Loading...
«Διδώ και Αινείας» του H. Purcell από το Καλοκαιρινό Μουσικό Πρόγραμμα του ACT σε συνεργασία με τη "MOYSA"

«Διδώ και Αινείας» του H. Purcell από το Καλοκαιρινό Μουσικό Πρόγραμμα του ACT σε συνεργασία με τη "MOYSA"

Η διάσημη μπαρόκ όπερα του Henry Purcell «Διδώ και Αινείας» παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη έκδοση-1940’s Hollywood glamour, από το Καλοκαιρινό Μουσικό Πρόγραμμα του ACT – American College of Thessaloniki σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Ο.Μ.Μ.Θ. “MOYSA”.

Η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022, στις 21:00, στην Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το λιμπρέτο του Nahum Tate είναι βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου. Ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου και θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκοσμίου λυρικού ρεπερτορίου. Διευθυντής της Ορχήστρας είναι ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, η σκηνοθεσία και ο συντονισμός φέρουν την υπογραφή του Kent Smith. Την προετοιμασία του έργου έχει αναλάβει ο Dr. Brandt Fredriksen.

moysa Ορέστης Κουράκης

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο του 5ου MOYSA Summer School και φιλοδοξεί να αποτελέσει εφαλτήριο παγκόσμιας μουσικής συνάντησης νέων. Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο και του 8ου Καλοκαιρινού Μουσικού Προγράμματος του ACT - American College of Thessaloniki (Summer Music Performance Program at ACT/ SMPP at ACT), που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μουσική Εταιρία Μακεδονίας και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 με μεγάλη επιτυχία, και έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση προσελκύοντας σπουδαστές κάθε ηλικίας και επιπέδου από όλο τον κόσμο (Αυστραλία, Αρμενία, Βέλγιο, Γαλλία, Γκάνα, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Κύπρο, Λιθουανία, Μπαχάμες). 

 Το Καλοκαιρινό Μουσικό Πρόγραμμα του ACT περιλαμβάνει φέτος ανοιχτά μαθήματα (master classes) φωνητικής / όπερας / μονωδίας, φλάουτου, βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου, πιάνου, μουσικής σύνθεσης, μουσικής δωματίου καθώς και τον διαγωνισμό σύνθεσης και την παραγωγή της όπερας «Διδώ και Αινείας».

Dido et Aeneas ACT Summer Music Program

Διδώ και Αινείας

Συντελεστές Διεύθυνση Ορχήστρας: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Σκηνοθεσία/Συντονισμός: Kent Smith, Σκηνικά/Κοστούμια: Kent Smith, Προετοιμασία: Dr. Brandt Fredriksen (πιάνο)

Συμμετέχουν: Διδώ: Kaitlyn Barnes, Αινείας:  Daniel Chiu, Μπελίντα:  Alexa-Marie Fini και Despoina Andranioti, Μάντισσα: Shay Downey, 1η Μάγισσα: Alyssa DeLessio και Jillian Prakelt,

2η Μάγισσα:  Lauren Leonardi και Anya Bulchandani, 2η Γυναίκα:  Nyssa Welshans, Πνεύμα: Christie Kim, 1ος Ναύτης: Βασίλης Σαπουνίδης

Χορωδοί: Βασίλης Σαπουνίδης, Άγγελος Μάρκου, Δέσποινα Ανδρανιώτη, Νατάσα Μόλιου, Λαμπρινή Μάνου, Ηλέκτρα Μανούση, Άννια Αναστασοπούλου

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μ.Μ.Θ.

Συμμετέχει: Τσέμπαλο: Θανάσης Παπαϊσίου

Τιμές εισιτηρίων

10€, 5€ (μειωμένο)

Βιογραφικά  

Θοδωρής Παπαδημητρίου

Παπαδημητρίου Θοδωρής

Ο Θοδωρής Παπαδημητρίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και έχει Master of Music (MMus) με ειδίκευση στη μουσική εκτέλεση – διεύθυνση (performance – conducting) από το University of Hull (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι διπλωματούχος διεύθυνσης ορχήστρας (τάξη Β. Συμεωνίδη, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) και βιολοντσέλου, πτυχιούχος πιάνου και ανώτερων θεωρητικών (αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους Dominique Rouits, Michael Dittrich και Manuel Hernandez-Silva και έχει διευθύνει συναυλίες συμφωνικής μουσικής σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχοντας από τον Ιούνιο του 2015 τα καθήκοντα του Βοηθού Αρχιμουσικού της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, είναι υπεύθυνος για την τακτική προετοιμασία της ορχήστρας και έχει αναλάβει τη διεύθυνσή της σε πολυάριθμες εμφανίσεις και παραγωγές.
Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για μεγάλου και μικρού μήκους κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Επιπρόσθετα, ως τακτικός συνεργάτης της θεατρικής ομάδας Μικρός Βορράς και του σκηνοθέτη Τάσου Ράτζου, έχει γράψει μουσική για πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει εμφανιστεί ζωντανά επί σκηνής σε κάποιες από αυτές. Σε συνεργασία με τον Χρήστο Γούσιο και το σχήμα The Prefabricated Quartet έχουν αναλάβει τη σύνθεση και εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής για κινηματογραφικές παραγωγές, αλλά και για τη ζωντανή συνοδεία ταινιών του βωβού κινηματογράφου.
Διευθύνει τις ορχήστρες του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης και έχει διδάξει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Μουσικά Σχολεία Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κατερίνης). Από τον Οκτώβριο του 2020 διδάσκει ως Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Dr. Brandt Fredriksen

Fredriksen Dr Brandt

Ο πιανίστας Brandt Fredriksen έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Έκανε το ντεμπούτο του με ρεσιτάλ που έδωσε στο Weill Recital Hall at Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και στο Gasteig Cultural Center στο Μόναχο της Γερμανίας.

Έχει συνεργαστεί με μέλη της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, της Μητροπολιτικής Όπερας και του American String Quartet.Οι ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν όλες τις Σονάτες για βιολί και πιάνο του Johannes Brahms με βιολιστή τον Anton Miller και το Odysseia: New Music από Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς συνθέτες. Στις φωνητικές του συνεργασίες συγκαταλέγονται το ρεπερτόριο του Paul Robeson, το Jazz Hymns με τον βαθύφωνο Kevin Maynor και το Lieder με έργα των Mozart, Schubert και Strauss σε συνεργασία με τη μεσόφωνο σοπράνο Lara Nie. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις σόλο πιάνο κομματιών των Scriabin, Glinka, Ravel, Satie, Chopin, και Prokofiev για το σάουντρακ της βραβευμένης ταινίας-ντοκιμαντέρ Sonia, σε παραγωγή της Lucy Kostelanetz.

Έχει αναλάβει τη διδασκαλία συνόλου για λογαριασμό του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Νέας Υόρκης, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Stecher and Horowitz Foundation, ο οποίος προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό PBS. 

Ο Brandt Fredriksen κατέχει Διδακτορικό Τίτλο  Μουσικών Τεχνών από τη Juilliard School και Πτυχίο Μουσικής από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Ακόμη, έχει σπουδάσει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και στη Μουσική Ακαδημία Liszt στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Κάποια από τα πολυάριθμα βραβεία που έχει αποσπάσει είναι το Βραβείο Munz (Juilliard School), το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Irene Tintner International Competition (Μίσιγκαν), το Artists International (Νέα Υόρκη) και του Διαγωνισμού Lima Concerto Competition (Οχάιο). Οι βασικοί του δάσκαλοι ήταν ο Mischa Kottler, ο Flavio Varani,  η Nadia Reisenberg, ο James Tocco, ο Gyorgy Sebok, ο Martin Canin και ο Ferenc Rados.

Kent Smith

Smith Kent

Ως βαρύτονος, ο Kent Smith έχει ένα πλούσιο ρεπερτόριο ρόλων σε όπερες, οπερέτες, μουσικά θέατρα, καθώς και σε συναυλίες με καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως οι Opera Festival of New Jersey, Lyric Opera Cleveland, Cleveland Opera on Tour, Opera at Florham, American Music Theatre Festival, Natchez Opera Festival, The National Opera Company, New York City Opera, Stamford Symphony Orchestra, Indianapolis Symphony Orchestra, West Virginia Symphony, Indianapolis Symphony, North Carolina Symphony και Brooklyn Philharmonic.

Άλλες εμφανίσεις του σε ρεσιτάλ και συναυλίες περιλαμβάνουν το Caramoor Music Festival, το Westchester Oratorio Society, το Thomas Tallis Scholars, το Coro de Camera, και το Musica Antiqua of Santa Fe. Συμμετείχε επίσης στην αναγνωρισμένη εθνική περιοδεία της παράστασης Master Class, η οποία απέσπασε βραβείο Tony και εμφανίστηκε στην ίδια παράσταση με τον θίασο TheatreWorks στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, όντας παράλληλα μουσικός διευθυντής και των δύο παραστάσεων. 

Ο Kent Smith είναι επικεφαλής του τμήματος φωνητικής του State University of New York στο New Paltz, όπου διατελεί και  Αναπληρωτής Καθηγητής Φωνητικής.

Έχει λάβει καλλιτεχνικό δίπλωμα φωνητικής εκτέλεσης από το Curtis Institute of Music, αφού πρώτα έλαβε Πτυχίο Καλών Τεχνών στην εκτέλεση γαλλικού κόρνου από το Πανεπιστήμιο Carnegie-Mellon. Του απονεμήθηκε Μεταπτυχιακός Τίτλος Μουσικής από το Manhattan School of Music.

 Η φωτογραφία της Συμφωνικής Ορχήστρας MOYSA είναι του Ορέστη Κουράκη

Share