Loading...
Menu

Ομιλία του Peter Balakian στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Υπό την αιγίδα της ακαδημαϊκής έδρας Michael S. Dukakis του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT), ο επιφανής συγγραφέας και Καθηγητής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Colgate University της Νέας Υόρκης, Dr. Peter Balakian, παρουσίασε ομιλία με θέμα:  «Arshile Gorky:  Από την Αρμενική Γενοκτονία στην Πρωτοπορία της Τέχνης».

Η εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο διοργανώθηκε από το Κολλέγιο Ανατόλια και το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (ACT), το πανεπιστημιακό τμήμα του Ανατόλια, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Χαμασκαΐν.

Παρουσιάζοντας το σημαντικό έργο του ζωγράφου Αrshile Gorky, ο Dr. Balakian είπε πως για να καταλάβει κανείς πλήρως το έργο του Gorky πρέπει να κατανοήσει την αρμενική πολιτιστική παράδοση, από την οποία ο ίδιος προήλθε, καθώς και την εμπειρία που έζησε επιβιώνοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων.   Όπως χαρακτηριστικά  ανέφερε:  «Οι αναπαραστάσεις του πόνου και της απώλειας είναι αξεχώριστες από τις καλλιγραφικές λεπτομέρειες της τέχνης του, τις συμβολικές του φόρμες και τα χρώματα». Αναφερόμενος στα πρώτα έργα του καλλιτέχνη, ο Dr. Balakian σημειωσε:  «Οι δύο καμβάδες που έχουν τίτλο ‘Ο καλλιτέχνης και η μητέρα του’ (περ. 1926-1936, περ. 1929-42) βασισμένοι σε μια φωτογραφία του 1912 από την αρμενική επαρχεία Van σημειώνουν το πέρασμα από το καλλιτεχνικό ξεκίνημά του με τις κυβιστικές επιδράσεις σε μια δική του, προσωπική, τεχνοτροπία.  Και τα δύο πορτρέτα μετουσιώνουν τη φωτογραφία και δημιουργούν μια μοναδική ψυχολογική διαδικασία ενός επιζώντα που αντιμετωπίζει το θάνατο και την απώλεια.  Χωρίς την κατανόηση της ιστορίας, το κεντρικό δράμα των πινάκων χάνεται».  Κατά τον Dr. Balakian, ο Gorky ακόμη και στη δίνη των τελευταίων χρόνων της ζωής του, ζωγράφιζε με πάθος.  Στο έργο «Το αλέτρι και το Τραγούδι» (1947) τον βλέπουμε να ξαναγυρνά στη γη και τους αγρότες που θυμόταν από την παιδική του ηλικία, «οργώνοντας με το πινέλο του» τη γη που τον γέννησε.

Ο Dr. Balakian είναι συγγραφέας των βιβλίων ‘The Burning Tigris’ και ‘Black Dog of Fate’ και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο ‘Guggenheim Fellowship’. 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead