Ένας Φάρος αισιοδοξίας στα δυτικά της πόλης
Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης, τον Δενδροπόταμο, παρουσίασε στους μαθητές του Λυκείου του Κολλεγίου Ανατόλια, ο πατέρας Αθηναγόρας Λουκατάρης, υπεύθυνος του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης (Δενδροποτάμος) «Φάρος του Κόσμου». Σε επίσκεψή του στο Κολλέγιο Ανατόλια ο πατέρας Αθηναγόρας μίλησε για το Κέντρο που ιδρύθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως το 2004, και από μικρή αχτίδα φωτός εξελίχθηκε σε φάρο ελπίδας και αισιοδοξίας για τα παιδιά της περιοχής που είναι στην πλειοψηφία τους Ρομά.
Ο Αθηναγόρας ξεκίνησε μόνος του, και χωρίς να γνωρίζει κανέναν στην περιοχή, και άρχισε να φέρνει ένα ένα τα παιδιά στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου όπου σταδιακά άρχιζε να χτίζεται ένας πολύ ζεστός και φιλόξενος χώρος. «Ήταν παιδιά που δεν είχαν να δώσουν λόγο σε κανέναν, που είχαν μεγαλώσει βίαια και απότομα, που δεν είχαν αυτά που τα πιο πολλά παιδιά θεωρούν ως δεδομένα: ένα σταθερό σπίτι, θέρμανση, κάποιον να τους ετοιμάσει το φαγητό, να τα στείλει στο σχολείο» όπως είπε ο Αθηναγόρας. Στο υπόγεια της εκκλησίας, και με τη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκαν οι δομές για να εξυπηρετήσουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως η σίτιση, η καθαριότητα, η κοινωνικοποίηση και η δημιουργική απασχόληση. Το επόμενο βήμα, ήταν να μάθουν να ξυπνούν νωρίς το πρωί και να πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο Φάρος έγινε και Σπίτι όπου σήμερα διαβιούν παιδιά που δεν έχουν σπίτι και συγγενείς να τους φροντίσουν.
Σήμερα, 15 χρόνια μετά, η αλλαγή είναι πλέον ορατή. Τα πρώτα 100 παιδιά του Φάρου έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και το Λύκειο, κάποια έχουν μάλιστα εισαχθεί και στο Πανεπιστήμιο, ενώ μία ομάδα παιδιών ταξίδεψαν στην Αμερική συμμετέχοντας σε διαγωνισμό Ρομποτικής. Το Κολλέγιο Ανατόλια στήριξε την προσπάθεια του Φάρου προσφέροντας πριν από τέσσερα χρόνια υποτροφία σε μαθητή από την περιοχή, ο οποίος σήμερα φοιτά στην Α΄ Λυκείου, που ήταν «μία μεγάλη κατάκτηση» όπως την περιέγραψε ο πατέρας Αθηναγόρας. «Μας φαινόταν δύσκολο αλλά τελικά είναι εύκολο να αλλάξεις κατεύθυνση στη ζωή αυτών των παιδιών και να πιστέψουν ότι μπορούν να εξελιχθούν, να τα καταφέρουν, και καμία φορά να ξεπεράσουν τους συνομηλίκους τους. Η δουλειά μας είναι να δίνουμε ευκαιρίες, αλλιώς δεν δικαιούμαστε να αποκαλούμαστε άνθρωποι».
Το έργο του «Φάρου του κόσμου» βραβεύτηκε ως καλή πρακτική στο «Συμβούλιο της Ευρώπης» και το State Department». Σήμερα λειτουργούν σε αυτόν: τομέας διατροφής, τομέας ενισχυτικής διδασκαλίας, μαθήματα ξένων γλωσσών, μαθήματα μουσικής, Ρομποτική, τομέας υγείας (εμβολιασμός, οδοντιατρικός και οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών), απογευματινή δημιουργική απασχόληση και τομέας αθλητισμού, εργαστήρια θεάτρου, ζωγραφικής, χορού, χειροτεχνίας και κηπουρικής, ρομποτική, κολύμβηση, ποδόσφαιρο κ.α.