Loading...
Menu
Η Άνοιξη της Αστρονομίας στο Κολλέγιο Ανατόλια

Η Άνοιξη της Αστρονομίας στο Κολλέγιο Ανατόλια

Στο Κολλέγιο Ανατόλια το μάθημα της Αστρονομίας υπήρχε η πρώτη επιλογή των μαθητών στα χρόνια που δινόταν ως μάθημα επιλογής. Μετά την κατάργηση του μαθήματος το Astronomy Club αποτέλεσε τη μοναδική διέξοδο και το «καταφύγιο» για τους μαθητές-φανατικούς φίλους της Αστρονομίας και αναδείχθηκε ως ένα από τα πολυπληθέστερα και με σταθερή παρουσία στη ζωή του σχολείου.

Την Άνοιξη του ’18 το Κέντρο STEM του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) και τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ) θέλησαν να οργανώσουν ένα σεμινάριο Αστρονομίας για το κοινό της Θεσσαλονίκης. Ο παλαιός φίλος του Κολλεγίου Ανατόλια αφυπηρετήσας Καθηγητής Αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Κ. Σπύρου προσφέρθηκε να μεταλαμπαδεύσει την ευρύτατη γνώση του στο θέμα της Αστρονομίας σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται ως διαστημική. Ο χαρακτηρισμός αυτός υποστηρίζεται από τις επιστημονικές έρευνες και δημοσιεύσεις, τις εκδηλώσεις που οργανώνονται, τους συλλόγους που ιδρύονται, καθώς και τους διαγωνισμούς και τα projects σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εξάλλου η βαθμιαία εισαγωγή των μαθητών και του ευρύτερου κοινού σε ενδιαφέρουσες έννοιες της Αστρονομίας και του διαστήματος οδηγεί στο να μάθουν για το παρελθόν του σύμπαντος, να γνωρίσουν τη σημερινή πορεία της επιστήμης και να μάθουν για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις, καθώς μεγάλο μέρος των τεχνολογικών εφαρμογών αναπτύσσονται και δοκιμάζονται στο διάστημα.

Παράλληλα, το αντικείμενο της Αστρονομίας είναι ένα τέλειο υπόδειγμα της παγκόσμιας κυρίαρχης εκπαιδευτικής προσέγγισης STEM (Science, Technology, Engineering, Math), καθώς συνδυάζει γνώσεις όλων των Επιστημών, των Μαθηματικών και της Τεχνολογίας.

Τις 7+1 συναντήσεις παρακολούθησε ένα αρκετά μεγάλο κοινό, το οποίο πραγματικά απόλαυσε τον καθηγητή Σπύρου ως καθοδηγητή στο όμορφο αυτό ταξίδι.

Ο κ.Σπύρου συνεχίζοντας την ευγενική προσφορά του κατέγραψε τις σημειώσεις του από τις διαλέξεις και τις διαμόρφωσε σε ένα τεύχος με τίτλο «Η Άνοιξη της Αστρονομίας», το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε παρακάτω:

Κατεβάστε το τεύχος

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead