Loading...
Menu
Ο Όμιλος Εκφραστικής Ανάγνωσης στη Σχολή Τυφλών

Ο Όμιλος Εκφραστικής Ανάγνωσης στη Σχολή Τυφλών

Τα μέλη του Ομίλου Εκφραστικής Ανάγνωσης με τη σύμβουλο καθηγήτρια Αθηνά Θύμη πραγματοποίησαν στις 22 Απριλίου 2024 μια λογοτεχνική και άκρως ουσιαστική συνάντηση με μαθήτριες και μαθητές του KEAT - Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (Σχολή Τυφλών).

Πιστοί στο ραντεβού που έδωσαν πέρυσι, οι μαθητές, οι μαθήτριες και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων ξανασμίξαν και ένωσαν τις ιδέες και τις ευαισθησίες τους πάνω σε σύγχρονα ζητήματα. Φέτος αφορμή στάθηκε η ανάγνωση αποσπασμάτων του υπέροχου έργου του Luis Sepúlveda "Η ιστορία του γάτου που  έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει". Οι μαθητές του ΚΕΑΤ και του Anatolia High School μεταφέρθηκαν στον κόσμο του παραμυθιού όπου μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Προτού ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά να της υποσχεθεί ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο και θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς δίνει τον λόγο του. Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ' ένα γλάρο να πετάει; 

Ekfrastiki Anagnosi Sxoli Tiflon 1

Η θαυμαστή αφηγηματική και περιγραφική ικανότητα, το σασπένς, ο λυρισμός, η ανεπαίσθητη ειρωνεία, διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των φίλων μας στο ΚΕΑΤ. Την αγωνία τους κατά την εξιστόρηση των γεγονότων διαδέχτηκε ο προβληματισμός, η συγκίνηση, η ανακούφιση, η χαρά! Η συζήτηση που ακολούθησε δεν περιορίστηκε μόνο στην ερμηνευτική πρόσληψη του διηγήματος, αλλά έφερε κοντά τους βλέποντες και μη βλέποντες εφήβους που μοιράστηκαν τις σκέψεις, τα ενδιαφέροντα, τα όνειρα και την ανάγκη τους για επικοινωνία. Μάλιστα, οι καθηγήτριες,  οι μαθήτριες και οι μαθητές του ΚΕΑΤ μας μίλησαν για θέματα που αφορούν τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης και μας έδειξαν στην πράξη τη γραφή Braille. Ζωηρή, γνήσια διάδραση και συμπερίληψη με όχημα τη λογοτεχνία.

Μας αποχαιρέτησαν με αγκαλιές και ένα ευχαριστήριο σημείωμα με το όνομά μας και τον τίτλο του έργου γραμμένο στη γραφή Braille, αναμνηστικό μιας ακόμα ουσιαστικής επαφής και μιας υπόσχεσης για συνέχεια.

 Ekfrastiki Anagnosi Sxoli Tiflon 2

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead