Loading...
Η "Seewache" χρυσή νικήτρια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Future League"

Η "Seewache" χρυσή νικήτρια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Future League"

Η ξεχωριστή συνεργασία του 1ου ΕΚΦΕ – Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Ηρακλείου Κρήτης και του Κολλεγίου Ανατόλια οδήγησε σε ένα πρωτότυπο project με το οποίο κέρδισε την 1η θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Future League" που διοργάνωσε ο οργανισμός Science on Stage, στις 24 Νοεμβρίου 2023, στο Βερολίνο.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία ήρθε ως αποτέλεσμα της γόνιμης σύμπραξης των δύο φορέων που δημιούργησαν την ομάδα "Seewache" και μία πρωτοποριακή προσέγγισή στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην εκπαίδευση STEM. Την ομάδα καθοδήγησαν οι καθηγητές Αστρίνος Τσουτσουδάκης και Νατάσα Παπακωσταντίνου από το 1ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου και η Δρ Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια των προγραμμάτων STEM του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η πρωταθλήτρια ομάδα αποτελείται από τους Δάφνη Σιδεράκη και Ανθή Κοσμά από το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, τον μαθητή του Κολλεγίου Ανατόλια Κωνσταντίνο Κανακούδη καθώς και τη Νεφέλη Άρχου, τη Φαίδρα Άρχου και τον Αλέξανδρο Πετράκη από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου.

Η "Seewache" αναδείχθηκε ανάμεσα σε πολλές καινοτόμες προτάσεις από 35 χώρες παρουσιάζοντας ένα χαμηλού κόστους υποβρύχιο «προστάτη» της θάλασσας. Αυτό το εντυπωσιακό έργο είναι πλήρως εξοπλισμένο με εργαλεία για την καλλιέργεια θαλάσσιων φυτών και την παρακολούθηση του παράκτιου περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενο αποτελεσματικά στους στόχους του "blue economy" και της εξάλειψης της πείνας με βιώσιμους τρόπους.

Το  μίνι υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με υψηλής ανάλυσης κάμερα που επικοινωνεί με κινητή συσκευή, φέρει αισθητήρες βάθους, θερμοκρασίας και φωτεινότητας και έχει τη δυνατότητα λήψης δειγμάτων νερού. Το μικρό ROV (remotely operating vehicle) καταδύεται αρχικά σε περιοχή υποψήφια για καλλιέργεια φυκιών και διερευνά την ύπαρξη συγκεκριμένων ποικιλιών τα οποία αποτελούν δείκτη ρύπανσης της περιοχής. Πρόκειται για ανθεκτικά είδη που έχουν επιβιώσει σε βάρος άλλων ευπαθέστερων στην υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Εφόσον οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες στη συνέχεια καταδύεται ξανά με τους αισθητήρες και προσδιορίζονται οι κατάλληλοι τύποι βρώσιμων φυκιών.

Η νίκη της ομάδας αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και τη δέσμευσή της προς την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης STEM. Η διεθνής κριτική επιτροπή απέδωσε αναγνώριση σε αυτήν την καινοτόμο πρωτοβουλία.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να παρακολουθήσετε το βίντεο του έργου "Seewache", επισκεφθείτε https://bit.ly/3QYlHQp

Share