Loading...
Menu
Χάλκινο μετάλλιο για τον Ορέστη Λουκά Ανεμούλη στην 54η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας στην Κίνα

Χάλκινο μετάλλιο για τον Ορέστη Λουκά Ανεμούλη στην 54η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας στην Κίνα

Μία από τις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές διακρίσεις στον κόσμο για μαθητές Λυκείου κατέκτησε το περασμένο καλοκαίρι ο Ορέστης Λουκάς Ανεμούλης, μαθητής του Anatolia High School. Ο Ορέστης κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στην 54η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας (IChO 2022) η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 στην πόλη Tianjin της Κίνας.

Ο Ορέστης συμμετείχε ως μέλος της τετραμελούς ελληνικής εθνικής αποστολής στη διοργάνωση στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 300 μαθητές και μαθήτριες από 75 χώρες. Ο Ορέστης ήταν ο μοναδικός μαθητής της Β΄ Λυκείου στην ελληνική αποστολή και ο τρίτος μαθητής της Β΄ Λυκείου που κατέκτησε μετάλλιο στα 54 χρόνια του διαγωνισμού. Η μεγάλη επιτυχία του μαθητή συνοδεύτηκε και από ακόμη τρία χάλκινα μετάλλια που κατέκτησαν και οι Δημήτρης Κασιμάτης, Βάιος – Κωνσταντίνος Κακαές, Αθανάσιος Φιδάκης.

Ο Ορέστης είχε αναδειχθεί τον Μάιο του 2022 στην 1η θέση του 35ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο μαθητής του Anatolia High School επικράτησε ανάμεσα σε 757 συμμετέχοντες με βαθμολογία  99.5%, και εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην επίλεκτη ομάδα των 12 μαθητών και μαθητριών που προετοιμάστηκαν για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας.

Οι μαθητές στη συνέχεια εκπαιδεύτηκαν από το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ σε δύο φάσεις (14/6 και 26/6/2022). Μεταξύ των φάσεων (25/6/2022), πραγματοποιήθηκε η τελική εξέταση για την επιλογή τεσσάρων μαθητών, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 54η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας.

«Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τον διαγωνισμό δεν είχα καταλάβει το μέγεθος και τη δυσκολία του. Ήταν πολύ σημαντική η μεθοδική και συστηματική προετοιμασία μας το καλοκαίρι από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ. Η προετοιμασία μας κράτησε δύο εβδομάδες και διαρκούσε 10 και 12 ώρες καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Όλοι οι καθηγητές ήταν εθελοντές και τους ευχαριστώ πολύ για όλη τους τη βοήθεια».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Κίνα έφερε απερίγραπτη χαρά και συγκίνηση στον Ορέστη που διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό πανεπιστημιακού επιπέδου με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές χώρες προετοιμάζουν τους μαθητές τους δύο και τρία χρόνια πριν τη διεξαγωγή της Διεθνούς Ολυμπιάδας Χημείας με πολύωρα καθημερινά μαθήματα μετά το σχολικό ωράριο. Με αυτά τα δεδομένα, η επιτυχία του Ορέστη καθώς και όλης της εθνικής αποστολής μας αποκτά ιδιαίτερη αξία και διάσταση.  

Το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο φέρνει τον μαθητή του Anatolia High School ακόμη πιο κοντά στους στόχους των σπουδών του που είναι η Ιατρική Σχολή, καθώς λόγω της διάκρισης στον επιστημονικό διαγωνισμό έχει δικαίωμα να εγγραφεί στο Πανεπιστημιακό Τμήμα της επιλογής του με μοναδική προϋπόθεση η βαθμολογία του στις εξετάσεις να υπερβαίνει την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Πολλά συγχαρητήρια στον Ορέστη στον οποίον ευχόμαστε και άλλες ακαδημαϊκές επιτυχίες στο μέλλον.

 Orestis Anemoulis olympiad chemistry 2 2

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead