Loading...
Basketball for Life Skills (BASKI): Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος στη Θεσσαλονίκη

Basketball for Life Skills (BASKI): Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος στη Θεσσαλονίκη

Στις 10 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια η παρουσίαση του προγράμματος Basketball for Life Skills (BASKI). Το BASKI είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο που αναφέρεται στην προώθηση της καλαθοσφαίρισης μεταξύ των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ως ενός μέσου ανάπτυξης δεξιοτήτων απαραίτητων για τη ζωή και την κοινωνική ένταξη των πολιτών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει το Κολλέγιο Ανατόλια με το ACT - American College of Thessaloniki (το τμήμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού), με εταίρους από συνολικά έξι ευρωπαϊκές χώρες. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και εταίροι το Center for Social Innovation (CSI) της Κύπρου, οι Ομοσπονδίες Καλαθοσφαίρισης της Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ρουμανίας, και ο οργανισμός  ASD Margherita Sports e Vita (MSV) από την Ιταλία.

To πρόγραμμα BASKI πρωωθεί την εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού, αλλά και τον ίδιο τον αθλητισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, υποστηρίζει την εφαρμογή των Κατευθυντήριων Γραμμών της ΕΕ για τη «Διπλή Σταδιοδρομία των Αθλητών».

Η Δρ. Μαρία Κυριακίδου, Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT και ο Στεπάν Παρτεμιάν, Συντονιστής Αθλητικών και Φοιτητικών Δραστηριοτήτων του ACT παρουσίασαν τους σκοπούς του έργου και τις εκπαιδευτικές ενότητες που έχουν δημιουργηθεί. 

BASKI 1

(Από αριστερά) Στεπάν Παρτεμιάν, Συντονιστής Αθλητικών και Φοιτητικών Δραστηριοτήτων του ACT- American College of Thessaloniki, Νίκος Σταυρόπουλος, διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής και προπονητής και επίκουρος Καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Δρ. Μαρία Κυριακίδου, Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT,  Χρήστος Γαλαζούλας, καθηγητής των ΤΕΦΑΑ, Κωνσταντίνος Βεργίνης, πρώην ερασιτέχνης καλαθοσφαιριστής και αρχηγός της ομάδας του Κολλεγίου Ανατόλια και Διοικητικός Υπεύθυνος Αθλητικών Τμημάτων Σ.Α.Α.Κ. Ανατόλια.

Την ενημέρωση παρακολούθησαν 30 προπονητές καλαθοσφαίρισης, καθηγητές φυσικής αγωγής, φοιτητές των ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ καθώς και αθλητές με διπλή σταδιοδρομία όπως ο Νίκος Σταυρόπουλος, διεθνής βετεράνος καλαθοσφαιριστής και προπονητής, και σήμερα επίκουρος Καθηγητής των ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, και ο Κωνσταντίνος Βεργίνης, πρώην ερασιτέχνης καλαθοσφαιριστής και αρχηγός της ομάδας του Κολλεγίου Ανατόλια, Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου (Σ.Α.Α.Κ.) Ανατόλια και Διοικητικός Υπεύθυνος Αθλητικών Τμημάτων Σ.Α.Α.Κ. Ανατόλια.

BASKI 2

Στη συνέχεια, οι προπονητές και δάσκαλοι Φυσικής Αγωγής ήρθαν για πρώτη φορά σε πρακτική επαφή με το ασκησιολόγιο και την «εργαλειοθήκη» του BASKI. Εβδομήντα μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, και παιδιά από την οργάνωση ‘Ο Φάρος του Κόσμου’ στον Δενδροπόταμο, έπαιξαν μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κολλεγίου Ανατόλια, δοκιμάζοντας πιλοτικά τις ασκήσεις και είδαν πώς μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα, η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων ή η ηγεσία μέσω ασκήσεων της καλαθοσφαίρισης.Το επόμενο βήμα του BASKI είναι η διοργάνωση του τελικού συνεδρίου στις 3 και 4 Ιουνίου στην Κύπρο.

 BASKI 3

BASKI 4

BASKI 5

Λίγα λόγια για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BASKI

Το πρόγραμμα BASKI επιδιώκει να εκπαιδεύσει όλους τους ενδιαφερόμενους που ασχολούνται με τη φυσική αγωγή των παιδιών (και ιδιαίτερα διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικούς και γονείς) σχετικά με τα πολυάριθμα οφέλη της καλαθοσφαίρισης, όπως είναι η καλή σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και οι ήπιες δεξιότητες που μπορούν να αποκτηθούν μέσω του αθλήματος. Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με τη διεξαγωγή διαδραστικών και διασκεδαστικών σεμιναρίων, τη σύνταξη και διανομή ενημερωτικών εγχειριδίων, καθώς και με τη χρήση εξοπλισμού και παιχνιδιών. Όλα αυτά συγκεντρώνονται στο Διαδραστικό Πακέτο Εκπαίδευσης για Προπονητές/Εκπαιδευτές BASKI. 

Το εκπαιδευτικό πακέτο θα παρέχει παιδαγωγικές μεθόδους και εργαλεία, καθώς και σχέδια μαθημάτων που θα μπορούν να εφαρμοστούν και σε εξωτερικούς χώρους από κάθε σχετικό ενδιαφερόμενο. Η Εργαλειοθήκη των Μαθημάτων και των Ανοικτών Eκπαιδευτικών Πόρων BASKI περιλαμβάνει το σύνολο του υλικού, των δραστηριοτήτων και των εργαλείων εκπαίδευσης και θα αναπτυχθεί σε μικτή μορφή (δια ζώσης και διαδικτυακές δραστηριότητες).

 

Share