Loading...
Menu
Γνωρίστε τους Anatolia College Green Ambassadors

Γνωρίστε τους Anatolia College Green Ambassadors

Δημιουργήθηκαν με αφορμή τον διαγωνισμό Generation Next Vodafone για τον οποίον δημιούργησαν έναν έξυπνο κάδος ανακύκλωσης και ένα σύστημα ειδοποίησης για παράνομα κατειλημμένες θέσεις αμαξιδίων, και συνεχίζουν την προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον διοργανώνοντας εκδηλώσεις στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα και δίνοντας το παρών στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό "Bravo Schools" για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Η ομάδα Anatolia Innovators, που αποτελείται από τρεις μαθητές της Γ' γυμνασίου, ανέλαβε να υλοποιήσει μια ιδέα για τον 13ο Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: Δράση για το Κλίμα. Οι μαθητές κατασκεύασαν έναν κάδο ανακύκλωσης για συσκευασίες, ο οποίος είναι χωρισμένος σε τέσσερα μέρη - έναν για γυαλί, έναν για πλαστικό, έναν για αλουμίνιο και έναν για χαρτί/χαρτόνι. Για να μπει η κάθε συσκευασία στο σωστό μέρος του κάδου, έξω από τον κάδο τοποθετήθηκε ένα barcode scanner, συνδεδεμένο με μία βάση δεδομένων. Με τον καιρό, στόχος της ομάδας είναι να η ενίσχυση της βάσης δεδομένων, ώστε να καλύπτει τα περισσότερα προϊόντα της ελληνικής αγοράς. 

Η ομάδα Αcers αποτελείται επίσης από τρεις μαθητές της Γ' γυμνασίου. Η κατασκευή τους "Rolling Free" έχει ως στόχο να “ελευθερώνει” όλες τις ράμπες για ανθρώπους με αμαξίδια ή άλλα στηρίγματα με σκοπό όλοι οι κάτοικοι να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως κάποιου προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Η συσκευή τους θα ειδοποιεί τους περαστικούς όταν ένα αμάξι είναι τοποθετημένο σε κάποια λάθος θέση και έτσι παράγοντας έναν ήχο και ένα φως, οι άνθρωποι θα μπορούν να καλέσουν την τροχαία. Το "Rolling free" θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο κατά της παράνομης στάθμευσης σε ράμπες.

Η εμπειρία του διαγωνισμού έδωσε το κίνητρο στους μαθητές να εξελίξουν τις ιδέες τους. Άρχισαν να σκέφτονται πως θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τους συμμαθητές τους και να συμβάλλουν ενεργά στο να κάνουν το σχολείο πιο βιώσιμο. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Ηρώς Κολιάκου και της υπεύθυνης των προγραμμάτων Κοινωνικής Ευθύνης, Πέγκυς Περακακη δημιούργησαν την ομάδα "Green Ambassadors", καλώντας και άλλους μαθητές να σκεφτούν και να υλοποιήσουν δράσεις για ένα βιώσιμο σχολείο.

Δύο μαθητές από την ομάδα επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Coalition for Green Education https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-education-area/education-climate-coalition_en.  Στην ομάδα συνομίλησαν με συνομηλίκους και καθηγητές από όλη την Ευρώπη και αντάλλαξαν ιδέες για την ένταξη της πράσινης εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων όλης της Ευρώπης. Έπειτα μετέφεραν την εμπειρία τους στην ομάδα των "Πράσινων Πρεσβευτών".

Επόμενο βήμα ήταν η δράση. Η ομάδα των Πράσινων Πρεσβευτών διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας: μια ημέρα καθαρισμού που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2021 και το webinar “Greening Our School” (19 Μαΐου 2021) με ομιλήτρια τη Χρύσα Παπαδοπούλου, Χημικό και Πρόεδρο του Greek Bioeconomy Forum.

Οι Green Ambassadors συμμετέχουν στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό "Bravo Schools" για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Μπορείτε να τους υποστηρίξετε ψηφίζοντας στο παρακάτω link: https://observatory.sustainablegreece2020.com/gr/schools-practices/anatolia-college-green-ambassadors.2708.html

 

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead