Loading...

Menu
Η ιστορία της «Μπάντας» στο Κολλέγιο Ανατόλια
Από αριστερά: Γιώργος Λυσαρίδης, Δρ Πάνος Βλάχος, Δέσποινα Λυπηρίδου, Αιμιλία Ζουμπουλίδου, Παναγιώτης Ακριτίδης, Νίκος Ασλανίδης

Η ιστορία της «Μπάντας» στο Κολλέγιο Ανατόλια

Την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κερασούντος «επιστρατεύτηκε» βίαια για να παίζει εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Τοπάλ Οσμάν, στις περιοχές όπου ζούσαν οι ελληνικοί πληθυσμοί. Την μπάντα αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος εξοντώθηκαν με διαταγή του Τοπάλ Οσμάν, γνωστού και ως «Ύαινα του Πόντου». Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, που ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Καβάλα. Από τότε δεν ξαναέπαιξε μουσική…

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος και ερευνητής Νίκος Ασλανίδης βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, και δημιούργησε ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη μνήμη των 353.00 θυμάτων του Πόντου, το οποίο τιμήθηκε πρόσφατα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το βραβείο Κοινού Fischer και με το 1ο βραβείο της ΕΡΤ. «Η Μπάντα» αναβιώνει την πορεία της Φιλαρμονικής, που κάποια στιγμή φτάνει και στη Μερζιφούντα και διασταυρώνεται με την ιστορία του Κολλεγίου Ανατόλια, που ήδη λειτουργεί εκεί από το 1886.

Τιμώντας τους άρρηκτους δεσμούς του με τον Πόντο, το Κολλέγιο Ανατόλια πρόβαλε το ντοκιμαντέρ την Τρίτη 7 Μαΐου στο Raphael Hall σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια. Το κοινό καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος και η Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αιμιλία Ζουμπουλίδου. Ανάμεσα στους παρισταμένους ήταν και μέλη της οικογένειας του Γιάννη Παπαδόπουλου: η Γιούλα Παπαδοπούλου και ο Γιάννης Παπαδόπουλος που είναι και απόφοιτοι του Κολλεγίου Ανατόλια.

Παρών στην προβολή ήταν ο σκηνοθέτης Νίκος Ασλανίδης ο οποίος συνομίλησε με το κοινό τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη ειδικά από τις νεότερες γενιές, όχι μόνο για λόγους σεβασμού προς τους εκλιπόντες, αλλά ως ένα μάθημα που πιθανόν να αποτρέψει παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Με αυτόν τον γνώμονα έγραψε και πρόσφατα το βιβλίο «Μάρτυρες...100 χρόνια μετά» που περιλαμβάνει συνεντεύξεις ανθρώπων που επιβίωσαν της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Το ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» περιλαμβάνει δραματοποιημένες σκηνές, ιστορικό και αρχειακό υλικό, μαρτυρίες ανθρώπων που μοιράστηκαν τις συγκινητικές ιστορίες των οικογενειών τους και προσωπικά βιώματα. Το υλικό εμπλουτίστηκε με συνεντεύξεις από ιστορικούς και ειδήμονες της ιστορίας του Πόντου όπως ο Γιώργος Λυσαρίδης εκπαιδευτικός και τ. Αντιπρόεδρος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κολλεγίου Ανατόλια. Ο κ. Λυσαρίδης συνέδεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ και τη θλιβερή πορεία της μπάντας με τη μοίρα των μαθητών και καθηγητών του, οι οποίοι υπήρξαν θύματα της ανθρώπινης σκληρότητας και βαρβαρότητας εκείνη την περίοδο.

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους ο Παναγιώτης Ακριτίδης, Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Τον Δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη εκπροσώπησε η Δέσποινα Λυπηρίδου, Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Ποντίων «Πανόραμα».
Στο φουαγιέ του Raphael Hall παρουσιάστηκε έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων από το αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead