Loading...
Menu
Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου "Η Λογοτεχνία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" του Σπύρου Κιοσσέ και της Ελένης Χατζημαυρουδή

Διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου "Η Λογοτεχνία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" του Σπύρου Κιοσσέ και της Ελένης Χατζημαυρουδή

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, στις 18:00, o IANOS, οι εκδόσεις Κριτική και το εργαστήριο Γλωσσολογίας «ΣυνΜορΦωΣη» παρουσιάζουν διαδικτυακά το βιβλίο «Η λογοτεχνία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» της φιλολόγου του Κολλεγίου Ανατόλια Ελένης Χατζημαυρουδή και του Σπύρου Κιοσσέ.

Καθώς η σύγχρονη προσέγγιση της λογοτεχνίας στο σχολείο προϋποθέτει την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας και της ευελιξίας, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές (ακόμα κι εκείνοι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα), αλλά και όσοι ενδιαφέρονται ευρύτερα για τη λογοτεχνία θα βρουν στο παρόν βιβλίο πλούσιο θεωρητικό υπόβαθρο και πλήθος παραδειγμάτων, κυρίως από τα υπάρχοντα σχολικά εγχειρίδια.

Το έργο πραγματεύεται ζητήματα όπως είναι η «λογοτεχνικότητα» του κειμένου, η λειτουργία της μεταφοράς, της συνδήλωσης, του μέτρου, της ειρωνείας, της φωνής, της εστίασης και της διαγραφής των χαρακτήρων. Παράλληλα, εξηγεί και αναλύει τις έννοιες της ερμηνείας, της δημιουργικής ανταπόκρισης, του μετασχηματισμού ενός κειμένου καθώς και τους κανόνες της συγγραφής ενός νέου κειμένου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Δημήτρης Χριστόπουλος, συγγραφέας — φιλόλογος
  • Μαρία Ζωγραφάκη, συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
  • Σπύρος Κιοσσές, συγγραφέας του βιβλίου — διδάσκων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Ελένη Χατζημαυρουδή, συγγραφέας του βιβλίου — επικεφαλής του τμήματος των Νέων Ελληνικών, Κολλέγιο Ανατόλια

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ζωή Γαβριηλίδου, διευθύντρια εργαστηρίου Γλωσσολογίας «ΣυνΜορΦωΣη», αντιπρύτανης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Παρέμβαση θα κάνει η Μαρίτα Παπαρούση, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας & Διδακτικής της Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η οποία υπογράφει τον πρόλογο της έκδοσης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ελεωνόρα Ορφανίδου, δημοσιογράφος και προϊσταμένη προγράμματος (τομέας Πολιτισμού), Αθήνα 9.84 FM.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO, το κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ, καθώς και από τη σελίδα Facebook των εκδόσεων Κριτική.

Χορηγοί επικοινωνίας: Παρατηρητής της Θράκης και Αθήνα 9.84 FM

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Σπύρος Κιοσσές είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην κλασική φιλολογία (Πανεπιστήμιο του Ληντς) και στη μεθοδολογία της εκπαιδευτικής έρευνας (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), ενώ εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στη νεοελληνική λογοτεχνία (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο πεδίο της δημιουργικής γραφής, όπου και διδάσκει, ως μέλος Ε.ΔΙ.Π., νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, διδακτική της λογοτεχνίας και δημιουργική γραφή. Επιστημονικά, κριτικά και λογοτεχνικά δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο. Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί και το βιβλίο του «Εισαγωγή στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή του πεζού λόγου» (2018).

rsz img 8078Η Ελένη Χατζημαυρουδή είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην κλασική φιλολογία ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στην αρχαϊκή λυρική ποίηση με τίτλο Ίβυκος Μυθολόγος. Έρις και Έρως (University Studio Press 2005). Συμμετείχε στην ομάδα εργασίας του Ομότιμου Καθηγητή Ε. Κριαρά για το «Νεοελληνικό Λεξικό και για το Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας». Έχει διδάξει ως ειδική επιστήμονας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο ΑΠΘ. Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο στο γυμνάσιο και στο λύκειο» (University Studio Press, 2007). Από το 1995 εργάζεται ως φιλόλογος στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη. Είναι επικεφαλής του Τμήματος των Νέων Ελληνικών. Διδάσκει επίσης δημιουργική γραφή στο Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/ Center for Talented Youth (CTY) Greece. 

 


Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead