Loading...
Menu

"Μαθηματικά και Ποίηση" με τον Δρ. Στέφανο Μπαλή

 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση παρακολούθησαν την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες δύο τμημάτων της Β’ Γυμνασίου με θέμα «Μαθηματικά και Ποίηση».  Προσκεκλημένος εισηγητής ήταν ο Δρ. Στέφανος Μπαλής, καθηγητής Μαθηματικών και συγγραφέας του βιβλίου «μαθηματικά και ποίηση . . . από τον Αρχιμήδη στον Ελύτη».

Ο Δρ. Μπαλής σπούδασε Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. και στη συνέχεια εργάστηκε ως καθηγητής στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και στο Α.Π.Θ.  Έγραψε 20 περίπου βιβλία Μαθηματικών για τη Μέση Εκπαίδευση καθώς και βιβλία Ανώτερων Μαθηματικών.  Σπουδαία είναι και η κοινωνική του δράση, καθώς έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης (1983-86), μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Κ.Θ.Β.Ε. και μέλος του Δ.Σ. του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.  Σήμερα  είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και του Μουσείου Τεχνολογίας.

Ο Δρ. Μπαλής στην ομιλία του προσπάθησε μέσα από κείμενα που διάβασε και στηριζόμενος στις γνώμες διακεκριμένων διανοητών να φωτίσει τη βαθύτερη έννοια των Μαθηματικών και να εξηγήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες, που τον παρακολουθούσαν γεμάτοι ενδιαφέρον, ότι τα Μαθηματικά δεν είναι αντικείμενο περισυλλογής, αλλά δημιουργίας, και ότι έχουν λειτουργίες παράλληλες με αυτές της ποίησης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μετά το τέλος της ομιλίας του Δρ. Μπαλή διάβασαν και ανέλυσαν ποιήματα που στηρίζονται στη μαθηματική ορολογία, με πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα το ποίημα του Γιώργου Βαφόπουλου « Ο μεγάλος κώνος».

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead