Loading...

Μαθητική Δημοκρατική Συνέλευση - Εργαστήριο για το μέλλον της ΕΕ

 

Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 2018

Μαθητική Δημοκρατική Συνέλευση

Εργαστήριο για το μέλλον της ΕΕ

 

Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018, 17:00 – 21:00

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018, 10:00 – 21:00

 

Κεντρικός ομιλητής 

Γουλιέλμος Βαλασίδης

 Διευθυντής Επικοινωνίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παρασκευή 9 Μαρτίου, 19:30

 

Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Michael και KittyDukakis με το Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του ACTAmericanCollegeofThessaloniki, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, διοργανώνει υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο εργαστήριο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή μαθητών λυκείου και φοιτητών της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Γουλιέλμος Βαλασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δώσει ομιλία με τίτλο «Democracy and the Rule of Law in the European Union: between Myth and Reality». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στις 7:30 μ.μ. και είναι ανοιχτή για το κοινό. Η ομιλία θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια της μαθητικής και φοιτητικής συνέλευσης, οι ομάδες εργασίας θα συζητήσουν για τις ευρύτερες αρχές και διαδικασίες της δημοκρατικής διακυβέρνησης, το ειδικότερο αποκαλούμενο «δημοκρατικό έλλειμμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τους τρόπους ενίσχυσης και ενθάρρυνσης της συμμετοχής των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι θεματικές ενότητες εντοπίζονται στις περιοχές του προσφυγικού ζητήματος, της οικονομίας, της ισότητας των χωρών της ΕΕ μεταξύ τους, και των δημοψηφισμάτων ως παράδειγμα συμμετοχικών διαδικασιών και των συνεπειών τους (με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Brexit).

Με την καθοδήγηση ειδικών, κάθε ομάδα εργασίας θα ασχοληθεί με ένα ειδικό θέμα (πχ διαφάνεια λήψης αποφάσεων, δημοκρατία και λαϊκισμός, δημοκρατία και διαχείριση κρίσεων, ΜΜΕ και δημοκρατία, τεχνολογία και δημοκρατία, εκλογικές διαδικασίες, κοκ). Έπειτα από τις εργασίες της, κάθε ομάδα θα ορίσει έναν εισηγητή για να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της, τις σκέψεις της και τις προτάσεις της σε μια ανοιχτή συζήτηση όλων, παρουσία διακεκριμένων ομιλητών. Η γλώσσα εργασίας για τους φοιτητές είναι τα αγγλικά και για τους μαθητές Λυκείου τα ελληνικά

Για περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Michael και Kitty Dukakis (Dukakis Center) στο ACT: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 
 

Share