Loading...
Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη στο Κολλέγιο Ανατόλια

Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη στο Κολλέγιο Ανατόλια

" Η Μπάντα"

Τρίτη 7 Μαΐου 2019, 19:00, Raphael Hall, Κολλέγιο Ανατόλια

ο Κολλέγιο Ανατόλια και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ "Η Μπάντα" του δημοσιογράφου και ερευνητή Νίκου Ασλανίδη. Η προβολή θα γίνει την Τρίτη 7 Μαϊου, στις 19:00, στο θέατρο Raphael του Κολλεγίου Ανατόλια. Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο Νίκος Ασλανίδης και ο εκπαιδευτικός και τ. Αντιπρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Γιώργος Λυσαρίδης. Η προβολή της ταινίας θα συνοδευτεί από έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, που βραβεύτηκε πρόσφατα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το βραβείο Κοινού Fischer και με το 1ο βραβείο της ΕΡΤ, βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ήταν μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Κερασούντος. Την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Ορχήστρα «επιστρατεύτηκε» για να παίζει εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Τοπάλ Οσμάν στις περιοχές όπου ζούσαν οι ελληνικοί πληθυσμοί. Την μπάντα αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος εξοντώθηκαν με διαταγή του Τοπάλ Οσμάν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, που κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα. Από τότε δεν ξαναέπαιξε μουσική.

Ο Νίκος Ασλανίδης εντόπισε και μίλησε με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου, και συγγενείς των θυμάτων. Έναν αιώνα μετά τα τραγικά γεγονότα του Πόντου, το ντοκιμαντέρ αναβιώνει την πορεία της Φιλαρμονικής, και την ακολουθεί μέχρι και τη Μερζιφούντα διασταυρώνοντας την τραγική της μοίρα με την ιστορία του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δηλώστε συμμετοχή

 

Share