Loading...
«Κολλέγιο Ανατόλια: Ένα σχολείο πρόσφυγας  και ταυτόχρονα οικοδεσπότης προσφύγων»
Μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια στις εγκαταστάσεις της Χαριλάου, τέλη του 1920

«Κολλέγιο Ανατόλια: Ένα σχολείο πρόσφυγας και ταυτόχρονα οικοδεσπότης προσφύγων»

Το οδοιπορικό της μετεγκατάστασης του Κολλεγίου Ανατόλια από τη Μερζιφούντα στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους προσφυγικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, θα παρουσιάσει ο Χρήστος Πλούσιος, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, 2022, 9:45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει με τη συγκεκριμένη εισήγηση στις εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Η επόμενη μέρα μετά την Καταστροφή» που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται με το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης), το Μουσείο Φωτογραφίας "Χρήστος Καλεμκερής" και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ. Οι εργασίες θα φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημοτικό Θέατρο «Οδού Χηλής» στην Καλαμαριά από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου 2022.

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί τομή στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και από τα σημαντικότερα γεγονότα μετά τον τερματισμό του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κομμάτι αυτού του τραγικού κεφαλαίου καθώς και της συλλογικής αναγεννητικής προσπάθειας αποτέλεσε το Κολλέγιο Ανατόλια, που ακολούθησε τη μοίρα των προσφυγικών πληθυσμών αφήνοντας τη Μερζιφούντα στην περιοχή της Αμάσειας του Πόντου και κάνοντας μία νέα αρχή στη Θεσσαλονίκη. Με πυρήνα έναν προσφυγικό, μαθητικό πληθυσμό που κατέφυγε στις πρόχειρες εγκαταστάσεις στη Χαριλάου, το Κολλέγιο Ανατόλια, αν και πρόσφυγας, κατόρθωσε να συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις στους πληθυσμούς που συνέρρευσαν στην πόλη.

Ο Χρήστος Πλούσιος είναι πρώην καθηγητής και διευθυντής του 2ου ΓΕΛ του Κολλεγίου Ανατόλια, και επιμελητής της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου του William McGrew Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς με την Εκπαίδευση: Το Κολλέγιο Ανατόλια στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Η ομιλία γίνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχείου του Κολλεγίου Ανατόλια που υποστηρίζει την παρουσίαση με αρχειακό υλικό φωτογραφιών και σπάνιων ντοκουμέντων. Το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια αποτελεί μέρος της Βιβλιοθήκης Bissell που είναι ανοιχτή στο κοινό. Το Αρχείο διαφυλάσσει τη μνήμη της ιστορίας του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού και τεκμηριώνει την εξέλιξη του μέσα στον χρόνο με τη διάσωση εγγράφων και υλικού με διηνεκή αξία.

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται  ενδεικτικά μία σπάνια Αρμενική Βίβλος, το περιοδικό Merzifon Herald (Ιεραποστολικός Κήρυξ)  1817-1919 , συλλογή σπάνιων βιβλίων από τη Μερζιφούντα, συλλογή μικροφίλμ, επετηρίδες και σχολικά περιοδικά, οι Συλλογές Demos, Eprem, Παπαχατζή, Τσάμη, Τσακόπουλου, Σφυρίδη.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις εργασίες στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3y6ytnh

Anatolia College IAPE 1
Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Charles Tracy διαβάζει το νέο εθνικό σύνταγμα στους συγκεντρωμένους μαθητές και κατοίκους της πόλης έξω από το Κεντρικό Κτήριο του Κολλεγίου Ανατόλια, 1909. © Trustees of Anatolia College/Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια
Anatolia College IAPE 2
Χάρτης όπου διακρίνονται η Μερζιφούντα και η Θεσσαλονίκη © Trustees of Anatolia College/Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια

Anatolia College IAPE 4

Μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια στις εγκαταστάσεις της Χαριλάου, τέλη του 1920. © Trustees of Anatolia College/Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια
 

Anatolia College IAPE 5

Τα πρώτα κτίρια του Κολλεγίου Ανατόλια στην Πυλαία προτού ξεκινήσει η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων, 1934. Πίσω αριστερά διακρίνεται η πόλη της Θεσσαλονίκης και ο Θερμαϊκός Κόλπος. © Trustees of Anatolia College/ Έφοροι του Κολλεγίου Ανατόλια

Share