Loading...
Whistleblowers - Υπερασπιστές της Δημοκρατίας:  Καταγγέλλοντας τη Διαφθορά

Whistleblowers - Υπερασπιστές της Δημοκρατίας: Καταγγέλλοντας τη Διαφθορά

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019
19:00, Daios Hotel, Θεσσαλονίκη

Μία ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), την προστασία που (πρέπει να) απολαμβάνουν και τη διαφθορά που καταγγέλλουν εντός των φορέων όπου εργάζονται διοργανώνει το Dukakis Center του ACT – American College of Thessaloniki και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος/Transparency International Greece. Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, στις 7 το απόγευμα, στο Daios Hotel στη Θεσσαλονίκη (Λεωφόρος Νίκης 59).

Καλεσμένοι ομιλητές είναι οι:

James Wasserstrom, προβεβλημένη περίπτωση μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, που κατήγγειλε και αποκάλυψε φαινόμενα κακοδιαχείρισης στο Κόσοβο από στελέχη της προσωρινής διοίκησης που είχε ορίσει το 2007 ο ΟΗΕ. Ο ίδιος θα μοιραστεί με το κοινό πτυχές της εμπειρίας του, η οποία οδήγησε στην αποπομπή του από τον ΟΗΕ, συμβάλλοντας στην ευρύτερη συζήτηση για το καθεστώς προστασίας αυτών των μαρτύρων και την αναθεώρηση των πολιτικών και του νομικού πλαισίου στο οποίο υπάγονται.

Nelson Graves, ιδρυτής του News Decoder, ενός οργανισμού που επιχειρεί να καλλιεργήσει στους νέους ανθρώπους τις δεξιότητες εκείνες - μεταξύ αυτών και δημοσιογραφικές -, ώστε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους πολίτες.

Wasserstrom

Τους ομιλητές θα προλογίσουν ο Dr. David Wisner, Διευθυντής του Dukakis Center και η Dr. Άννα Δαμάσκου, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε μία χρονική συγκυρία στην οποία καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον για τους whistleblowers, είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, είτε απλοί ιδιώτες που στρέφουν την προσοχή μας σε περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος, διαφθοράς, κακομεταχείρισης κλπ. Η συζήτηση θα θίξει επίσης τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιμετωπίζει τους whistleblowers:

  • Είναι άξιοι συγχαρητηρίων ή άτομα που λειτουργούν μεροληπτικά και με κριτήριο το οικονομικό όφελος;
  • Πώς προστατεύονται και ποιες πιθανές νομικές επιπτώσεις αντιμετωπίζουν;
  • Πώς πρέπει να αναλογιστούμε τους δημοσιογράφους που συχνά διακινδυνεύουν τη ζωή τους για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφικής αλήθειας;

Η εκδήλωση, που επιχειρεί να θέσει τη διαφθορά και την ανάγκη της διαφάνειας στο επίκεντρο του δημοσίου βίου, είναι η τρίτη κατά σειρά που διοργανώνουν από κοινού το Κέντρο Dukakis και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share