Loading...
Menu
ACSTAC

ACSTAC

7ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACSTAC
Anatolia College Science and Technology Annual Conference

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 (online)

Κατεβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα

Δείτε στιγμιότυπα από το 7ο ACSTAC (Google Slides)

Δείτε τα βραβεία ανά κατηγορία

Κεντρική Ομιλία

Κεντρικός Ομιλητής: Δρ. Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής, ΑΠΘ

zacharias skouras sfwO Δρ. Ζαχαρίας Σκούρας είναι καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Βιολογίας. Πήρε πτυχίο Βιολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Τμήμα Βιολογίας το 1977 – και διδακτορικό από το ίδιο Τμήμα το 1984. Έχει ολοκληρώσει μετεκπαιδεύσεις σε πληθώρα Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων του Εξωτερικού όπως: Max Planck  (Μόναχο και Τύμπινγκεν), Genzentrum (Μόναχο) και Umea (Σουηδία). 

Έχει αναλάβει πολλές διοικητικές θέσεις, όπως Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΝΟΗΣΙΣ, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. κ.α., και είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών όπως η Canadian Society of Genetics, η Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών και η International Society of Molecular Evolution. Είναι κριτής επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των Molecular Evolution, BIOS και PLOS-ONE και έχει πλούσια διδακτική εμπειρία σε ανεξάρτητους φορείς, σεμινάρια και μεταπτυχιακά προγράμματα. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Γενετική, Μοριακή Βιολογία, Βιοπληροφορική, Συστημική Βιολογία, Φαρμακογενετική), Δομή, ρύθμιση, λειτουργία και εξέλιξη γονιδίων και γονιδιωμάτων, Ομικές τεχνολογίες, Διερεύνηση των σχέσεων-αλληλεπιδράσεων του γενοτύπου, του περιβάλλοντος και του φαινοτύπου και Δίκτυα: Κατασκευή και λειτουργία γενετικών και φαινοτυπικών δικτύων. 

Ο Δρ. Σκούρας έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες και από 100 ανακοινώσεις σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει συγγράψει αρκετά βιβλία όπως τα: Αναζητώντας τη ζωή – Από την αρχαιότητα μέχρι τον 21ο αιώνα και Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου: Η ζωή στην ανθρωπόκαινο

Περιγραφή του συνεδρίου

Το Κολλέγιο Ανατόλια προσκαλεί μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων Γενικής Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα καθώς και μαθητές από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στο 7ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC και να παρουσιάσουν εργασία, αφίσα, έκθεση-κατασκευή, καθώς και να εμπλακούν σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Σκοπός του 7ου ACSTAC είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος–μιας εκπαιδευτικής προσομοίωσης επιστημονικού συνεδρίου–που θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που βασίζεται στην έρευνα και να παρουσιάσουν την εργασία τους. Μέσω αυτής της διεργασίας οι μαθητές/-τριες θα παρατηρήσουν και θα εφαρμόσουν τις προσεγγίσεις και τις μεθόδους που υιοθετούν οι ερευνητές, για να συμβάλουν γνωστικά στο δικό τους πεδίο.

Το 7ο ACSTAC καλύπτει πέντε πεδία επιστήμης και τεχνολογίας (Βιολογία – Χημεία – Φυσική – Μαθηματικά – Πληροφορική) στα οποία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχετικές εργασίες (συμμετοχή με Προφορική Εισήγηση, Αφίσα, Έκθεση-Κατασκευή). Επίσης τους δίνεται η ευκαιρία, να συμμετέχουν με διαθεματική εργασία με αντικείμενο που συνδυάζει έναν από τους πέντε παραπάνω τομείς με κάποιον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ιστορία / Τέχνη / Λογοτεχνία / Μουσική κοκ.)

Όσον αφορά τον τομέα Eκθέσεων-Kατασκευών (Εxhibitions-Constructions), οι μαθητές, αφού πραγματοποιήσουν την έρευνά τους, μπορούν να εκθέσουν αναλυτικά τα συμπεράσματά τους με όποιους τρόπους και μέσα θεωρούν δόκιμους για την παρουσίαση της έκθεσης (π.χ. κατασκευές, πειράματα, μοντέλα, πραγματικά αντικείμενα, κοκ.). Οι εργασίες μπορούν να υποβληθούν στα αγγλικά ή στα ελληνικά.

Αλλαγές στο 7ο ACSTAC

  1. Δεν θα γίνουν δεκτές (περιλήψεις που αφορούν) βιβλιογραφικές ενημερώσεις, αλλά μόνο πειραματικές εργασίες. Δεν θα αξιολογηθεί η πολυπλοκότητα του πειράματος, ούτε τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποίησαν οι μαθητές, αλλά η πειραματική διαδικασία που ακολούθησαν, και κατά πόσο αυτή «υπακούει» στην επιστημονική μέθοδο. Τα κριτήρια θα αφορούν το σχεδιασμό της επιστημονικής μεθόδου, την ερμηνεία και περιγραφή των αποτελεσμάτων, την συζήτηση ή/και αξιολόγηση των συνεπειών της εφαρμογής και της χρήσης της (στην περίπτωση εκθέσεων ή κατασκευών), την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα αξιολογηθεί και η παρουσίαση της εργασίας με όποια μορφή και αν έχει παρουσιαστεί αυτή.
  2. Οι προφορικές εισηγήσεις θα είναι λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα συνέδρια, ενώ περισσότερη βαρύτητα θα δοθεί στη Συνεδρία Εκθέσεων-Κατασκευών και Αφισών.

Προθεσμίες

11 Νοεμβρίου 2019: Προθεσμία για την υποβολή του τίτλου και μιας σύντομης περίληψης (μέχρι 300 λέξεις) των εργασιών (προφορικής εισήγησης, αφίσας, ή πρότασης για την παρουσίαση έκθεσης- κατασκευής)

Υποβολή περίληψης

Ενημέρωση για την αποδοχή των περιλήψεων από 8-11 Δεκεμβρίου 2019

19 Ιανουαρίου 2020: Υποβολή του πλήρους κειμένου των εργασιών (άρθρου προφορικής εισήγησης) - γίνεται ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επιστροφή εργασίας με σχόλια από τον Υπεύθυνο Επιστημονικού Τομέα έως 16 Φεβρουαρίου 2020

1 Μαρτίου 2020: Προθεσμία επανυποβολής άρθρου εισήγησης με διορθώσεις

Ενημέρωση αποδοχής της τελικής εργασίας έως 8 Μαρτίου 2020

18-30 Σεπτεμβρίου: Εγγραφή στο συνέδριο

Φόρμα Εγγραφής

Η φόρμα συμπληρώνεται στα αγγλικά και αφορά τους συμμετέχοντες των οποίων οι περιλήψεις έγιναν δεκτές για το συνέδριο.

Σας ενημερώνουμε πως στο φετινό συνέδριο δεν θα υπάρχει κόστος συμμετοχής.

Πρόγραμμα

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε το πρόγραμμα του ACSTAC 2020 σε ελληνικά και αγγλικά:

Πρόγραμμα ACSTAC 2020

Οδηγίες

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου μπορούν να συμμετέχουν στο συνέδριο μόνο με αφίσες και εκθέσεις-κατασκευές, όχι με προφορικές εισηγήσεις. Επίσης, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν με όσες ομάδες και σε όσους τομείς επιθυμούν. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μαθητών ανά ομάδα.

Έγκριση Υπουργείου Παιδείας

Οργανωτική Επιτροπή

Δρ. Μαρία Τσαουσίδου (ΠΕ 04), Συντονίστρια του ACSTAC
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Λήδα Αντωνίου, Διευθύντρια Τμήματος Εξωσχολικών Δραστηριοτήτων
τηλ. 2310 398328
Δανάη Κυριάκη, Βοηθός Τμήματος Εξωσχολικών Δραστηριοτήτων
τηλ. 2310 398373

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead