Loading...

Παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας για τη Ρόδο ως Τουριστικό Προορισμό

 

Θεσσαλονίκη, 6 Νοεμβρίου  2017

Παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της μεγάλης έρευνας

για τη Ρόδο ως Τουριστικό Προορισμό

από τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου σε συνεργασία με το

 ACT (American College of Thessaloniki)

 

Τα πρώτα ευρήματα της μεγάλης και εν εξελίξει έρευνας για τη Ρόδο ως τουριστικό προορισμό παρουσιάστηκαν  στην πρωτεύουσα του νησιού κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου (ΣΔΞΡ).  Την έρευνα διεξήγαγε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου σε συνεργασία με το American College of Thessaloniki (ACT), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και διήρκεσε μέχρι την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών της Ρόδου, συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας έγκυρες και επίκαιρες υποδείξεις τουριστών. Μεταξύ άλλων, επιχειρεί να εντοπίσει τα βασικά σημεία ικανοποίησης των επισκεπτών, τα σημεία που τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον τους, το ποσό που ξόδεψαν τόσο κατά την αγορά του πακέτου όσο και κατά την παραμονή τους στη Ρόδο, το είδος καταλύματος που επέλεξαν, τον βαθμό ικανοποίησης τους από την νέα και μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, από την καθαριότητα, συγκοινωνίες, εστιατόρια και ταβέρνες αλλά και από τα ίδια τα ξενοδοχεία. Τέλος οι επισκέπτες απάντησαν αν θα ξαναέρχονταν στη Ρόδο σε κάποιο επόμενο ταξίδι τους και αν θα τη σύστηναν σε άλλους.

Η έρευνα συντονίστηκε από το ACT και ενισχύει τις συνέργειες του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού με φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου. Τα προς εξέταση θέματα αναπτύχθηκαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο, που μεταφράστηκε σε τέσσερις (4) γλώσσες και διανεμήθηκε σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπου εργάζονται τα μέλη του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, και σε σημεία αναχώρησης των τουριστών προς το αεροδρόμιο. Με τη βοήθεια τοπικών  τουριστικών πρακτόρων το δείγμα των ερωτώντων έγινε ακόμα μεγαλύτερο και έχει προσεγγίσει τα 3.000 άτομα, ένα πρωτόγνωρο νούμερο για έρευνα τέτοιου αντικειμένου και κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας ο Ανέστης Αναστασίου, υπεύθυνος Προγραμμάτων Τουρισμού του ACT παρουσίασε τα αποτελέσματα ανάλυσης και επεξεργασίας των πρώτων 1.700 ερωτηματολογίων.

  • το 70% των τουριστών επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Ρόδο
  • Η μέση διάρκεια παραμονής τους είναι 10 ημέρες (9 τον Ιούλιο, 10 τον Αύγουστο, 11 τον Σεπτέμβριο)
  • Οι κύριες χώρες προέλευσης του δείγματος είναι η Γερμανία, Ρωσία, Μ. Βρετανία
  • Πηγές πληροφόρησης είναι κατά προτεραιότητα: Ίντερνετ, πρακτορείο,  συγγενείς και φίλοι
  • Κριτήρια επιλογής προορισμού κατά προτεραιότητα: παραλίες – φύση, Ιστορία – Πολιτισμός, σχόλια και κριτικές στο Ίντερνετ, τιμή πακέτου
  • Στο δείγμα το είδος πακέτου είναι κατά κύριο λόγο all inclusive, ημιδιατροφή, και ακολουθούν τα υπόλοιπα πακέτα
  • Κόστος πακέτου. Το 32% του δείγματος επέλεξε πακέτο αξίας 1.000– 1.500 ευρώ, το 20% επέλεξε πακέτο 750 - 1.000 ευρώ και το 8% επέλεξε πακέτο άνω των 2.000 ευρώ
  • Επιπλέον έξοδα κατά τη διάρκεια της παραμονής. Το 33% του δείγματος απάντησε ότι ξόδεψε200 - 400 ευρώ, το 21% ξόδεψε  100 - 200 ευρώ και το 19% ξόδεψε 400 - 600 ευρώ. Μόνο το 3% του δείγματος ξόδεψε ποσό άνω των 1.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο

Ενδιαφέρον προκαλεί το υψηλό ποσοστό των επισκεπτών του δείγματος που δεν έχει επισκεφθεί τη μεσαιωνική πόλη (29%) και τη νέα πόλη (26%) αντίστοιχα.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των τελευταίων ερωτηματολογίων της σεζόν. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση των ερωτηματολογίων θα δημοσιοποιηθούν μελλοντικά. Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΣΔΞΡ και του ACT, το οποίο προβλέπει και άλλες κοινές πρωτοβουλίες όπως διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας κ.α.

 
 

Share