Loading...
Το επενδυτικό περιβάλλον, προκλήσεις και ευκαιρίες

Το επενδυτικό περιβάλλον, προκλήσεις και ευκαιρίες

Οι προϋποθέσεις για επενδυτικές ευκαιρίες στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον συζητήθηκαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ACT The American College of Thessaloniki, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια, και η Optima bank την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima asset management ΑΕΔΑΚ και εκπρόσωποι της JP Morgan και της Schroders, ανέλυσαν το επενδυτικό περιβάλλον στην ελληνική και παγκόσμια αγορά, και εστίασαν στις πρόσφατες εξελίξεις και τις τάσεις των διεθνών αγορών.

O κ. Αριστοτέλης Παναγιωτάκης, CEO της Optima asset management ΑΕΔΑΚ, στην παρουσίασή του περιέγραψε τις τάσεις και εξελίξεις στην εγχώρια επενδυτική αγορά, τόσο μεσοπρόθεσμα, όσο και σε συνδυασμό με τα τρέχοντα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. H Optima asset management ΑΕΔΑΚ, μέλος του ομίλου της Optima bank, δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων με περισσότερα από 22 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.

ACT Optima 2 Panagiotakis

Ο κ. George Juscsak, Executive Director & Senior Sales Executive CEE, της J.P. Morgan Asset Management, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις  και στις προοπτικές βασικών επενδυτικών κατηγοριών. Ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί σε αρκετές περιοχές ως αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού, της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της αύξησης των επιτοκίων. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αλλάξει ριζικά τη στρατηγική τους ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών, ακόμη και με κόστος ύφεσης. Ενώ αυτό το περιβάλλον είναι δύσκολο για τις μετοχικές αγορές, εταιρείες που πληρώνουν υψηλά μερίσματα αλλά και άλλες επενδυτικές επιλογές μπορεί να είναι ελκυστικές σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού. Ο κ. Juscsak παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το μέλλον δοθέντος ότι διαβλέπει πως ο πληθωρισμός έχει ήδη επιβραδυνόμενη τάση.

ACT Optima 3 Juscsak

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο κ. Δημήτριος Μπατζής, Head of Greece, Cyprus and Malta CEE & Mediterranean Retail της Schroders, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της ενσωμάτωσης των πρακτικών ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική διακυβέρνηση), στις επενδύσεις και στην κοινωνία.  Με την κοινωνία να απαιτεί  υπεύθυνη συμπεριφορά και τις ρυθμιστικές αρχές να επιβάλουν βιώσιμες πρακτικές, οι κίνδυνοι μπορούν να μεταφραστούν σε οικονομικό κόστος για μια εταιρεία. Επομένως η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών δεν αφορά μόνο την προώθηση θετικών αλλαγών, αλλά έχει και επενδυτικό νόημα.

ACT Optima 4 Batzis

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δρ Στάμος Καραμούζης, Πρύτανης του ACT – The American College of Thessaloniki και ο κ. Αλέξανδρος Βλαγκούλης, Head of Products & Marketing της Optima bank, και συντόνισε ο Δρ Νίκος Χουρβουλιάδης, Διευθυντής του ACT Business School.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank, και ο Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης. 

ACT Optima 5

 

  • Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζονται (από αριστερά):  Αλέξανδρος Βλαγκούλης, Head of Products & Marketing Optima bank,  Δρ Στάμος Καραμούζης, Πρύτανης ACT - The American College of Thessaloniki,  Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος Optima bank,  Δρ Νίκος Χουρβουλιάδης, Διευθυντής ACT Business School,  George Juscsak, Executive Director & Senior Sales Executive CEE, J.P. Morgan Asset Management,  Αριστοτέλης Παναγιωτάκης, CEO της Optima asset management ΑΕΔΑΚ,  Δημήτριος Μπατζής, Head of Greece, Cyprus and Malta CEE & Mediterranean Retail Schroders.

Share