Loading...
Το Anna Papageorgiou STEM Center

Το Anna Papageorgiou STEM Center

Όλα ξεκίνησαν με ένα φιλόδοξο όνειρο.

Μέσα στη δίνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η Ελλάδα γεννήθηκε η τολμηρή ιδέα για τη δημιουργία ενός νέου, αυτόνομου κτιρίου στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια, αφιερωμένο αποκλειστικά στην εκμάθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM). Το Κολλέγιο Ανατόλια αποτελούσε πάντα παράδειγμα εκπαιδευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα, γι’ αυτό και αποφάσισε να υιοθετήσει μία νέα εκπαιδευτική προσέγγιση, έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμοστεί στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο του 21ου αιώνα. Είναι γνωστό ότι οι δεξιότητες που απαιτούνται, προϋποθέτουν μία σημαντική επένδυση στην επιστημονική διδασκαλία. Η διδασκαλία των επιστημών συνεπάγεται μία εκπαίδευση που δεν περιορίζεται στο περιεχόμενο, αλλά βοηθάει τις μαθήτριες και τους μαθητές να κατανοήσουν σε βάθος πώς αποκτά κανείς  αυτή τη γνώση, όπως και να την παροχή όλων των μέσων που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός επιστημονικού τρόπου σκέψης. Για όλους τους παραπάνω λόγους,  το όνειρο για τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κέντρου, εξοπλισμένο με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και με έμφαση στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, έγινε πραγματικότητα.

Επιλέξαμε με προσοχή μία ομάδα έμπειρων και διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, τη Schema 4, η οποίοι σχεδίασαν ένα κτίριο, που αποτελεί από μόνο του ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, παροτρύνοντας τις μαθήτριες και τους μαθητές να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και να αντιληφθούν την αρχιτεκτονική ως ένα ακόμη μέσο  υποστήριξης του περιβάλλοντος.

Αφού εξασφαλίσαμε δύο σημαντικές δωρεές από το USAID, τον Οργανισμό Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη Διεθνή Ανάπτυξη, και από το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, στραφήκαμε σε εσάς που πιστεύετε στην αποστολή μας, στην αξία της ποιοτικής εκπαίδευσης και που μοιράζεστε το ίδιο όραμα με το Ανατόλια, και σας ζητήσαμε να γίνετε συνοδοιπόροι μας σε αυτό το συναρπαστικό «ταξίδι».

Χάρη στη δική σας γενναιοδωρία, το Anna Papageorgiou STEM Center είναι πλέον πραγματικότητα.

Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, το κτίριο ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, την ημέρα της επίσημης έναρξης του σχολικού έτους. Δυστυχώς, λόγω των περιοριστικών οδηγιών, δεν μπορούμε να σας καλωσορίσουμε στο νέο μας κτίριο, ωστόσο, μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας τον ενθουσιασμό των μαθητριών και των μαθητών μας όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το Anna Papageorgiou STEM Center και να σας προσκαλέσουμε σε μία εικονική περιήγηση εδώ.

Η διδασκαλία και η μάθηση των επιστημών δεν γίνονταν ποτέ με περισσότερο ζήλο και ενθουσιασμό από ό,τι στο ηλιόλουστο κτίριο του Anna Papageorgiou STEM Center. Στα τρία εργαστήριά του, καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η βιωματική μάθηση διευκολύνεται, ενώ την ίδια στιγμή, ενθαρρύνονται τόσο η δημιουργική σκέψη, όσο και η επίλυση προβλημάτων.

Το Anna Papageorgiou STEM Center αποδεικνύει περίτρανα τη δύναμη του κοινού καλού και των αμέτρητων δυνατοτήτων που ανοίγονται όταν πολλοί άνθρωποι μοιράζονται ένα κοινό όραμα. Το Κολλέγιο Ανατόλια, όπως είχε κάνει πολλές φορές στην ιστορία του, ένωσε  την κοινότητά του με ένα όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον.

Το κτίριο του Anna Papagerogiou STEM Center

The Anna Papageorgiou STEM Center

To Anna Papageorgiou STEM Center αποτελεί μία σημαντική προσθήκη στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια και βρίσκεται στην πλευρά των Γυμνασίων. Σχεδιασμένο έτσι ώστε να υπογραμμίζει τη σχέση του με την επιστήμη και να σέβεται το περιβάλλον, παρέχει όλα απαιτούμενα μέσα για μια διδασκαλία με βάση το νέο Εκπαιδευτικό Παράδειγμα του Ανατόλια.

Βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το νέο κτίριο καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελώντας το ίδιο πρότυπο περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Τόσο οι καθηγητές, όσο και  οι μαθητές του έχουν πρόσβαση στα συστήματα του κτιρίου, βλέποντας στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας.

Η σχέση μας με το περιβάλλον και η σημασία της αειφορίας σε συνδυασμό με την έμφαση που δίνουμε στη βιωματική μάθηση, στην αναζήτηση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, στην κοινωνική υπευθυνότητα και στην αριστεία αποτελούν τα βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής προσέγγισης του Κολλεγίου Ανατόλια. Το Anna Papageorgiou STEM Center παρέχει τη δυνατότητα εφαρμογής σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων που υποστηρίζουν μία ολιστική παιδαγωγική προσέγγιση, όπου το περιβάλλον παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Την ίδια στιγμή, σκοπός του STEM στο Κολλέγιο Ανατόλια είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών με οδηγό την καινοτομία και με έμφαση στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης.

