Loading...
Menu
STEAMing the Future: Παρουσιάστηκε στην Ξάνθη το νέο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα

STEAMing the Future: Παρουσιάστηκε στην Ξάνθη το νέο δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Με τη συμμετοχή 18 μαθητών και μαθητριών ηλικίας 14 - 18 ετών από την περιοχή της Ξάνθης ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος κύκλος του δωρεάν καινοτόμου προγράμματος  STEAMing the FutureΤο πρόγραμμα ξεκίνησε στις 3 Δεκεμβρίου 2022 στο Xanthi TechLab, με φορέα υλοποίησης το Κολλέγιο Ανατόλια και με την υποστήριξη του Ίδρύματος  Μποδοσάκη στοχεύοντας στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης, την εξοικείωση των παιδιών με την εκπαίδευση STE(Α)M / Science, Technology, Arts, Engineering, Mathematics και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

To πρόγραμμα θα διαρκέσει, συνολικά, τρία χρόνια και θα υλοποιείται δια ζώσης στην Ξάνθη, στις εγκαταστάσεις του Xanthi TechLab, και διαδικτυακά για το σύνολο της μαθητικής κοινότητας στην Ελλάδα. Ο δεύτερος κύκλος των διά ζώσης μαθημάτων στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023 (1 -2/4 και 8 - 9/4), ενώ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023 θα ξεκινήσουν και τα online προγράμματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί, επίσης, αποθετήριο με εκπαιδευτικά άρθρα  και video, διαθέσιμα στο τέλος του κάθε σχολικού έτους στην ιστοσελίδα https://steamingthefuture.gr/

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022, το STEAMing the Future παρουσιάστηκε σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ της περιοχής της Ξάνθης, από τον Δρα Πάνο Βλάχο, Πρόεδρο του Κολλεγίου Ανατόλια, και τη Δρα Ηρώ Κολιάκου, συντονίστρια του Προγράμματος STEAMing the Future & του Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια. Τα παιδιά, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μίλησαν με ενθουσιασμό για την εμπειρία του προγράμματος,  παρουσίασαν τα project που ετοίμασαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους, και έλαβαν, εν μέσω χειροκροτημάτων, τις βεβαιώσεις παρακολούθησης.  

Steaming the Future Press event 19

Steaming the Future Press event 7

Steaming the Future Press event 20

Steaming the Future Press event 4

 

Steaming the Future Press event 3

 Οι μαθητές και μαθήτριες του πρώτου κύκλου του προγράμματος Steaming the Future παρουσίασαν τα project που ετοίμασαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών και εκπαιδευτριών τους.

Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος μίλησε για τη σημαντική  εκπαιδευτική ευκαιρία που προσφέρεται, στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Κολλεγίου Ανατόλια και της αποστολής του να προσφέρει στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας πρόσβαση σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. «Η εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, ώστε η κατάκτηση της γνώσης να μην είναι μία παθητική διαδικασία. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να αποκτήσουν, μέσα σε ένα περιβάλλον ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων κρίσιμες δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η προσαρμοστικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία», τόνισε. 

 H παρουσία του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θράκη είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, όπως υπογράμμισε ο κ. Βλάχος, αναφέροντας τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν δώσει την ευκαιρία σε παιδιά από τα Πομακοχώρια να σπουδάσουν με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια, τις εξετάσεις που διενεργεί το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, δράσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki – ACT στη Θράκη, αλλά και την ομάδα συνεργασίας που θα συμμετάσχει το 2023 στους Παγκόσμιους Τελικούς του διαγωνισμού F1 in Schools και αποτελείται από μαθητές και μαθήτριες του Κολλεγίου Ανατόλια και του 2ου Γενικού Λύκειου Ξάνθης. «Είναι μεγάλη μας χαρά που υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα όπως και πολλά άλλα στη Θράκη, μία περιοχή με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα φιλικούς ανθρώπους, αξιόλογο δυναμικό και πολλές προοπτικές».

Steaming the Future Press event 14

Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος

Για την υλοποίηση του STEAMIng the Future, συνεργάστηκαν ως διδάσκοντες, φοιτητές και φοιτήτριες από πανεπιστημιακά τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Ξάνθη όπως ανέφερε η Δρ Ηρώ Κολιάκου,  συντονίστρια του Προγράμματος STEAMing the Future & του Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια. Η κα Κολιάκου περιέγραψε τη φιλοσοφία και τους στόχους της πρωτοβουλίας που προσεγγίζει την Επιστήμη και την Τεχνολογία με βιωματικό τρόπο. «Το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να ακολουθήσουν κλάδους που σχετίζονται με την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά καθώς σήμερα οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα οι νέοι και νέες να μπορούν να προσαρμόζονται στα καινούρια δεδομένα, να συνεργάζονται και να  μαθαίνουν πώς μπορούν να μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά. Μέσω του προγράμματος προσεγγίζουμε επτά διαφορετικές θεματικές μέσω των οποίων τα παιδιά σταδιακά αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, κάνουν συνδέσεις και εφαρμόζουν στην πραγματικότητα όσα έμαθαν στην τάξη»  τόνισε η κα Κολιάκου.

Steaming the Future Press event 15

Η Δρ Ηρώ Κολιάκου, συντονίστρια του Προγράμματος STEAMing the Future και του Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Εμμανουήλ Τσεπέλης, Δήμαρχος Ξάνθης, ο Ηλίας Ασκαρίδης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης, η Ιωάννα Καρολίδου,  Διευθύντρια Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Χαριτωνίδου και Σταμάτης Σταματιάδης.  Τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κωνσταντίνο Κουρτίδη εκπροσώπησε ο Χάρης Ευκαρπίδης.

Steaming the Future Press event 13

Από αριστερά: Δρ Ηρώ Κολιάκου, συντονίστρια του Προγράμματος STEAMing the Future και του Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια, Χάρης Ευκαρπίδης, Εκπρόσωπος Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Δημήτρης Γιαννακούδης, συντονιστής του Xanthi TechLab, Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Μανώλης Τσέπελης, Δήμαρχος Ξάνθης, Ιωάννα Καρολίδου, Διευθύντρια Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, Ηλίας Ασκαρίδης, Πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, Ειρήνη Χαριτωνίδου, Δημοτική Σύμβουλος, Σταμάτης Σταματιάδης, Δημοτικός Σύμβουλος.

Steaming the Future Press event 18

Δρ Ηρώ Κολιάκου, συντονίστρια του Προγράμματος STEAMing the Future και του Anna Papageorgiou STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια, οι εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες του προγράμματος Σοφία Παπαδημητρίου, Ραφαηλία-Ελένη Καραμάνη, Νεφέλη Μ.Π. Καβούνη, Ηλίας Γιάνναρος, Ευγενία Λυκουρέση και Ανδρέας Κεχαγιάς, και ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια.
  • Πληροφορίες για το πρόγραμμα   

Ο κάθε κύκλος μαθημάτων αποτελείται από επτά μαθήματα. Ο κάθε κύκλος των δια ζώσης μαθημάτων ολοκληρώνεται σε δύο Σαββατοκύριακα, και των online μαθημάτων σε τρία Σαββατοκύριακα. Οι θεματικές περιλαμβάνουν: Εισαγωγή στον Προγραμματισμό, Ρομποτική και Αυτοματοποίηση, Διαδίκτυο Πραγμάτων, Σχεδίαση 3D, Ανάπτυξη Εφαρμογών, Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική, Επιστήμη των Πολιτών. Οι μαθήτριες και οι μαθητές θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής με την ολοκλήρωση παρακολούθησης ενός πλήρους κύκλου μάθησης.

Ο δεύτερος κύκλος των διά ζώσης μαθημάτων στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2023 (1 -2/4 και 8 - 9/4). Για δηλώσεις συμμετοχής στα διά ζώσης μαθήματα στο Xanthi Techlab: https://steamingthefuture.gr/mathimata-stin-xanthi/

Τα online μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα και θα πραγματοποιηθούν στις 28-29 Ιανουαρίου 2023, 11-12 Φεβρουαρίου και 18-19 Φεβρουαρίου 2023. Για δηλώσεις συμμετοχής για online μαθήματα https://steamingthefuture.gr/mathimata-online/

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια Προγραμμάτων STEM του Κολλεγίου Ανατόλια,  2310398289 (Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00 – 15.00), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στην ιστοσελίδα steamingthefuture.gr

 

 

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead