Loading...
Menu
Ο 2ος Διαγωνισμός Αεροδιαστημικής πλησιάζει!

Ο 2ος Διαγωνισμός Αεροδιαστημικής πλησιάζει!

18 Ιανουαρίου 2020, Κολλέγιο Ανατόλια

Κατεβαστε το προγραμμα

Ο 2ος Διαγωνισμός Αεροδιαστημικής έχει στόχο να επαυξήσει τις επιστημονικές γνώσεις, τις πληροφορίες και τις τεχνολογικές δεξιότητες που έχουν οι μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου για τις τεχνολογίες του διαστήματος. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020 σε πέντε πόλεις της Ελλάδας και θα δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετάσχουν με δική τους σχεδιασμένη και υλοποιήσιμη πειραματική διάταξη, που θα κατασκευαστεί και θα ενσωματωθεί σε προσεχή διαστημική αποστολή της εταιρίας αεροδιαστημικής Blue Origin στις ΗΠΑ σε ύψος 100 χιλιομέτρων επάνω από την επιφάνεια της Γης. 

Το πρόγραμμα αποτελεί μια εξωσχολική δραστηριότητα υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με την ευγενική υποστήριξη του τμήματος Εκπαίδευσης της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Οι πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι η Αλεξανδρούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Τρίκαλα, η Τρίπολη και η Αθήνα.

Το Κολλέγιο Ανατόλια θα διοργανώσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης την αντίστοιχη συνάντηση στις 18 Ιανουαρίου 2020. Οι χώροι του  σχολείου θα φιλοξενήσουν διδακτικές ενότητες στην αεροδιαστημική, στη διαδικασία και μεθοδολογία σχεδιασμού, καθώς και σε άλλες προαπαιτούμενες γνώσεις. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια ολοήμερη διεργασία ομαδικής σύλληψης συνδημιουργίας και παρουσίασης ενός πρωτότυπου πειραματικού ”concept” το οποίο είναι εν δυνάμει πραγματοποιήσιμο, ώστε να διεξαχθεί σε μια επερχόμενη διαστημική αποστολή.

Ανά πόλη θα επιλέγεται από την κριτική επιτροπή μια ομάδα. Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί στη Αθήνα. Οι ομάδες που θα αναδειχθούν από τις συναντήσεις σε κάθε πόλη θα παρουσιάσουν το project τους για να επιλεχθεί η νικήτρια ομάδα, η οποία με την βοήθεια υποστηρικτικού δικτύου ειδικών μηχανικών και mentors θα συνεχίσει την κατασκευαστική διαδικασία. Θα κατασκευάσει, δηλαδή, την ιδέα η οποία θα συμπεριληφθεί σε επερχόμενη διαστημική αποστολή στις ΗΠΑ με την εταιρία Blue Origin, που ανήκει στον ιδιοκτήτη της Amazon Jeff Bezos.

Η δυνατότητα σχεδιασμού και διενέργειας πειράματος στο διάστημα στο συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο της Αεροδιαστημικής, τομέας που διέπεται από ραγδαία τεχνολογικά άλματα, παράλληλα με την ενδυνάμωση της ερευνητικής και της δημιουργικής ικανότητας των συμμετεχόντων μαθητών θα τους δώσει την ευκαιρία να εφαρμόσουν την επιστημονική μέθοδο συστηματικά, μέσα από μια πραγματική διαστημική αποστολή που θα ενδυναμώσει την εξωστρέφεια τους και την ικανότητα τους στον προγραμματισμό και την υλοποίηση σύνθετων επιστημονικών εγχειρημάτων.

Συγχρόνως θα τους δοθεί η ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από την έρευνά τους και την ενημέρωσή τους από την ομάδα υποστήριξης για τις πολυάριθμες αναδυόμενες τεχνολογίες που προκύπτουν από την επερχόμενη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη με αιχμή την ανάπτυξη αυτών των επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών οχημάτων, όπως αυτό της Blue Origin, που θα επιφέρει ευρεία χρήση του διαστημικού χώρου με οικονομίες κλίμακας, κάνοντας το διάστημα προσεγγίσιμο ακόμα και για μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: Ένωση Ελλήνων Φυσικών

Οι μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια μπορούν να απευθύνονται και στο Κέντρο STEM του σχολείου.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead