Loading...
Menu
Επιχείρηση «Μεταφύτευση»

Επιχείρηση «Μεταφύτευση»

Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον στο Κολλέγιο Ανατόλια υποδέχθηκε τη νέα χρονιά, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Pinewood International School.Καθώς στο campus κάθε δέντρο έχει τη δική του αξία και συνδέεται με την ιστορία του σχολείου αλλά και τα βιώματα των ανθρώπων του - μαθητών, καθηγητών, προσωπικού – υπήρξε ιδιαίτερη φροντίδα ώστε σημαντικός αριθμός δέντρων που βρίσκονται στο χώρο που σύντομα θα μετατραπεί σε εργοτάξιο (απέναντι από το Compton Hall, στην πλευρά των Λυκείων) είτε να μεταφυτευθούν με ασφάλεια σε άλλο χώρο του campus, είτε να προστατευθούν με ειδικές επεμβάσεις. 

rsz dsc 3907 1

Το εγχείρημα έλαβε χώρα στις 30 Δεκεμβρίου 2020 με τη συνδρομή ειδικού συνεργείου καθώς και του εργατοτεχνικού προσωπικού του Κολλεγίου Ανατόλια.

Ένα νέο «σπίτι» για τις ελιές μας

Το πρώτο σκέλος αφορούσε στη μεταφύτευση επτά ελιών από το μελλοντικό εργοτάξιο του νέου κτηρίου του Pinewood School στο νέο τους σπίτι, τον χώρο του Δημοτικού / Bridge Bilingual. Οι ελιές κλαδεύτηκαν την προηγούμενη ημέρα, ενώ τοποθετήθηκε αντιμυκητιακή αλοιφή στα κλαδεμένα κλαδιά διαμέτρου μεγαλύτερης των 5 εκ. Την επόμενη ημέρα χρησιμοποιήθηκε σκαπτικό μηχάνημα JCB για να ελευθερώσει ικανοποιητικό μέγεθος ‘ριζικής μπάλας’ από το έδαφος και το ίδιο μηχάνημα απέσπασε με προσοχή από το έδαφος ολόκληρα τα δένδρα και τα μετάφερε στο νέο τους χώρο. Δενδροδόχοι ικανοποιητικού μεγέθους κάθε δένδρου δημιουργήθηκαν με το ίδιο σκαπτικό, και γέμισαν με φυτόχωμα ικανοποιητικής οργανικής ύλης και περλίτη για να υποδεχθούν τις ελιές. Το προσωπικό του συνεργείο του Κολλεγίου Ανατόλια επενέβαινε χειρωνακτικά σε κάθε ένα από τα παραπάνω στάδια για να διασφαλιστεί η επιτυχία της διαδικασίας, υπό την καθοδήγηση του Grounds and Buildings office Αργύρη Γκουτσίδη και της συμβούλου Δρ. Αρχιτέκτονος Τοπίου – Γεωπόνου Λένας Αθανασιάδου.

new

rsz olives 4

rsz olives 1

rsz img 20201230 120248

  • Η ελιά είναι πολύ ανθεκτική στην εκρίζωση και μεταφύτευση και η καταλληλότερη περίοδος για αυτή την εργασία είναι ο χειμώνας, ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιτυχίας. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τις ελιές μας να ανθίζουν και πάλι αυτή την Άνοιξη!

‘Προετοιμασία’ επτά ατόμων κυπαρισσιών στο μελλοντικό εργοτάξιο

Επτά άτομα κυπαρισσιού μεγάλης ηλικίας ‘προετοιμάστηκαν’ κατάλληλα την ίδια περίοδο για να αποκτήσουν ανθεκτικότητα στις εργασίες του επικείμενου εργοταξίου του νέου κτιρίου Pinewood (κραδασμοί, δονήσεις κ.ά.), και να αυξηθεί η στατική τους αντοχή. Περιμετρικά των κορμών τοποθετήθηκαν σε βάθους ενός μέτρου ειδικές μεμβράνες ώστε να οριοθετήσουν και να προφυλάξουν τις ρίζες των δέντρων από τις εργασίες των επομένων μηνών. Η διαφύλαξη των κυπαρισσιών, που αποτελούν σημαντικό στοιχείο των ιστορικών κήπων του από το 1928, αποτελεί προτεραιότητα για το Κολλέγιο Ανατόλια.

rsz cypress 2

rsz cypress 1

rsz cypress 4

 
  • Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Τοπίου, οι Κήποι του Κολλεγίου Ανατόλια αποτελούν ιστορικό ζωντανό μνημείο Αρχιτεκτονικής Τοπίου και συμπεριλαμβάνονται στην επικείμενη έκδοση του Συλλόγου με τίτλο ‘Ιστορικά Τοπία, Πάρκα και Κήποι’ μαζί με άλλες 23 μελέτες περίπτωσης όπως ο Εθνικός Κήπος, το Τατόι, Ο Κήπος της Βίλλα Αλατίνη στη Θεσσαλονίκη κ.ά.

 rsz 1dsc 7345 2 1

Making Christmas Garlands

rsz christmas garland

Στο Κολλέγιο Ανατόλια ήταν παράδοση τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του campus της Πυλαίας o στολισμός του τραπεζιού Thanksgiving αλλά και του χριστουγεννιάτικου, με άνθη και κλαδιά από τους Κήπους τους Κολλεγίου.

Ευχαριστούμε θερμά τη Δρ. Λένα Αθανασιάδου για τη συμβολή της στη συγγραφή του κειμένου.

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead