Το STEM στο Κολλέγιο Ανατόλια
Το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM συντονίζει δραστηριότητες Επιστήμης ,Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών που σχετίζονται με την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Κολλεγίου Ανατόλια.
Το Κολλέγιο Ανατόλια έχει υιοθετήσει την προσέγγιση STEM τόσο μέσα στην τάξη, με ενότητες που βασίζονται στην διερευνητική μάθηση, όσο και εκτός της τάξης στο πλαίσιο ομίλων και προγραμμάτων για μετά το σχολείο και το Σαββατοκύριακο. Προσφέρουμε στις μαθήτριες και στους μαθητές μας τις γνώσεις και την ευκαιρία να τις εφαρμόσουν καλλιεργώντας δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν και να προσαρμοστούν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
STEM στο Νηπιαγωγείο
Στο Νηπιαγωγείο μας, το πρόγραμμα STEAM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά) ενσωματώνεται στο καθημερινό πρόγραμμα των μικρών μαθητών. Μέσω παιχνιδιών, δημιουργικών δραστηριοτήτων και απλών πειραμάτων, δίνεται στους μαθητές η ευκαιρία να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο. Το πρόγραμμα STΕΑΜ ενισχύει βασικές δεξιότητες όπως η παρατήρηση, η εξερεύνηση και η δημιουργικότητα, προάγοντας την ανάπτυξη των παιδιών με έναν οργανωμένο και ενθαρρυντικό τρόπο. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην πρόωρη ανάπτυξη της γνώσης και της δημιουργικότητας.
STEM στο Δημοτικό
Το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM οργανώνει δραστηριότητες που συνδυάζονται με το πρόγραμμα σπουδών του δημοτικού σχολείου. Οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους μέσω δημιουργικών πειραμάτων και διασκεδαστικών εργαστηριακών δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα STEAM προάγει τη συστηματική προσέγγιση της επιστήμης, ενισχύοντας δεξιότητες παρατήρησης, πειραματισμού και ανάλυσης με έναν ευχάριστο και οργανωμένο τρόπο. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γνώσης και της δημιουργικότητας των μαθητών.
STEM στο Γυμνάσιο-Λύκειο
Η παιδαγωγική προσέγγιση STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, ενσυναίσθηση, συνεργασία, τεχνολογική κατάρτιση, επικοινωνία, και κοινωνική υπευθυνότητα. Στο Κολλέγιο Ανατόλια, το STEAM εφαρμόζεται τόσο εντός της τάξης, μέσω της διερευνητικής μάθησης, όσο και εκτός, μέσα από ομίλους και προγράμματα, προσφέροντας στους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις και την ευκαιρία να τις εφαρμόσουν.
Το Κολλέγιο Ανατόλια στηρίζει τη βιωματική μάθηση και την ανάπτυξη ταλέντων, ενώ η καινοτομία και η κοινωνική υπευθυνότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπαίδευσής του. Έχουν δημιουργηθεί πρωτοποριακοί χώροι, όπως το Innovation Isle με το Fabrication Lab και το Κέντρο Πράσινης Χημείας, που επιτρέπουν στους μαθητές να κατασκευάζουν και να πειραματίζονται με καινοτόμες ιδέες. Επιπλέον, το Anna Papageorgiou STEM Center, που ολοκληρώθηκε το 2020, προσφέρει σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαλεία για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών, ενισχύοντας το νέο εκπαιδευτικό παράδειγμα του σχολείου.
Για το σχολικό έτος 2024-2025, στόχος του Anatolia College STEAM είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμπλακούν σε δράσεις που προάγουν τον τεχνολογικό εγγραμματισμό, όπως η ρομποτική και οι αυτοματισμοί, και σε προγράμματα πράσινης εκπαίδευσης, που ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση και τη βιώσιμη συμπεριφορά.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κολλέγιο Ανατόλια διοργανώνει το 11ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας – ACSTAC στις 2, 3, 4 Μαΐου 2025, το οποίο προσκαλεί μαθητές από σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού να παρουσιάσουν ερευνητικές εργασίες, αναπτύσσοντας δεξιότητες έρευνας, συνεργασίας και επικοινωνίας. Το συνέδριο φέτος εστιάζει στη σύνδεση του STEΑM με την κοινωνική υπευθυνότητα και την ενθάρρυνση των γυναικών στον τομέα του STEΑM.
Μέσα από συνεργασίες με ερευνητικούς φορείς, το Anna Papageorgiou STEM Center στοχεύει στη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε πρωτοποριακές δράσεις και την έκθεσή τους σε τεχνολογίες αιχμής. Για τον σκοπό αυτό, συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και οργανισμούς, τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων και την προώθηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης.