Loading...
Menu
Space and Astronomy Weekend από το Κέντρο STEM

Space and Astronomy Weekend από το Κέντρο STEM

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2018, το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM του Κολλεγίου Ανατόλια διοργάνωσε στις 6 και 7 Οκτωβρίου το διήμερο πρόγραμμα “Space and Astronomy».

Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ένωσαν τις γνώσεις και τις εκπαιδευτικές τους εμπειρίες μαζί με το Κέντρο STEM του Κολλεγίου Ανατόλια για να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν δραστηριότητες σε περίπου 80 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

IMG 6548 1024 x 768

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους, ασχολήθηκαν με δραστηριότητες σχεδιασμένες από το Universe Awareness (UNAWE) (http://www.unawe.org/activity/). Επιπλέον, σχεδίασαν και δοκίμασαν τα δικά τους ανεμόπτερα και συζήτησαν θέματα αεροναυτικής και διαστημικών κατασκευών. Ο Θοδωρής Καραπάντσιος καθηγητής του τμήματος Χημείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕSA - European Space Agency), παρουσίασε την ΕSA και την ελληνική συμμετοχή, το πείραμα zero-gravity, καθώς και τις ερευνητικές προσπάθειες της ομάδας του. Ο αφυπηρέτησης καθηγητής Αστρονομίας και συνεργάτης του Κέντρου STEM Νικόλαος Κ. Σπύρου εισήγαγε τους μαθητές σε ενδιαφέρουσες έννοιες της Αστρονομίας (η οποία πλέον δεν διδάσκεται). Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leiden (Astronomy and Society Group) καθοδήγησαν τους μαθητές σε δραστηριότητες και τους παρουσίασαν τα σχετικά προγράμματα του Πανεπιστημίου τους. Τέλος η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΑSAT - Aristotle Space and Aeronautics σχεδίασε και κατασκεύασε μοντέλα ανεμόπτερων (gliders) σε μια ακόμη δραστηριότητα που συνάρπασε τους μαθητές.

IMG 6608 1024 x 768

Η ιδέα για το διήμερο πρόγραμμα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Scientix το 2018, και είναι μία εξαιρετική εφαρμογή της επιστημονικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ καθηγητών του STEM (Science, Technology, Engineering and Math) και ερευνητών, που επιθυμεί να καλλιεργήσει το Scientix. Αυτή η συνεργασία μπορεί να προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους μαθητές, ενισχύοντας το ενδιαφέρον τους και ενθαρρύνοντας την ενασχόλησή τους με τις επιστήμες.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead