Loading...
Menu
Η πρώτη υποτροφία της φετινής χρονιάς για πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η πρώτη υποτροφία της φετινής χρονιάς για πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Ο Αγκίμ Κοτζάι (Agim Koxhaj) είναι ο πρώτος τελειόφοιτος μαθητής του ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια ο οποίος παίρνει το «εισιτήριο» για πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Το Springfield College έκανε από τον Νοέμβριο δεκτό τον μαθητή που θα σπουδάσει Exercise Science και, επιπλέον, τού απένειμε τη διακεκριμένη υποτροφία Trustee Scholarship καθώς και υποτροφία για τη διαμονή του εκεί.

Το Springfield College, που θεωρείται κορυφαίο στον συγκεκριμένο τομέα, ΗΠΑ αξιολόγησε πολύ υψηλά το βιογραφικό του Αγκίμ που διακρίνεται τόσο για το εξαιρετικό ακαδημαϊκό του δυναμικό όσο για και το συνολικό προφίλ του: είναι αρχηγός στην ομάδα βόλεϊ του Πήγασου Πολίχνης με την οποία αγωνίζεται στην Α2 Εθνική κατηγορία, μέλος της Χορωδίας του σχολείου, εργάστηκε εθελοντικά με άτομα με ειδικές ανάγκες, παίζει βιολί και κιθάρα, και γράφει ποίηση · ένας «οπαδός» της εργασίας και της προσπάθειας, με αποφασιστικότητα, ενέργεια και ισχυρή θέληση.

Ο Αγκίμ Κοχάι γεννήθηκε στην Αλβανία και σε ηλικία 4 ετών εγκαταστάθηκε με τους γονείς και την αδερφή του στη Χαλκιδική. Τα οικονομικά μέσα της οικογένειάς του ήταν περιορισμένα, ωστόσο οι γονείς του κατάφεραν να του εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να σπουδάσει σε ένα εξαιρετικό ακαδημαϊκό πρόγραμμα, όπως είναι το ΙΒ Diploma Program του Κολλεγίου Ανατόλια. «Στην Α΄ Λυκείου κατάλαβα ότι δεν μου ταίριαζε η φιλοσοφία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Πιστεύω ότι η Ελλάδα αδικεί τον εαυτό της με ένα τόσο μονότονο εκπαιδευτικό σύστημα. Ήθελα μία πιο ολιστική προσέγγιση, που να περιλαμβάνει και τον αθλητισμό, την τέχνη, τα εικαστικά. Όλα. Εδώ βρήκα ένα πολύ ανοιχτό και διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ακαδημαϊκά, μαθαίναμε πράγματα που άλλα παιδιά διδάσκονται σήμερα στο Πανεπιστήμιο. Όσον αφορά στο περιβάλλον, αισθάνθηκα, μετά από καιρό, ότι μπορούσα να είμαι ο εαυτός μου».

Το σχολείο δέχθηκε τον Αγκίμ για αυτό που είναι, και τον βοήθησε να πατήσει γερά στις βάσεις που είχε αποκτήσει απαλύνοντας, ταυτόχρονα, τα δυσάρεστα αισθήματα που είχε βιώσει όταν έβλεπε και άκουγε τη διαφορετική του εθνικότητα να γίνεται σύνθημα ή αρνητικός χαρακτηρισμός σε κερκίδες αγώνων ή στον κοινωνικό του περίγυρο. «Πάλευα συνεχώς με καταστάσεις που δεν καταλάβαινα, δεν ήξερα για ποιον λόγο συνέβαιναν, και, δυστυχώς, τις έβλεπα να επαναλαμβάνονται. Αν και πολλοί άνθρωποι στάθηκαν δίπλα μου και με υποστήριξαν, θεωρούσα ότι ήταν ένα άνισο παιχνίδι που δεν μπορούσα να κερδίσω. Αποφάσισα, λοιπόν, να μην το παίξω. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι ήθελα να φύγω από την Ελλάδα».

Αν και ο ίδιος ταλαντευόταν ανάμεσα σε αντικείμενα που τον ενδιέφεραν, όπως η Βιολογία και η Αθλητική Ψυχολογία, ήταν απολύτως σίγουρος για το είδος και τη φύση του πανεπιστημίου που θα του ταίριαζε. Το Springfield College ήταν μία συνειδητή και απολύτως κατάλληλη επιλογή, λόγω του υψηλού του επιπέδου αλλά και της εκπαιδευτικής του φιλοσοφίας, που επιτρέπει σε έναν φοιτητή να σπουδάζει ισορροπώντας ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τα ενδιαφέροντά του, χωρίς να στοχεύει σε έναν στείρο ακαδημαϊκό «πρωταθλητισμό». «Το Springfield είναι ένα κολέγιο με σχετικά μικρό, ανθρώπινο μέγεθος, όπου θα σε γνωρίζουν όλοι με το μικρό σου όνομα και όπου τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητας του καθενός έχουν αξία. Και επίσης έχει ομάδα βόλεϊ στην οποία θα συμμετέχω» λέει ο Αγκίμ, που και ο ίδιος αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση · αυτή ενός νέου ανθρώπου που κατάφερε να κάνει την υπέρβαση χάρη στις αρετές και αξίες που του εμφύσησαν η οικογένειά του και η ακαδημαϊκή και κοινωνική εμπειρία του στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead