010) που ρυθμίζει την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Share