Loading...
Menu
600 κιλά απορριμμάτων απομακρύνθηκαν από την παραλία της Πυλαίας  κατά τη διάρκεια του εθελοντικού καθαρισμού από το Κολλέγιο Ανατόλια

600 κιλά απορριμμάτων απομακρύνθηκαν από την παραλία της Πυλαίας κατά τη διάρκεια του εθελοντικού καθαρισμού από το Κολλέγιο Ανατόλια

Με σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις – Σεβόμαστε το περιβάλλον – Γινόμαστε ενεργοί πολίτες» περισσότερα από 130 άτομα, μικροί και μεγάλοι μαθητές στην πλειονότητά τους, συμμετείχαν στον εθελοντικό καθαρισμό που διοργάνωσε το Κολλέγιο Ανατόλια το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στην παραλία της Πυλαίας. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που συντονίζει η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Η εθελοντική δράση αποτελεί μέρος του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης του Κολλεγίου Ανατόλια και σε αυτήν πήραν μέρος

  • μαθητές/τριες του Γυμνασίου, Λυκείου και Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια,
  • μαθητές του Pinewood International School,
  • Αμερικανοί φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα του ακαδημαϊκού τους εξαμήνου στο ACT – American College of Thessaloniki στο πλαίσιο του προγράμματος Study Abroad,
  • γονείς και εργαζόμενοι του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού,
  • και πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 10

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 11

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 4

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 8

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 7

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 13

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 3

 

Οι εθελοντές κινήθηκαν κατά μήκος της ακτογραμμής σε μία απόσταση 1.000 μ. και συνέλεξαν 600 κιλά απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 10 κιλά ήταν ανακυκλώσιμα υλικά.  Ανάμεσα στα «ευρήματα» που προέκυψαν από την καταγραφή των απορριμμάτων ήταν: αποτσίγαρα, πλαστικά καλαμάκια, καπάκια μπουκαλιών και δακτύλιοι, κουτιά φελιζόλ για αλιεύματα, δίχτυα αλιείας, σακούλες, πλαστικά ποτήρια, πλαστικά βαρέλια και ρόδες αυτοκινήτων. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των οικοδομικών υλικών και μπάζων, καθώς και οι συσκευασίες τροφίμων. Η καταγραφή των απορριμμάτων θα αποσταλεί στη HELMEPA, ενώ τα αποτελέσματα θα τα κρατήσει και το Κολλέγιο Ανατόλια για τα προγράμματα Πράσινης Εκπαίδευσης που υλοποιεί.

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 9

«Ένας από τους κύριους στόχους του Κολλεγίου Ανατόλια είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές τους για τον δυνητικό τους ρόλο στην κοινωνία και να τους ενεργοποιήσει για το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο κάθε άνθρωπος να αντιληφθεί τον ρόλο και τις ευθύνες του σε κάθε ανθρώπινη κοινωνική δραστηριότητα, και αυτό μπορεί να το διδαχθεί κυρίως από μικρή ηλικία και από το σχολείο» ανέφερε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος.

Τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη εκπροσώπησε ο Νίκος Παναγιωτίδης, Αντιδήμαρχος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού ο οποίος ευχαρίστησε τον εκπαιδευτικό οργανισμό για την πρωτοβουλία και όλους τους εθελοντές για τη συμμετοχή. Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη παρείχε στους εθελοντές γάντια μίας χρήσης και σακούλες απορριμμάτων, ενώ εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου ανέλαβαν την απομάκρυνση των απορριμμάτων.

Με την ολοκλήρωση του εθελοντικού καθαρισμού έγινε χαρτογράφηση-σάρωση του χώρου με drone με τη συνδρομή του Γιώργου Παπαδημητρόπουλου, αποφοίτου του ACT και ιδρυτή της GEP drones. Το ειδικό λογισμικό του drone ανιχνεύει ποσοτικά και ποιοτικά τα υπολείμματα απορριμμάτων, και τα αποτελέσματα του αλγορίθμου ανίχνευσης έδειξαν ότι σε παρακείμενη έκταση, εκτός των ορίων του καθαρισμού, εντοπίστηκαν ακόμη 21 πλαστικά αντικείμενα-απορρίμματα.

Pylaia drone

Pylaia Beach Cleaning Oct 2021 5

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead