Loading...

Menu

Ερευνητική εργασία στο ΙBDP

 

Ερευνητική εργασία στο ΙBDP

 

Όλοι οι μαθητές του Προγράμματος Διεθνούς Απολυτηρίου εκπονούν, στο πλαίσιο των σπουδών τους, μία Ερευνητική Εργασία. Πρόκειται για μία σε βάθος μελέτη ενός πολύ συγκεκριμένου ερωτήματος που έχουν θέσει οι μαθητές και το οποίο εντάσσεται σε οποιοδήποτε από τα 6 μαθήματα που μελετούν. Η Ερευνητική Εργασία εξοικειώνει τους μαθητές με την μεθοδολογία της ακαδημαϊκής έρευνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται στο πανεπιστήμιο όπως είναι η δημιουργικότητα, η αναλυτική και ερευνητική ικανότητα.

Μέσα Ιουνίου. Τα σχολεία είναι πλέον άδεια αλλά στα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών του Compton Hall οι μαθητές δουλεύουν πυρετωδώς.  Κάθε καλοκαίρι δεκάδες μαθητές εκπονούν τη διπλωματική τους εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος του Διεθνούς Απολυτηρίου (IBDP).

Η εργασία αυτή βασίζεται σε μία σειρά πειραμάτων που πραγματοποιούν οι μαθητές στο τέλος του πρώτου έτους (ΙΒ1). Αρχικά κάνουν την προσωπική τους έρευνα για να επιλέξουν το θέμα στο οποίο θα δουλέψουν: ένα θέμα που πάνω από όλα κινητοποιεί τους ίδιους. Στη συνέχεια το συζητούν με τον σύμβουλο καθηγητή και ξεκινούν μία σειρά πειραμάτων που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια του σχολείου. Τα πειράματα τα πραγματοποιούν μόνοι τους, υπό την παρουσία του επιβλέποντα καθηγητή. Στο τέλος οι μαθητές επεξεργάζονται τα αποτελέσματα τους, και ξεκινούν τη συγγραφή της διπλωματικής τους εργασίας. Μίας εργασίας που τους μυεί στον κόσμο της έρευνας: μαθαίνουν να αξιολογούν τα ευρήματά τους, να μελετούν επιστημονικά φαινόμενα και να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

«Κέρδισα πολλά. Η έρευνα χρειάζεται υπομονή και επιμονή, κάτι που το κατάλαβα κάνοντας τα πειράματα και γράφοντας την εργασία», μας λέει ο Φίλιππος Γκορτζής που δούλεψε σε φωτοβολταικά κύτταρα με χρωστικές ουσίες όπου μετέτρεπε τη ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

«Έμαθα πώς να κάνω έρευνα στο εργαστήριο κάτι που θα με βοηθήσει σίγουρα στο πανεπιστήμιο. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα της υπερηφάνειας και της ικανοποίησης που νιώθει κανείς στο τέλος αυτής της εργασίας», δηλώνει η Βικτώρια Διαμαντίδου που θέλει να σπουδάσει χημικός μηχανικός και εργάστηκε στην φωτοκαταταλυτική επεξεργασία προσομοιωμένων αποβλήτων.

«Μέσω της διπλωματικής εργασίας, ανέπτυξα την κριτική μου ικανότητα και απέκτησα εργαλεία στη Χημεία που σίγουρα θα με βοηθήσουν στη ζωή μου ως επιστήμονας» είπε ο Αντώνης Πουλιτσίδης που παρασκεύασε μία σειρά καταλυτών και μελέτησε την απόδοσή τους.

 
 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead