Loading...
Menu
Ο δημιουργός του Κηδεmanager στο University of Pennsylvania

Ο δημιουργός του Κηδεmanager στο University of Pennsylvania

Παραμονές της νέας χρονιάς ο Κωνσταντίνος Γκατζώνης, ο τελειόφοιτος μαθητής του ΙΒ του Κολλεγίου Ανατόλια πήρε το πιο ωραίο δώρο: τη θετική απάντηση του University of Pennsylvania που τον έκανε δεκτό για σπουδές Computer Science. Το κορυφαίο πανεπιστήμιο εκτίμησε τη δημιουργικότητα, την επινοητικότητα, τους άριστους βαθμούς (42/45), την ικανότητά του στον δημόσιο λόγο, και τα άλλα του ταλέντα, βλέποντας σε αυτόν έναν νέο άνθρωπο που έχει όλες τις προδιαγραφές να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στον κόσμο. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ήταν η συσκευή που ο ίδιος σχεδίασε και κατασκεύασε: το Κηδεmanager v2,5, τον πρώτο κατ’ οίκον μετρητή σκολίωσης, που δίνει την ευκαιρία στον ασθενή να μετρήσει τη
σκολίωσή του και να στείλει τη μέτρηση στον θεράποντα γιατρό του, μέσω υπολογιστή ή smartphone. Καθώς το αποτέλεσμα έχει την ακρίβεια μίας ακτινογραφίας, περιορίζει την ανάγκη για επιπλέον εξετάσεις και προλαβαίνει την πιθανή επιδείνωση της κατάστασης του ασθενή.

Η συσκευή πρωτοπαρουσιάστηκε το 2017, αλλά το 2018 είχε την τιμητική της στην 83 η ΔΕΘ όπου ο μαθητής για δύο ημέρες είχε μία από τις ωραίες εμπειρίες της ζωής του παρουσιάζοντας το Κηδεmanager στους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου. «Από πολύ μικρός λάτρευα να βλέπω όλες αυτές τις εταιρίες να παρουσιάζουν ό,τι πιο καινούργιο στα περίπτερα της ΔΕΘ. Δεν μου πέρασε όμως από το μυαλό ούτε για μια στιγμή πως θα είχα και εγώ αυτήν την ευκαιρία» λέει σήμερα ο ίδιος ευχαριστώντας για τη στήριξη το NOESIS, τον Νίκο Τουρναβίτη, διευθυντή του Κέντρου Scoliosis SBPRS και την οικογένειά του.

Τα ΜΜΕ δεν έμειναν ασυγκίνητα και προσέφεραν γενναιόδωρα χρόνο και χώρο στον Κωνσταντίνο για να μιλήσει για την πρωτότυπη συσκευή του, αλλά και για τα όνειρά του, όπως το να σπουδάσει στην Αμερική. Ο μαθητής που μέχρι την Α΄ Λυκείου φοιτούσε στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης "Μανόλης Ανδρόνικος" αποφάσισε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του ΙΒ στο Κολλέγιο Ανατόλια. «Η προετοιμασία για την Αμερική ήταν πολύ δύσκολη, αλλά άξιζε κάθε προσπάθεια. Το ΙΒ μού άρεσε πολύ, και με βοήθησε, γιατί κατάλαβα πως είναι να παίρνεις γνώσεις πανεπιστημιακού επιπέδου, σε ένα περιβάλλον ελευθερίας ανάμεσα σε μαθητές που είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους και στηρίζει ο ένας τον άλλον. Είναι κάτι πολύ όμορφο που βρίσκεις σε μικρές σχολικές κοινότητες».

Οι καθηγητές του περιγράφουν τον Κωνσταντίνο ως έναν έφηβο διερευνητικό, πειθαρχημένο, υπεύθυνο, με γνώσεις και ιδέες, διάθεση να παίρνει ρίσκα, να δοκιμάζει τον εαυτό του, και να ασχολείται με τις επιστήμες αλλά και την τέχνη. Τον Ιούνιο του 2018 κατέκτησε με την ομάδα του Κολλεγίου το πρώτο βραβείο στην Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης και το δεύτερο βραβείο της «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης 2018» στα πλαίσια του προγράμματος Εικονική Επιχείρηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/JA Greece, για την εικονική επιχείρηση XBand. Το καλοκαίρι παρακολούθησε το πρόγραμμα του ACT “Introduction to Electronics and Robotics Programming Course» που απαιτεί πολύ υψηλό επίπεδο γνώσεων και δυνατοτήτων. Με τον ίδιο ενθουσιασμό φόρεσε και το καπέλο του «μάγου» στο Rainbow, το θερινό πρόγραμμα του Κολλεγίου Ανατόλια, μαθαίνοντας στα μικρότερα παιδιά ταχυδακτυλουργικά κόλπα ως τρόπο για να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα. Το ίδιο καλοκαίρι βρήκε τον χρόνο και έγραψε και ένα σενάριο για μία ταινία μεγάλου μήκους. «Με ενδιαφέρει ο κινηματογράφος και το θέατρο, για αυτό συμμετείχα και στις παραστάσεις του Drama Club στο σχολείο. Γράφω σενάρια μυστηρίου και θρίλερ. Για μένα είναι μία καλλιτεχνική απόδραση από έναν επιστημονικό χώρο».

Το δικό του «σενάριο» ζωής δεν γράφτηκε βέβαια με «μαγικά» αλλά με πολύ προσπάθεια και ενθουσιασμό. Και προτείνει στους νεότερους που τώρα αρχίζουν να σχεδιάζουν τα βήματά τους για το μέλλον, να είναι παθιασμένοι, ενθουσιασμένοι, να προσπαθήσουν και όπου φτάσουν. Γιατί σημασία έχει να προσπαθείς.



Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead