Loading...
Παρουσίαση του βιβλίου «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς με την Εκπαίδευση Το Κολλέγιο Ανατόλια στην Τουρκία και στην Ελλάδα»  του William McGrew

Παρουσίαση του βιβλίου «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς με την Εκπαίδευση Το Κολλέγιο Ανατόλια στην Τουρκία και στην Ελλάδα» του William McGrew

Στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης το Κολλέγιο Ανατόλια και οι εκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν την έκδοση «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς με την Εκπαίδευση: Το Κολλέγιο Ανατόλια στην Τουρκία και την Ελλάδα» του William McGrew. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (thessalonikibookfair.gr) την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, από τις 18:00 έως τις 19:00.

Η έκδοση παρακολουθεί και καταγράφει την περιπετειώδη διαδρομή του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος με βασικούς σταθμούς τη Βοστόνη, όπου βρίσκονται οι απαρχές του Κολλεγίου Ανατόλια, τη Μερζιφούντα του Πόντου όπου πρωτολειτούργησε το ίδρυμα το 1886 και τη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε το 1924. Ο συγγραφέας, ιστορικός και πρώην Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια William McGrew αξιοποίησε σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα αρχείων που φυλάσσονταν μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Harvard, και συγκινητικές προσωπικές ιστορίες μαθητών και δασκάλων με όραμα, για να περιγράψει μία εκπαιδευτική πρωτοβουλία που λειτούργησε ως γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και πολλές φορές βρέθηκε στη δίνη της Ιστορίας.

Ταυτόχρονα, η έκδοση «συνομιλεί» με την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία, καθώς εμπλουτίζει τις πηγές σχετικά με το κίνημα των Αμερικανών ιεραποστόλων, τη Γενοκτονία των Αρμενίων, την ελληνοτουρκική σύγκρουση, τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους και την ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στην αγγλική γλώσσα το 2015 (εκδ. Rowman & Littlefield) με τίτλο Educating Across Cultures: Anatolia College in Turkey and Greece και πρόσφατα εκδόθηκε στα ελληνικά από το Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καπόν, σε μετάφραση Ανδρέα Κράουζε και επιμέλεια Χρήστου Πλούσιου.

Οι ομιλητές κατά σειρά θα είναι:

  • Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια
  • Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, εκδότρια «Εκδόσεις Καπόν»
  • Χρήστος Πλούσιος, επιμελητής της έκδοσης, φιλόλογος
  • Ελπίδα Βόγλη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Δήμος Αρχοντίδης, απόφοιτος και Έφορος Κολλεγίου Ανατόλια
  • Εύη Τραμαντζά, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείων Κολλεγίου Ανατόλια
  • Αιμιλία Ζουμπουλίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων  Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια 

Ο συγγραφέας William McGrew θα κάνει μια σύντομη παρέμβαση. 

Τη συζήτηση συντονίζει η Όλγα Τσαντήλα, Media Relations Officer του Κολλεγίου Ανατόλια

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο William McGrew διετέλεσε Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια από το 1974 μέχρι το 1999 και εν συνεχεία ανέλαβε την προεδρία της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (2005- 2009). Προηγουμένως είχε διατελέσει μέλος του Διπλωματικού Σώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Ο κ. McGrew είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ελληνική και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία. Το προηγούμενο βιβλίο του αφορούσε το νεοελληνικό κράτος και είχε τίτλο «Land and Revolution in Modern Greece, 1800–1881».

Η παρουσίαση θα μεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020, 18:00 – 19:00 στο link: https://www.thessalonikibookfair.gr/event/gefyronontas-politismoys-me-tin-ekpaideysi-to-kollegio-anatolia-stin-toyrkia-kai-tin-ellada-toy-william-mcgrew/

Share