Λόγω της πανδημίας, το νέο κτίριο φιλοξενεί, προς το παρόν, εργαστήρια για μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου, ενώ στους χώρους του στεγάζονται και τα προγράμματα μηχανικής και ρομποτικής. Απώτερος σκοπός μας, ωστόσο, είναι να χρήση των νέων εγκαταστάσεων από το σύνολο της μαθητικής κοινότητας του σχολείου μας, καθώς και από τους συμμετέχοντες στα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολλεγίου Ανατόλια.

Μέσα από συνεργασίες με οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς, το Anna Papageorgiou STEM Center θα δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, παραμένοντας  πιστό στην αρχή της προσβασιμότητας, το νέο κτίριο θα δώσει την ευκαιρία και σε μαθητές της ευρύτερης κοινότητας να κάνουν χρήση νέων τεχνολογιών, να γνωρίσουν τα οφέλη της «πράσινης» αρχιτεκτονικής  και να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακές, εκπαιδευτικές δράσεις.

Οι κήποι του Anna Papageorgiou STEM Center

The Anna Papageorgiou STEM Center Gardens

Το Κολλέγιου Ανατόλια μετράει περισσότερα από 90 χρόνια ιστορίας στο περιαστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Oι κήποι του Κολλεγίου Ανατόλια αποτελούν μία ευχάριστη και ιδιαίτερης αξίας χωρο-χρονική καψούλα αρχιτεκτονικής τοπίου χάρη στη διορατικότητα των υπευθύνων και συνεχή ορθολογική διαχείρισή τους από την περίοδο δημιουργίας τους, στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Μετά από τη διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών παραγόντων που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία του Anna Papageorgiou STEM Center, η ομάδα αρχιτεκτόνων τοπίου προχώρησε στον σχεδιασμό των κήπων του. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές φυτεύσεις στο ευρύτερο campus, καθώς και την αξία του χώρου ως οικολογικό ενδιαίτημα, φρόντισε ο σχεδιασμός να εντάσσεται ομαλά σε αυτό. Βασική φιλοσοφία του αποτελεί η οικολογική διαχείριση του νερού της βροχής, με άλλα λόγια η αντιμετώπιση του νερού της βροχής ως πηγή ζωής και όχι ως απόβλητο, καθώς και ο περιορισμός των επιπτώσεων της αστικοποίησης στον φυσικό κύκλο νερού.

Ο σχεδιασμός των κήπων έγινε με γνώμονα την αποδόμηση της αυστηρότητας και της κανονικότητας. Διατηρώντας την καθαρότητα των σχημάτων, δημιουργήθηκε ένας ελεύθερος κεντρικός χώρος φυσικής αναχλόασης ως κέντρο «εκτόνωσης» του κτιρίου. Η αφαίρεση της κανονικότητας οδήγησε στην προσθήκη στοιχείων σε σχήμα «ελλιπούς» έλλειψης, που λειτουργούν ως καθιστικά, αλλά και ως στοιχεία αντιστήριξης και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των όμβριων υδάτων. Οι «κήποι βροχής», όπως ονομάζονται χαρακτηριστικά οι κήποι που ακολουθούν τη συγκεκριμένη οικολογική προσέγγιση, διαμορφώνονται, οργανώνονται και λειτουργούν σύμφωνα με τις ανάγκες του αειφόρου σχεδιασμού τους. Η χρήση της τεχνικής βιοκατακράτησης φέρει και όλες τις αξίες ενός σχεδιασμού, που είναι φιλικός προς το περιβάλλον, φέρνοντας τη χρήση των φυτών του νερού και του φυσικού εδάφους σε επαφή και σε σχέση με το χτισμένο περιβάλλον.

Η φύτευση του χώρου, εμπνευσμένη από τους υπάρχοντες κήπους του Κολλεγίου Ανατόλια, περιλαμβάνει 28 διαφορετικά είδη φυτών, καθώς και δύο δένδρα ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας. Τα φυτά φέρουν μεσογειακή ταυτότητα, άρωμα σε φύλλωμα και άνθος και έχουν μειωμένες απαιτήσεις σε άρδευση και σε λίπανση, καθώς και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ανατολικός, όσο και ο δυτικός κήπος βροχής του νέου κτιρίου έχουν λειτουργικό, αλλά και εκπαιδευτικό ρόλο, ενώ τα τέσσερα καθιστικά από σκυρόδεμα θα εξυπηρετούν τους επισκέπτες του κτιρίου. Η συνολική επέμβαση της αρχιτεκτονικής τοπίου συνάδει τόσο με την απλότητα, αλλά και με την καινοτομία της αρχιτεκτονικής λύσης του ίδιου του κτιρίου, όσο και με την οικολογική του ταυτότητα.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του Κολλεγίου Ανατόλια εδώ.

Πατήστε εδώ εάν επιθυμείτε να στηρίξετε εκ νέου την προσπάθειά μας.

Share