Loading...
Menu
Μία μικτή ομάδα τέχνης από την «Εν δυνάμει» και μαθητές του ΙΒ

Μία μικτή ομάδα τέχνης από την «Εν δυνάμει» και μαθητές του ΙΒ

Η καθιερωμένη έκθεση εικαστικών των τελειόφοιτων του ΙB2 του Κολλεγίου Ανατόλια πάντα εντυπωσιάζει καθώς αποκαλύπτει το ταλέντο των μαθητών, την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο μάθημα των Εικαστικών Τεχνών και ξεδιπλώνει στα μάτια του κοινού όλη την πορεία της δημιουργίας ενός έργου: από την πρώτη ιδέα μέχρι την τελευταία πινελιά.

Η φετινή έκθεση παρουσιάστηκε στα τέλη του Μαρτίου με την επιμέλεια της Χριστίνας Δουρής και Νάνσυς Κωσταλλάρη, καθηγητριών του μαθήματος Visual Arts, και είχε μία πρωτοτυπία: με πολύ χαρά προσέφερε χώρο και σύστησε στο κοινό της την ομάδα Εικαστικών «Εν δυνάμει», αποτελούμενη από νέους και νέες με και χωρίς αναπηρία, μέλη του «Εν δυνάμει» και μαθητές του τμήματος IΒ του Κολλεγίου Ανατόλια. Η ομάδα αποτελεί τμήμα της ευρύτερης ομάδας δημιουργίας «Εν δυνάμει», νέων με δυνητικές ικανότητες, εθελοντών, γονιών και φίλων που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου με σκοπό την ουσιαστική και αξιοπρεπή ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο.

Η δράση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 με πρωτοβουλία και οργάνωση της Μαρίας Ιωαννίδου και εντάχθηκε στο πρόγραμμα CAS (Creativity, Action, Service) του ΙΒ Diploma Program υπό τον συντονισμό της Χριστίνας Λαγογιάννη, καθηγήτριας Ψυχολογίας του ΙΒ και των μαθητριών Μάγδας Πετμεζά και Μαριάννας Ασημακοπούλου.

Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις υπό την καθοδήγηση και επιμέλεια της εικαστικού Ειρήνης Χριστοφορίδου έχουν σκοπό τη δημιουργία έργων μέσα από μια διαδικασία κατάκτησης εικαστικών μέσων προσωπικής και συλλογικής έκφρασης καθώς και την επαφή με την εικαστική λειτουργία της πόλης μας, αναδεικνύοντας την Τέχνη ως μέσο αλληλεπίδρασης και συνοχής.

Μέσα από την ανταλλαγή πινελιών, χρωμάτων, εικόνων και συζητήσεων τα μέλη της μικτής ομάδας ήρθαν πιο κοντά με ουσιαστικές και ειλικρινείς εμπειρίες συνύπαρξης. Η διετής συνεργασία ολοκληρώθηκε με το IB Art Exhibition του 2019
και αποτυπώθηκε με συλλογικά και ατομικά έργα τέχνης αφήνοντας τα πιο ωραία και θετικά συναισθήματα σε όλους. Ωφελούμενοι αποδείχθηκαν, κυρίως, οι δικοί μας μαθητές. Η δήλωση της Μισέλ Στουκίδου, μαθήτριας του ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια, συμπυκνώνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό το μάθημα ζωής: «Αισθάνομαι πως έχω κατανοήσει την έννοια της αρμονίας που προκύπτει από τη συνεργασία. Τα πινέλα συνεργάζονται όπως συνεργάζονται οι άνθρωποι προκειμένου να πετύχουν κάποιο σκοπό. Ο καθένας προσθέτει χρώματα και ιδέες και στο τέλος δημιουργείται κάτι στο οποίο δεν θα κατέληγε κανείς από μόνος του. Αρμονία, συλλογικότητα, και αγάπη. Όταν συζητήσαμε για τον Αριστοτέλη στο σχολείο, αυτό που μου έμεινε ήταν ότι οι θεωρίες του συνδέονταν η μία με την άλλη βγάζοντας νόημα. Έτσι, αντιλαμβάνομαι τα έργα που παράγουμε με τα παιδιά. Ο καθένας με τη σκέψη και το συναίσθημα του συμβάλλει στην συλλογική επίτευξητου ιδανικού».

Η συνεργασία συνεχίζεται και φέτος με τους μαθητές του ΙΒ1. Μάλιστα τα παιδιά που παρακολουθούν το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών, αποφάσισαν να διαθέσουν, υπέρ της «Εν Δυνάμει», τα έσοδα από την έκθεση και πώληση έργων τους. Η έκθεση θα γίνει τον Μάιο του 2019 στο κτίριο Compton, και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

EYA 1634 1024 x 683

28827950 1996463567347586 7477592338295317440 o 1024 x 769

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead