Loading...
Η Κίνα και ο Κόσμος μετά τον COVID-19: Διαδικτυακή εκδήλωση και παρουσίαση του βιβλίου  My Old Home του Orville Schell
Orville Schell

Η Κίνα και ο Κόσμος μετά τον COVID-19: Διαδικτυακή εκδήλωση και παρουσίαση του βιβλίου My Old Home του Orville Schell

 Το Dukakis Center του ACT - American College of Thessaloniki εγκαινιάζει μία νέα σειρά webinars με θέμα την Κίνα και τον ρόλο της στη μετα-COVID εποχή. Το πρώτο webinar θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Manchester China Institute την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, με κεντρικό ομιλητή έναν από τους πιο έγκυρους μελετητές της Κινεζικής Πολιτικής, τον Orville Schell, Arthur Ross Director of the Center on U.S.-China Relations at Asia Society, και συγγραφέα του βιβλίου My Old Home που θα παρουσιαστεί την ίδια ημέρα.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν ο David Wisner, Executive Director του Dukakis Center του ACT, και ο Peter Gries, Lee Kai Hung Chair & Director στο Manchester China Institute και Καθηγητή Κινεζικής Πολιτικής στο University of Manchester.

Από το 1971 όταν η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έγινε μέλος του ΟΗΕ η ισχύς και η επιρροή της μεγαλώνει συνεχώς. Οι αναλυτές επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα και τα ανακλαστικά που επέδειξε η Κίνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά το μυστήριο που καλύπτει τις συνθήκες της έναρξής της στην πόλη Wuhan. Επιπλέον, λόγω της τάχιστης επανόδου της σε τροχιά εντυπωσιακής οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα έχει καταστεί για τους επιχειρηματίες της Δύσης επίκεντρο των αναδυόμενων τάσεων σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο και η υψηλή τεχνολογία. Η περίπτωση της Ελλάδας έχει πολλά να διδάξει, καθώς και το αποτύπωμα της κινεζικής οικονομίας έχει γίνει εντονότερο τα τελευταία χρόνια. Τον Απρίλιο του 2019 η Ελλάδα έγινε επίσημα μέλος της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας «17+1» ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που μετείχε σε σχήμα για τη καλλιέργεια συμπράξεων με την Κίνα.

Ο Orville Schell θα αναπτύξει όλα αυτά τα ζητήματα και τα χαρακτηριστικά της εποχής μας που έχει χαρακτηριστεί ως «Ο Κινεζικός Αιώνας». Παράλληλα ο διαπρεπής ακαδημαϊκός θα μιλήσει για το νέο του βιβλίο μυθοπλασίας My Old Home το οποίο εξιστορεί τη ζωή ενός πατέρα και του γιου του στην Κίνα του Μάο και του Ψυχρού Πολέμου, για να κάνει μία πρόβλεψη για τη μετα-Covid εποχή. Το βιβλίο έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές - έχει μάλιστα χαρακτηριστεί ως «αριστούργημα» από τον διάσημο καθηγητή του Harvard Ezra Vogel. Οι αφηγηματικές αρετές του συγγραφέα, το χιούμορ, η αισθαντικότητα, και η ματιά του που παρατηρεί τη μεγάλη εικόνα, ενώ ταυτόχρονα που ασχολείται με την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών του, τον κατατάσσουν στη «σχολή» του Albert Camus και στην άποψη ότι «η λογοτεχνία είναι ένα ψέμα  με το οποίο λέμε την αλήθεια».

Η διαδικτυακή εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.

Για να παρακολουθήσετε την  εκδήλωση απαιτείται προεγγραφή στο link  http://bit.ly/3rk8Fif

Ο Orville Schell, είναι συγγραφέας δέκα βιβλίων και αρθρογράφος σε επιστημονικές εκδόσεις, περιοδικά και εφημερίδες μεταξύ των οποίων τα: The Atlantic Monthly, The New Yorker, Time, The New Republic, Harpers, The Nation, The New York Review of Books, Wired, Foreign Affairs, the China Quarterly, The New York Times, the Washington Post, και Los Angeles Times. Είναι ακαδημαϊκός ερευνητής στο Weatherhead East Asian Institute στο  Columbia University, επικεφαλής ερευνητής στο Annenberg School of Communications του University of Southern California (USC) και μέλος του Council on Foreign Relations. Διετέλεσε καθηγητής και Πρύτανης του University of California, Berkeley Graduate School of Journalism. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και υποτροφίες μεταξύ των οποίων το Guggenheim Fellowship, το Overseas Press Club Award, και το Harvard-Stanford Shorenstein Prize in Asian Journalism.

Ο Peter Hays Gries, είναι καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής και ιδρυτής του Manchester China Institute στο University of Manchester, και ιδρυτής του Institute for US-China Issues στο University of Oklahoma. Οι μελέτες του επικεντρώνονται στις αιτίες και τις συνέπειες της αντίληψης που έχει η Κίνα για τον κόσμο και το αντίστροφο, και κυρίως στη δυναμική των λανθασμένων αντιλήψεων και της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Share