«Behavioral Finance»
Ημερίδα για τη Συμπεριφορά των Επενδυτών
O τρόπος με τον οποίο η συμπεριφορά των επενδυτών επηρεάζει τις αποφάσεις, τις επιλογές και την απόδοσή των επενδύσεών τους ήταν το θέμα της Ημερίδας με τίτλο «Behavioral Finance» που διοργανώθηκε από το ACT - American College of Thessaloniki και το Finance Club του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Η συγκεκριμένη ημερίδα εγκαινιάζει τη σειρά παρεμφερών εκδηλώσεων που θα συνδιοργανωθούν από το ACT School of Business και το Finance Club του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του φοιτητικού συλλόγου που ιδρύθηκε το 2015 από φοιτητές του ΠΑΜΑΚ προκειμένου να συνδέσει τους νέους με την σύγχρονη χρηματοοικονομική επιστήμη και την αγορά εργασίας.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019 στην αίθουσα του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης παρουσία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Πιο ειδικά, παρουσιάστηκαν παραδείγματα εσφαλμένης και μη λογικής συμπεριφοράς των επενδυτών, σε διεθνές και σε εγχώριο επίπεδο, και συζητήθηκαν οι κύριες αιτίες που οδηγούν τους επενδυτές στη λήψη παράτολμων αποφάσεων που συνήθως οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα.
Το κοινό καλωσόρισε ο Δρ Στάμος Καραμούζης, Πρύτανης του ACT – American College of Thessaloniki, μιλώντας για την ιδιαιτερότητα της αμερικανικής εκπαίδευσης και τον ρόλο που παίζουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην κοινωνία. Εκ μέρους του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλωσόρισε το κοινό ο Ραδάμανθυς Τσότσος, στέλεχος του Χρηματιστηρίου Κέντρου Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε τη λειτουργία και το εύρος των δραστηριοτήτων που καλύπτονται από τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Ο Δρ Νικόλας Χουρβουλιάδης, Διευθυντής του ACT School of Business μίλησε για τη χρηματιστηριακή κρίση του Σεπτεμβρίου του 2008 που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ. Η λανθασμένη πληροφόρηση και η έλλειψη ψυχραιμίας εκ μέρους των επενδυτών έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους ώστε η αίτηση πτώχευσης που υπέβαλλε η επενδυτική εταιρία να εξελιχθεί σε παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ο Δρ Γιάννης Κρασσάς, καθηγητής στο ACT School of Business με ειδικότητα στη «Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική» (Behavioral Finance) ανέλυσε τους λόγους και τις αιτίες που οδηγούν τους επενδυτές στη λήψη μη λελογισμένων αποφάσεων και στην ανάληψη υπερβολικού κινδύνου ο οποίος τελικά οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα.
Ο Αστέρης Τσουκαλάς, Προϊστάμενος του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρουσίασε τις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, μοιράστηκε τις εμπειρίες του από πραγματικές υποθέσεις παραπλάνησης και εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες των ίδιων των επενδυτών οι οποίοι πολλές φορές γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σε μη νόμιμες συναλλαγές.