Loading...
Menu
Στη «γη της ποίησης» με τη βραβευμένη ποιήτρια Χλόη Κουτσουμπέλη

Στη «γη της ποίησης» με τη βραβευμένη ποιήτρια Χλόη Κουτσουμπέλη

Μία από τις γνωστές και καταξιωμένες σύγχρονες Ελληνίδες ποιήτριες, η Χλόη Κουτσουμπέλη επισκέφθηκε στις 22 Μαρτίου το Κολλέγιο Ανατόλια για να μιλήσει, στο πλαίσιο του μαθήματος των Νέων Ελληνικών, στους μαθητές και μαθήτριες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ’  Λυκείου του 2ου ΓΕΛ του Anatolia High School.

Η βραβευμένη ποιήτρια και απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια της τάξης του ’80 μίλησε στα παιδιά με επίκεντρο τα ποιήματα της τελευταίας της ποιητικής συλλογής  «Η γυμνή μοναξιά του ποιητή Όμικρον» (εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, 2021). Μέσα από την ανάγνωση των ποιημάτων της «Η μόνη γη» και «Ο κύριος Γκοντ και οι λοιποί ένοικοι» η λογοτέχνιδα μετέφερε τις δικές εμπειρίες της και προέτρεψε τα παιδιά να διαβάζουν ποίηση, να αναζητούν δημιουργικές εκφράσεις μέσα από την άσκηση στην τέχνη του λόγου, μίας και “η ποίηση είναι η μόνη γη που οι ψυχές συμπίπτουν…’’.

Σε αυτή τη συνάντηση που συντόνισε η φιλόλογος καθηγήτρια Αλεξία Σερίδου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για την τέχνη της ποίησης, την ποιητική έμπνευση, τον ίδιο τον ποιητή σε ένα γόνιμο κλίμα συμμετοχής και διαλόγου. Το πιο σημαντικό ήταν ότι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διά ζώσης μία υπέροχη ποιήτρια και το έργο της που έχει συγκινήσει το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς σε όλον τον κόσμο για την τόλμη, τις πρωτότυπες εικόνες, τα σχήματα, το προσωπικό χρώμα, τη «σκηνοθεσία» της δράσης και τους αντισυμβατικούς της ήρωες.

rsz 1koutsoubeli 6 

rsz 1koutsoubeli 3

Με τους μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια και τη φιλόλογο καθηγήτρια Αλεξία Σερίδου

 

  • Η Χλόη Κουτσουμπέλη γεννήθηκε το 1962 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια το 1980. Σπούδασε στη Νομική του ΑΠΘ και εργάστηκε για δεκαοκτώ χρόνια στον τραπεζικό τομέα. Το 1984, σε ηλικία 22 ετών, εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Σχέσεις σιωπής (εκδ. Εγνατία) και ακολούθησαν οι εξής ποιητικές συλλογές: Η νύχτα είναι μια φάλαινα (εκδ. Βιβλιοπωλείου «Λοξίας», 1990), Η αποχώρηση της λαίδης Κάπα (εκδ. Νέα Πορεία, 2004), Η λίμνη, ο κήπος και η απώλεια (εκδ. Νέα Πορεία, 2006), Η αλεπού και ο κόκκινος χορός (εκδ. Γαβριηλίδης, 2009), Στον αρχαίο κόσμο βραδιάζει πια νωρίς (εκδ. Γαβριηλίδης, 2012), Κλινικά απών (εκδ. Γαβριηλίδης, 2014), Οι ομοτράπεζοι της άλλης γης (εκδ. Γαβριηλίδης, 2016), το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, και Το σημείωμα της οδού Ντεσπερέ (εκδ. Πόλις, 2018). Έχουν κυκλοφορήσει επίσης τα μυθιστορήματά της Ψιθυριστά (εκδ. Παρατηρητής, 2002), Ο βοηθός του κυρίου Κλάιν (εκδ. Μελάνι, 2017) που ήταν υποψήφιο για το Athens Prize of literature του 2017, καθώς και τα θεατρικά έργα Ορφέας στο μπαρ (εκδ. Πάροδος, 2005) και Το Ιερό Δοχείο (εκδ. Θίνες, 2015). Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Το 2021 κυκλοφόρησε η πιο πρόσφατη ποιητική της συλλογή Η γυμνή μοναξιά του ποιητή Όμικρον (ΠΟΛΙΣ 2021). 

 

rsz Koutsoubeli cover

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead