Παρουσίαση της νέας νουβέλας του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου
Την Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 19:30, οι εκδόσεις «Ρώμη» παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη τη νέα νουβέλα του Τάσου Αγγελίδη Γκέντζου, «Lacrimae Rerum/Τα δάκρυα των πραγμάτων».
Πρόκειται για το νέο βιβλίου του πολυγραφότατου καθηγητή του Κολλεγίου Ανατόλια ο οποίος χρησιμοποιεί ως αφετηρία τη φράση του Λατίνου ποιητή Βιργίλιου για να διηγηθεί ιστορίες μέσα από τη «ματιά» των μικρών καθημερινών αντικειμένων και τις εμπειρίες των χρηστών τους. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Σάββας Λαζαρίδης και Μιχάλης Σκολιανός, και αποσπάσματα θα διαβάσει ο Γιάννης Κιντάπογλου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο των εκδόσεων «Ρώμη» (Τσιμισκή 16, εντός Στοάς Χρυσικοπούλου).
Ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος μεγάλωσε στην Καβάλα και σπούδασε Κλασική και Νεότερη Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Διδάσκει στο 1ο Γενικό Λύκειο του Κολλεγίου Ανατόλια, είναι εισηγητής σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη Χ.Α.Ν.Θ, επιμελητής σε εκδοτικούς οίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης fm 100,6 και αρθρογράφος σε πολλές ηλεκτρονικές εφημερίδες. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 16 βιβλία – μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες, θεατρικά.
Στην εισαγωγή του βιβλίου ο ίδιος σημειώνει:
Οι άνθρωποι, κάποιοι άνθρωποι... είναι δεμένοι συναισθηματικά με τα αγαπημένα τους αντικείμενα και στεναχωριούνται όταν τα αποχωριστούν. Γιατί λοιπόν και τα αντικείμενα να μη θρηνούν για τη μέγιστη απώλεια... για τον θάνατο των ανθρώπων που τα αγόρασαν και τα φρόντισαν; Τα παλιά αντικείμενα που εδώ και χρόνια γιορτάζουν καθημερινά τις σιωπές τους σε μια εξοχική κατοικία ενός ορεινού χωριού της κεντρικής Ελλάδας ξυπνούν στο άκουσμα της απώλειας! Η κανάτα μιας παλιάς γερμανικής καφετιέρας, το μικρό καδράκι, ένα προπολεμικό βάζο, δύο γραφομηχανές, το ραδιόφωνο της γιαγιάς του ιδιοκτήτη... Φόβος, λύπη, εξάρτηση, αγάπη... τα συναισθήματα των πραγμάτων! Συνειδητοποιούν πως εξαρτώνται από τους ανθρώπους, καθώς οι κληρονόμοι του σπιτιού - όποτε το θελήσουν - μπορούν να τα πετάξουν στα σκουπίδια. Να τα κάψουν... Έχουν ακούσει για... ανακαίνιση, μοντέρνο στυλ και μινιμαλιστικές απόψεις. Κλαίνε τα αντικείμενα; Θρηνούν οι άνθρωποι; Τα “Δάκρυα των πραγμάτων” δεν ασχολούνται με τα δάκρυα των ανθρώπων, αλλά με τον άνθρωπο –τον ζωντανό και τον νεκρό– που φέρνει δάκρυα συγκίνησης στα δικά τους “μάτια”.