Loading...
Menu
Συμμετοχή του ΙΒ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU – Xplorers

Συμμετοχή του ΙΒ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU – Xplorers

Μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος του ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια, συνεργάστηκαν με συνομήλικους τους από το Πειραματικό Λύκειο του ΑΠΘ, το Crnjanski high school της Σερβίας και τα NOVA International Schools της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Το ερευνητικό έργο είχε διάρκεια 6 μηνών και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Erasmus + ( ΚΑ3 2018 – 2021 –policy making- entitled “Teachers4Europe: Setting an Agora for Democratic Culture) κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρονιάς. Συνολικά συμμετείχαν 38 μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις χώρες, ηλικίας 16-18 ετών, εκ των οποίων οι 11 ήταν από το ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια.

Ο στόχος ήταν τα παιδιά να κατανοήσουν τα «δομικά» στοιχεία της ευρωπαϊκής ταυτότητας, τη φύση των δεσμών μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό έγινε εφικτό μέσα από τη μελέτη προσωπικοτήτων και του έργου τους από τους χώρους της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικονομίας, της πολιτικής και των κοινωνικών επιστημών. Η προσέγγιση της πολιτιστικής και επιστημονικής παρακαταθήκης της Ευρώπης με συγκεκριμένο και συστηματικό τρόπο, ήταν το εργαλείο ώστε οι μαθητές να ανιχνεύσουν και να εντοπίσουν τα στοιχεία εκείνα που, ακόμη και μέσα από τις αντιθέσεις ή τις ιδιαιτερότητές τους, συνθέτουν σήμερα την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Η ίδια η ερευνητική διαδικασία λειτούργησε ως πεδίο άσκησης της Δημοκρατίας, καθώς οι μαθητές εξέφραζαν ελεύθερα τις απόψεις τους αλλά και τις διαφωνίες τους μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο, με σεβασμό στους κανόνες, τη διαδικασία, και την άποψη του κάθε συμμετέχοντα. Η εμπειρία ήταν εξαιρετική και από την αξιολόγηση προέκυψε ότι τα παιδιά εκτίμησαν τόσο το κομμάτι της συνεργασίας με σχολεία του εξωτερικού όσο και το γεγονός ότι ασχολήθηκαν με θέματα εκτός της ύλης των μαθημάτων τους και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών δήλωσε ότι θα σύστηναν αντίστοιχο project και σε συμμαθητές τους και πως θα ήταν διατεθειμένοι να εργαστούν σε κάτι αντίστοιχο και την επόμενη χρονιά.

Τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Ερασμία Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Μαθηματικών στο ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια και συμμετέχουσα στο Teachers 4 Europe. Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκε ο Milan Miljkovic, καθηγητής Ιστορίας και σύμβουλος του προγράμματος CAS του ΙΒ στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead