Loading...

Menu
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας στο Κολλέγιο Ανατόλια

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας στο Κολλέγιο Ανατόλια

Το να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, είναι σαν να δανείζεσαι έναν εγκέφαλο καλύτερο από τον δικό σου - Jeffrey Eugenides

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Jeffrey Eugenides (Τζέφρυ Ευγενίδης), επισκέφθηκε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, το Anatolia High School όπου συνάντησε και μίλησε με μαθητές του Λυκείου, καθώς και με Αμερικανούς και Έλληνες φοιτητές του ACT – American College of Thessaloniki.

Η επίσκεψη του Jeffrey Eugenides, αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, πραγματοποιείται με τη συνεργασία της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, της Πρεσβείας των Η.Π.Α., των Εκδόσεων Πατάκη και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πρώτος σταθμός του ταξιδιού του διάσημου συγγραφέα ήταν η Θεσσαλονίκη για μία ομιλία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη και του ΑΠΘ.

Στο Anatolia High School ο διάσημος συγγραφέας των Middlesex, Αυτόχειρες Παρθένοι, Σενάριο Γάμου και Λίστα Παραπόνων, αντιμετώπισε ένα κοινό στο οποίο ειδικεύεται, όπως είπε , «αυτό της εφηβείας». «Όπως σας βλέπω όλους εδώ συγκεντρωμένους, μου θυμίζετε πολύ το δικό μου σχολείο. Ποτέ δεν το ξέχασα και πάντα γράφω για αυτό». Ο ίδιος δεν ήταν καλός μαθητής. Μικρός ήθελε να γίνει ηθοποιός, και ίσως για αυτόν τον λόγο είπε ότι πάντα ταυτίζεται με τους ήρωες του. Σε ηλικία 16 ετών, διάβασε το μυθιστόρημα του James Joyce Το πορτρέτο του καλλιτέχνη και τότε αποφάσισε να γίνει συγγραφέας. «Θυμάμαι την αποσβολωμένη έκφραση των γονιών μου, όταν τους είχα πει ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός. Οπότε, όταν τους ανακοίνωσα αργότερα ότι θα γίνω συγγραφέας, η αντίδρασή τους ήταν πιο ψύχραιμη. Σας συμβουλεύω να ακολουθήσετε αυτήν την τακτική με τους γονείς σας» ήταν η συμβουλή του προς τα παιδιά.

Jeffrey EugenidesAnatolia College 7

Συζητώντας για τον ρόλο της έμπνευσης, τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει και «κατασκευάζει» τα κείμενα του, τόνισε. «Δεν πιστεύω στην έμπνευση. Δεν πιστεύω στα ωραία studio. Για την ακρίβεια, όσο μικρότερο και πιο στενόχωρο είναι το μέρος όπου γράφεις, τόσο πιο καλό μπορεί να βγει το βιβλίο. Το μόνο που εγώ χρειάζομαι είναι απομόνωση και μεγάλες ποσότητες καφέ».

Ο ίδιος πρότεινε στα παιδιά που ενδιαφέρονται για τη συγγραφή να διαβάζουν και να γράφουν όσο γίνεται περισσότερο «γιατί το να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, είναι σαν να δανείζεσαι έναν εγκέφαλο καλύτερο από τον δικό σου».

Jeffrey EugenidesAnatolia College 6

Jeffrey EugenidesAnatolia College 2

Jeffrey EugenidesAnatolia College 14

Ο Jeffrey Eugenides γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1960 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Οι γονείς του πατέρα του μετανάστευσαν στην Αμερική από τη Μικρά Ασία, ενώ η μητέρα του έχει Ιρλανδικές ρίζες. Φοίτησε στα πανεπιστήμια Μπράουν και Στάνφορντ. Τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του Middlesex, το οποίο ήταν επίσης στη βραχεία λίστα για το National Book Critics Circle Award, για το International IMPAC Dublin Literary Award και για το Prix Médicis. Το Σενάριο γάμου (2011) ήταν υποψήφιο για το National Book Critics Circle Award και τιμήθηκε με το Prix Fitzgerald καθώς και με το Grand Prix de l’héroïne Madame Figaro. Το 2014, ο Ευγενίδης εκλέχτηκε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Τα βιβλία του, Middlesex, Σενάριο γάμου και Δελτία Παραπόνων κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το μυθιστόρημά του «Αυτόχειρες Παρθένοι» διασκευάστηκε και έγινε κινηματογραφική ταινία από τη Sofia Coppola.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead