Ο Θωμάς Κοροβίνης συζητά με τους μαθητές
Ένας σημαντικός και πολύ αγαπητός συγγραφέας, ο Θωμάς Κοροβίνης επισκέφθηκε προ ημερών το Κολλέγιο Ανατόλια για να μιλήσει στους μαθητές του 2ου Λυκείου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων συζητήσεων με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.
Μέσα από την πολυπρισματική όραση που έχει καλλιεργήσει ως φιλόλογος, εκπαιδευτικός, αρθρογράφος, ερευνητής του ελληνικού και τουρκικού λαϊκού πολιτισμού, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, και «πλάνητας» όπως αυτοχαρακτηρίστηκε ο ίδιος, ο Θωμάς Κοροβίνης προσκάλεσε τα παιδιά σε έναν ανοιχτό διάλογο, στον οποίο αμέσως ανταποκρίθηκαν. Πεδίο συζήτησης, η λογοτεχνία, η ζωή και η ματιά του συγγραφέα, η ανθρωπογεωγραφία και η ταυτότητα της Θεσσαλονίκης που αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια στα περισσότερα έργα του. «Έχω λόξα με τη Θεσσαλονίκη. Αγάπη, τοπικιστική εμμονή και πάθος. Η δοσοληψία μου με τη Θεσσαλονίκη είναι μυθοποιητική» είπε. Ερωτώμενος γιατί γράφει, απάντησε πως «ήταν μοιραίο». Ωστόσο για να γίνεις συγγραφέας δεν αρκεί ούτε η επιθυμία ούτε η έφεση. Θέλει παρατήρηση, «διάβασμα, κυρίως των άλλων συγγραφέων, μελέτη και σπουδή. Να ξέρεις τα κλειδιά της γλώσσας. Να ψάχνεις τις λέξεις. Δημιουργός χωρίς θάρρος γνώσης, δεν υφίσταται. Είναι νεκρά φύση». Ως συμβουλή ζωής, συμβούλεψε τους μαθητές να ζουν όπως έγραψε ο Ελύτης: με «Τέχνη, Τύχη, Τόλμη».
«Να έχετε μετριοφροσύνη, και όχι μετριοπάθεια. Αυτοπεποίθηση, ναι, αλλά με μέτρο» συνέστησε ο ίδιος, ενώ χαρακτήρισε τους δασκάλους «πολύ μεγάλη προίκα για έναν μαθητή, και δεύτερη μάνα».