Με καινοτόμες ιδέες στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής
Οι μαθητές της Α΄ Λυκείου του 2ου Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια συμμετείχαν στο 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας – Θράκης. Το 11ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής αποτέλεσε τόπο συνάντησης και δικτύωσης νέων επιστημόνων από την μαθητική κοινότητα από τις 16 έως τις 19 Απριλίου 2019. Δόθηκε η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές να παρακολουθήσουν αξιόλογα workshops/διαλέξεις πάνω σε θέματα όπως η εξερεύνηση ενός Web Server, η διαχείριση και απεικόνιση δεδομένων Big Data, οι παγκόσμιες Startups εταιρείες πληροφορικής, ο θεσμός των Ολυμπιάδων Πληροφορικής και οι δωρεάν ευκαιρίες ανάπτυξης και επιμόρφωσης σε βάσεις δεδομένων Oracle. Παράλληλα μαθητές από σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν 210 εργασίες-projects στο συνεδριακό κέντρο και στα θεματικά πάρκα.
Ανάμεσα σε αυτούς τους μαθητές ανήκουν και οι μαθητές του σχολείου μας οι οποίοι στο πλαίσιο του μαθήματος Εφαρμογές Πληροφορικής της Α΄ Λυκείου κατασκεύασαν smart applications για κινητά και tablets, χρησιμοποιώντας το AppInventor του MIT. Σκοπός της παρουσίασης τους ήταν να δείξουν κάποιες από τις εφαρμογές που ετοιμάστηκαν στην τάξη με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πληροφορικής Μαρίας Καραγκούνη. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες των τριών ατόμων και αφού έκαναν την απαραίτητη έρευνα, τελικά επέλεξαν το θέμα των εφαρμογών τους ανάλογα με τα δικά τους ενδιαφέροντα. Πηγή ιδεών υπήρξαν και οι 17 στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που θεσπίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι μαθητές δούλεψαν συστηματικά μέσα στην τάξη για δύο ώρες κάθε βδομάδα, ολοκλήρωσαν την κατασκευή των εφαρμογών τους και τις παρουσίασαν στο Συνέδριο στις 17 Απριλίου.
Μια από τις εφαρμογές που κατασκεύασαν έχει σκοπό να βοηθήσει τον χρήστη όταν βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, καλώντας αστυνομία, πυροσβεστική ή κάποιες από τις αποθηκευμένες επαφές του. Μπορεί επίσης να στείλει μήνυμα κειμένου με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.
Η δεύτερη εφαρμογή που παρουσιάστηκε έχει ως θέμα την προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων και ασχολείται με τη στήριξη ατόμων που είναι πιθανά θύματα κακοποίησης. Η εφαρμογή παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους, ενώ τους επιτρέπει και να καλέσουν βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η τρίτη εφαρμογή έχει ως σκοπό να κινητοποιήσει τους νέους παρέχοντας μαθήματα για το περιβάλλον, την ιστορία, την πολιτική και για κάποια θέματα γενικού ενδιαφέροντος, που δυστυχώς δεν διδάσκονται στα σχολεία. Το κάθε θέμα της εφαρμογής έχει πέντε μαθήματα συνολικά και στο τέλος κάθε ενότητας έχει και ένα quiz.
Οι μαθητές μας είχαν τη δυνατότητα να παρακολούθησαν και τις παρουσιάσεις άλλων σχολείων και έτσι να αναγνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο η αποκτηθείσα γνώση βρίσκει πρακτική εφαρμογή σε διάφορα θέματα της καθημερινότητας όλων μας.
Οι συμμετέχοντες μαθητές στο συνέδριο ήταν οι :
Καφάτος Εμμανουήλ, Κωτσόπουλος Κωνσταντίνος, Μπάγκος Μάριος, Ξανθοπούλου, Μαρία Μαρκέλα, Παπαοικονόμου Ελένη, Ρόρρη Φωτεινή, Σώτος Νικόλαος, Χατζηκωνσταντίνου Χρυσάφης.