Loading...
Menu
Ο Θωμάς Καραμανλής, μαθητής του ΙΒ, στο προσυνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

Ο Θωμάς Καραμανλής, μαθητής του ΙΒ, στο προσυνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή

O Θωμάς Καραμανλής, τελειόφοιτος του ΙΒ στο Κολλέγιο Ανατόλια, ήταν ένας από τους δύο εκπροσώπους της Ελλάδας στο Pre-COP, το προσυνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ενόψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), και στο "Youth4Climate". Το συνέδριο "Youth4climate" έδωσε τη δυνατότητα στους νέους να καταρτίσουν και να προτείνουν πολιτικές-λύσεις στις κυβερνήσεις και πραγματοποιήθηκε 28-30 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες μετά ακολούθησε το Pre-COP που διεξήχθη στο Μιλάνο (30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου) με τη συμμετοχή 398 νέων, ηλικίας 15-29 ετών, από τα 197 κράτη της σύμβασης-πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

IB Karamanlis PreCop UN 2

IB Karamanlis PreCop UN 4

Η επιλογή των συνέδρων έγινε με βάση απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο έξι ερωτήσεων, και προκρίθηκαν όσοι επέδειξαν στρατηγική σκέψη, ηγετικές ικανότητες και δεξιότητες κινήτρων. Από την Ελλάδα επελέγησαν ο Θωμάς Καραμανλής και η Αριάδνη Παπαθεοδώρου, πρωτοετής φοιτήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (LMU) και μια από τις βασικές διοργανώτριες των «Fridays for Future-Greece». Ο Θωμάς προβληματίστηκε από μικρή ηλικία για το  θέμα της κλιματικής αλλαγής και ασχολήθηκε με τον εθελοντισμό και δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Ως μαθητής του Κολλεγίου συμμετείχε στα προγράμματα MUN, και πέρυσι δημιούργησε στο σχολείο το δικό του club «Build to Fail» με στόχο να αφυπνίσει τους συνομηλίκους του σχετικά με την οικολογική καταστροφή που προκαλεί η απόρριψη προϊόντων, εξ ορισμού σχεδιασμένων και κατασκευασμένων ώστε να έχουν σύντομη διάρκεια ζωής. Η συγκερκιμένη εργασία αποτέλεσε και μέρος της συμμετοχής του Κολλεγίου Ανατόλια στην πρόσφατη Βουλή των Εφήβων. Ο Θωμάς, παράλληλα, έκανε ομιλίες στο σχολείο για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και την Ατζέντα 2030, στο πλαίσιο του προγράμματος DEAR- (Development Education and Awareness Raising) της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διοργάνωση του Pre-COP αποτελεί για τον Θωμά "ένα πρώτο βήμα για την ουσιαστική συνεργασία νέων και κυβερνήσεων" όπως δήλωσε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γούτα, ενώ όνειρό του είναι να εμπλακεί ενεργά στη χάραξη πολιτικών που θα καθορίσουν το μέλλον του πλανήτη μας.

IB Karamanlis PreCop UN 3

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ. 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead