Loading...
Menu
Οι μαθητές μας γράφουν για το Northern Aegean Dolphin Project

Οι μαθητές μας γράφουν για το Northern Aegean Dolphin Project

Οι μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια γράφουν τις εντυπώσεις τους από ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών στο οποίο συμμετείχαν μέσω των Καλοκαιρινών Προγραμμάτων του US College Counseling & Special Programs Office. Το πρόγραμμα Νothern Aegean Dolphin Project υλοποιείται από τη ΜOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας. Φέτος το κόστος της μετακίνησης και της συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα καλύφθηκε από την Trata Greece (Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου Α.Ε.)

IMG 2524 1024 x 768

Το φετινό καλοκαίρι είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο Νothern Aegean Dolphin Project. Το σχολείο μας το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα καλοκαιρινά προγράμματα εθελοντισμού και εμείς ήμασταν οι τέσσερις μαθητές που επιλεγήκαμε για να το παρακολουθήσουμε. Θα θέλαμε αρχικά να ευχαριστήσουμε θερμά την Trata Greece, καθώς κάλυψε τα έξοδα της μετακίνησής μας και το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα της έρευνας.

Η MΟm είναι μία ελληνική, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση για την μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας. Μια εξειδικευμένη ομάδα ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων με τη βοήθεια εθελοντών, διοργανώνουν δράσεις έρευνας για τη φώκια monachus monachus και άλλα θαλάσσια θηλαστικά όπως τα δελφίνια, περίθαλψης τραυματισμένων ή ορφανών φωκών, θεσμοθέτησης και φύλαξης προστατευόμενων περιοχών όπως το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παιδιών αλλά και ενηλίκων. Παρόλο που το βασικό αντικείμενο μελέτης είναι η Μεσογειακή Φώκια, η ΜΟm αποφάσισε από το καλοκαίρι του 2013 να διεξάγει το Northern Aegean Dolphin Project με σκοπό την παρακολούθηση των πληθυσμών των κητωδών (δελφινιών και φαλαινών) στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, στις Βόρειες Σποράδες.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που διήρκησε μία εβδομάδα και έλαβε χώρα στην Αλόννησο, αφού παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικά με τα κητώδη των ελληνικών θαλασσών και το ενδιαίτημα τους, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να μελετήσουμε τη συμπεριφορά των δελφινιών της περιοχής. Αυτό έγινε μέσα από σχεδόν καθημερινές εξορμήσεις με το καΐκι της ΜΟm στο οποίο περνούσαμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας (4-7 ώρες). Για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να συναντήσουμε κάποια ομάδα δελφινιών και ώστε να είναι έγκυρα τα αποτελέσματα της έρευνας έπρεπε να παρατηρούμε με προσοχή τη θάλασσα σε διάφορες κατευθύνσεις. Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω του δυνατού αέρα, καταφέραμε να συναντήσουμε και να καταγράψουμε δύο ομάδες δελφινιών, κάτι που αντάμειψε τον κόπο μας. Κατά τις δύο αυτές συναντήσεις μας με τα δελφίνια συλλέξαμε δεδομένα σχετικά με την συμπεριφορά τους και βγάλαμε φωτογραφίες των πτερυγίων τους με σκοπό την αναγνώριση και ταυτοποίηση τους. Πάνω στο καΐκι εκτός από τις στιγμές παρακολούθησης υπήρχαν και στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Επισκεφτήκαμε διάφορες παραλίες των νησιών του Θαλάσσιου Πάρκου και μέρη τα οποία δεν είναι προσβάσιμα από τη στεριά. Τα απογεύματα μετά την άφιξή μας στο λιμάνι του Πατητηρίου, στο διαμέρισμα της MOm όπου και μέναμε, ταυτοποιούσαμε τα δελφίνια που είχαμε συναντήσει, μαθαίνοντας τη θεωρία πίσω από την έρευνα, τις τεχνικές παρακολούθησης και καταγραφής και τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται.

IMG 2724 1024 x 768

Την εμπειρία μας από αυτό το ταξίδι ολοκλήρωσαν οι στιγμές που περάσαμε όλοι μαζί εκτός του προγράμματος όπου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και να εξερευνήσουμε το νησί και να γίνουμε ομάδα. Επισκεφτήκαμε το χωριό, γνωστό και ως Χώρα της Αλοννήσου, δοκιμάσαμε τοπικά φαγητά, κάναμε πεζοπορία και κατεβήκαμε με σχοινί σε ένα κρυμμένο κολπάκι και ήρθαμε σε επαφή με κατοίκους του νησιού οι οποίοι μας μίλησαν για τη ζωή τους στο νησί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις με αποτέλεσμα να έχουμε ευχάριστες και αστείες αναμνήσεις.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον υπεύθυνο του προγράμματος Northern Aegean Dolphin Project και βιολόγο της MOm, κ. Κίμωνα Κοεμτζόπουλο που μας εκπαίδευσε στη διεξαγωγή έρευνας θαλάσσιων θηλαστικών και μας εξασφάλισε μία εποικοδομητική εμπειρία και μία ευχάριστη διαμονή. Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην κυρία Πέγκυ Περακάκη, υπεύθυνη Service Learning του σχολείου που συντόνισε το πρόγραμμα και μας συνόδεψε. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Γιάννα και Κατερίνα Τζίκα της Trata Greece που με την ευγενική προσφορά τους έκαναν πραγματικότητα αυτή τη μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

DSC 5892 1024 x 683

Μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήσαμε μία σύντομη παρουσίαση του προγράμματος για να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τους γονείς μας, τη Διοίκηση του σχολείου, τη Γιάννα και την Κατερίνα Τζίκα. Είχαμε τη χαρά να είναι μαζί μας διαδικτυακά και ο κ. Κοεμτζόπουλος και να συζητήσουμε όλοι μαζί τη σημασία του εθελοντισμού και τα οφέλη του προγράμματος για εμάς και για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Αξαρλής Γιώργος
Δασκοπούλου Ελένη
Μπαξεβάνη Λίλιαν
Τσουκαλάς Γιώργος

Auti sto telos 1024 x 768

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead