Loading...
Menu
Καλοκαίρι με Θετικές Επιστήμες
Στη φωτογραφία με την ελληνική σημαία, από αριστερά προς τα δεξιά: Ιωάννης Λυμπέρης (Γιάννος) Κουμπάνης, Βασίλειος Κοσματόπουλος, Μυρτώ Τερψιάδου, Αγγελική Χουσιάδα, Αθανασία Δαλακούρα, Απόστολος Μιχαλούδης, Ιωάννης Καλαντζής (independent juror)

Καλοκαίρι με Θετικές Επιστήμες

Εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου Ανατόλια έδωσαν αυτό το καλοκαίρι το παρών σε δύο διεθνείς διαγωνισμούς Θετικών Επιστημών.

Ο Ιωάννης Λυμπέρης Κουμπάνης (ΙΒ1) και ο Βασίλειος Κοσματόπουλος (Γ’ Γυμνασίου, 1ο ΓΕΛ Κολλεγίου Ανατόλια) διαγωνίστηκαν με την ελληνική αποστολή στον 35ο διεθνή διαγωνισμό IYPT/ International Young Physicists Tournament που διεξήχθη στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας από τις 16 έως τις 23 Ιουλίου. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δια ζώσης 25 ομάδες-χώρες και άλλες εννέα διαδικτυακά.

Ο ΙΥΡΤ ενσωματώνει, πέρα από το γνωστικό αντικείμενο, ρόλους που απαιτούν δεξιότητες ρητορικής, επιχειρηματολογίας και συνεργασίας. Η κάθε χώρα συμμετέχει με μία αποστολή πέντε μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και η προετοιμασία των μαθητών ξεκινά από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη διαδικασία, καθώς οι μαθητές εκπαιδεύονται τόσο στη θεωρία των προβλημάτων και στον τρόπο προσέγγισής τους, όσο και στην εκμάθηση των ρόλων του διαγωνισμού, μέχρι την τελική επιλογή της 5άδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια Ιωάννης Λυμπέρης Κουμπάνης (ΙΒ1) καθώς και ο Βασίλειος Κοσματόπουλος (Γ’ Γυμνασίου, 1ο ΓΕΛ Κολλεγίου Ανατόλια). Team Leader της ελληνικής αποστολής ήταν ο καθηγητής Φυσικής του Κολλεγίου Ανατόλια Απόστολος Μιχαλούδης, μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διαγωνισμούς ΙΥΡΤ και ΙΥΝΤ.

Ο διαγωνισμός διαρκεί επτά ημέρες και πέρα από το διαγωνιστικό περιέχει και πολιτιστικό κομμάτι. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με συνομηλίκους τους από κάθε γωνία του κόσμου, και παράλληλα να γνωρίσουν αξιοθέατα της Ρουμανίας. Η Ελλάδα κατέκτησε την 20η θέση και κέρδισε πολλές εμπειρίες για το μέλλον.

Από τις 21 έως τις 28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα της Γεωργίας η τελική φάση του 10ου διεθνή διαγωνισμού ΙΥΝΤ/ International Young Naturalists' Tournament. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και η μαθήτρια του Κολλεγίου Ανατόλια Αλεξάνδρα Θερειανού και ο καθηγητής Απόστολος Μιχαλούδης, ως team leader και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διαγωνισμό ΙΥΝΤ.

Στον διαγωνισμό οι ομάδες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους πάνω σε 17 ρεαλιστικά προβλήματα Θετικών Επιστημών.  Η μελέτη αυτή διαρκεί όλη την προηγούμενη σχολική χρονιά και απαιτεί έρευνα, σχεδιασμό και εκτέλεση πειραμάτων, ανάλυση δεδομένων και σύγκριση με τη θεωρία. Στην τελική φάση οι ομάδες συναγωνίζονται μέσα από μία άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία, κατά την οποία αναλαμβάνουν ρόλους (Reporter-Opponent-Reviewer), τους οποίους εναλλάσσουν και συζητούν πάνω στα προβλήματα του διαγωνισμού.

Η ελληνική ομάδα πήγε στην Τιφλίδα πολύ καλά προετοιμασμένη δείχνοντας εξαρχής τις δυνατότητές της, καθώς έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

IYNT 1

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead