Loading...
Menu
Παναγιώτα Τσιάλη: Με υποτροφία στο Connecticut College για Σπουδές Νευροεπιστημών και Computer Science
Η Παναγιώτα Τσιάλη ήταν μία εκ των τριών μαθητριών που διάβασε την υπόσχεση των τελειοφοίτων στην Τελετή Αποφοίτησης του Anatolia High School 2021

Παναγιώτα Τσιάλη: Με υποτροφία στο Connecticut College για Σπουδές Νευροεπιστημών και Computer Science

Η ιστορία της Παναγιώτας Τσιάλη είναι ένα κράμα αισιοδοξίας και επιμονής· αρχίζει στη Βαρβάρα, το πανέμορφο ορεινό χωριό της ορεινής Χαλκιδικής, και συνεχίζει στο Connecticut College όπου η μαθήτρια του IB έγινε δεκτή για να σπουδάσει με υποτροφία Νευροεπιστήμες και Computer Science.

Η Παναγιώτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βαρβάρα και είναι από τα νεότερα μέλη μίας μεγάλης οικογένεια που έχει δημιουργήσει εκεί μία βραβευμένη μονάδα εκτροφής μαύρου χοίρου, ένα ξενοδοχείο και εστιατόριο. Εκεί και από μικρή ηλικία η Παναγιώτα έμαθε να είναι «ζεστή στη σκληρή δουλειά», να ανταπεξέρχεται σε ό,τι της ανατίθεται και να βρίσκει νόημα σε ό,τι κάνει: είτε ήταν η φροντίδα των ζώων, είτε το σερβίρισμα, είτε η παρακολούθηση του προϋπολογισμού, της ανάπτυξης και της προώθησης της επιχείρησης.

Γυμνάσιο πήγε στο Παλαιοχώρι και Λύκειο στην Αρναία. Προτού, όμως, μπει στην τελική ευθεία των Πανελλαδικών άλλαξε διαδρομή με αφορμή το καλοκαιρινό πρόγραμμα Βιοτεχνολογίας που παρακολούθησε στο ACT το 2019. Εκεί ερχόμενη σε επαφή με τη αμερικανικού τύπου εκπαίδευση και την εμπειρία της έρευνας σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, αποφάσισε να εγγραφεί στο πρόγραμμα του ΙΒ στο Κολλέγιο Ανατόλια. Αν και η οικογένειά της βρέθηκε προ απροόπτου, όλοι και χωρίς δεύτερη σκέψη στήριξαν την προσπάθεια της Παναγιώτας που για δύο χρόνια έμεινε με τη θεία της στη Θεσσαλονίκη.

«Όταν ήμουν στο Λύκειο κατάλαβα ότι θέλω ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ήθελα να αναπτύσσω τις δικές μου ιδέες, να διερευνώ, και να μην μένω εγκλωβισμένη σε ένα τυποποιημένο τρόπο μάθησης και σκέψης. Διαπίστωσα ότι το προφίλ των σπουδών και του μαθητή του ΙΒ μού ταίριαζε και ότι θα με προετοίμαζε καλύτερα για αυτά που ήθελα να κάνω στο μέλλον».

Τα μαθήματα που επέλεξε - Φυσική, Χημεία, Ελληνικά, Μαθηματικά, Ψυχολογία, Αγγλικά - έπαιξαν ρόλο στην επιλογή των σπουδών της, ενώ με τη βοήθεια του καθηγητή Μαθηματικών απέκτησε πολύ στέρεες βάσεις και αυτοπεποίθηση στο συγκεκριμένο μάθημα διευρύνοντας τις επιλογές της. Παράλληλα, γέμισε το μαθητικό της βιογραφικό με ενδιαφέροντες συνδυασμούς δραστηριοτήτων: αρχηγός στο Eco Fashion Design Club και μέλος της oμάδας F1 in Schools στο Κολλέγιο Ανατόλια, μαθήματα βυζαντινής αγιογραφίας και συμμετοχή στην ομάδα Ρομποτικής V-RING της Βαρβάρας με την οποία κατέκτησε το 1ο Βραβείο Ομαδικότητας στο FIRST LEGO League Greece Contest to 2017, και αθλήτρια μπάσκετ.  

«Σημασία έχει το ακαδημαϊκό περιβάλλον να μας βοηθά να εξελιχθούμε και όχι να μας αποθαρρύνει»

Η Παναγιώτα φεύγοντας αφήνει στο σχολείο μας, εκτός από τον ενθουσιασμό και το χαμόγελο της, και το Eco Fashion Design club, του οποίου ήταν ιδρυτής και μέντορας για παιδιά Γυμνασίου και τα οποία επιμελήθηκαν τα κοστούμια της φετινής- διαδικτυακής- παράστασης  του Junior Drama Club. Θα συνεχίσει να καθοδηγεί και να εμπνέει τα νέα μέλη και από την Αμερική τον επόμενο ακαδημαϊκό χρόνο.

Προχωρώντας στο επόμενο κεφάλαιο της ζωής της, η Παναγιώτα έχει αποφασίσει να σπουδάσει Νευροεπιστήμες και Computer Science. Ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα που τη δέχθηκαν ήταν το Connecticut College με υποτροφία που υπερκάλυψε το ποσό που ζήτησε.

«Ο καθένας ψάχνει κάτι διαφορετικό στο Πανεπιστήμιο. Μέσα από τη διαδικασία που κάνουμε στο US Counseling Office του σχολείου, βρίσκουμε το ακαδημαϊκό ίδρυμα που μας ταιριάζει, ώστε να αναπτυχθούμε. Δεν έχει νόημα να βρεθείς σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που θα σε αποθαρρύνει από το να εξελιχθείς. Στο ΙΒ συνάντησα παιδιά που ήταν παθιασμένα και επικεντρωμένα στους στόχους τους. Θυμάμαι πέρυσι το καλοκαίρι να μπαίνω στα εργαστήρια Χημείας και να παρακολουθώ τον καθένα να δουλεύει με αυτονομία και αυτοπεποίθηση πάνω στο project του. Αυτό το κλίμα αναζήτησα στο Πανεπιστήμιο όπου θα σπούδαζα. Να έχει ένα τέτοιο δυναμικό που να με εμπνέει να εργαστώ και να συνεργαστώ, να με ωθεί να πάω παρακάτω. Και πιστεύω πως το βρήκα στο Connecticut».

Οι δρόμοι που ανοίγονται για την Παναγιώτα μπορεί να την οδηγήσουν μόνιμα στις ΗΠΑ μπορεί όμως και την επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη όλων των κλάδων της οικογενειακής επιχείρησης είναι μία μόνιμα εγκατεστημένη σκέψη στο μυαλό της νέας κοπέλας, που εκεί και κοντά στη φύση πήρε τα πρώτα της σημαντικά μαθήματα: «Όλα χρειάζονται κόπο, προσοχή, φροντίδα. Μεγαλώνοντας κοντά στη φύση, έμαθα να είμαι ανεξάρτητη και δημιουργική».

Ο Σύλλογος Διδασκόντων τοu  ΙΒ  του Κολεγίου Ανατόλια της απένειμε κατά τη φετινή αποφοίτηση το IB Learner Profile Award, το οποίο απονέμεται στον απόφοιτο εκείνο που έχει κατανοήσει και εφαρμόσει με μεγαλύτερη επιτυχία τις αρχές και τα πιστεύω του προγράμματος του ΙΒ.

  • Οι υποτροφίες απονέμονται με κριτήριο τις διαπιστωμένες οικονομικές ανάγκες του κάθε υποψήφιου φοιτητή/τριας. Το ποσοστό της υποτροφίας που ανακοινώνεται από το Πανεπιστήμιο αφορά το ποσό που δικαιούται να ζητήσει ο κάθε φοιτητής/τρια με βάση τις διαπιστωμένες οικονομικές του ανάγκες, και όχι το κόστος των διδάκτρων.

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead