Το Κολλέγιο Ανατόλια αποχαιρετά την Καίτη Κυριακοπούλου
Η Καίτη Ηλιόπουλου Κυριακοπούλου ήταν μία δυναμική γυναίκα που άφησε το στίγμα της στην ελληνική βιομηχανία και κοινωνία και υπήρξε εξέχουσα υποστηρίκτρια του Κολλεγίου Ανατόλια. Έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαΐου 2020 σε ηλικία 97 ετών, πλήρης ημερών, ως υπόδειγμα προσφοράς στον πολιτισμό, στην κοινωνία και στην εκπαίδευση, αλλά και ως πρότυπο για την επιχειρηματική της δράση. H Καίτη Κυριακοπούλου διετέλεσε Έφορος του Κολλεγίου Ανατόλια από το 2001 και στη συνέχεια υπηρέτησε το Κολλέγιο ως Επίτιμη Έφορος.
Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το 1922, και έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία. Σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Mount Holyoke της Μασσαχουσέτης και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ. Το 1950 παντρεύτηκε τον Πάρι Κυριακόπουλο και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Οδυσσέα και τη Φλωρίκα. Το 1970 ανέλαβε τη διοίκηση των οικογενειακών επιχειρήσεων «Βωξίται Παρνασσού», «Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης» και «Αδελφοί Ηλιόπουλοι». Στο τιμόνι του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου έμεινε έως το 1989, όταν την διαδέχθηκε ο γιος της Οδυσσέας. Παρέμεινε, ωστόσο, μία εμβληματική γυναικεία μορφή τόσο για την πορεία της εταιρίας όσο και για την οικονομική και βιομηχανική ζωή της χώρας, ενώ είχε την ευκαιρία να αφιερωθεί στο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό της έργο, για το οποίο τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις, όπως το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Οι δωρεές της ήταν πολλές, σημαντικές, και συχνά αθόρυβες. Έχοντας βαθιά πίστη στη δύναμη της εκπαίδευσης, προσέφερε πολλές υποτροφίες σε Έλληνες μαθητές, ενώ υπηρέτησε στα διοικητικά συμβούλια εκπαιδευτικών οργανισμών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Ένα από αυτά ήταν το Κολλέγιο Ανατόλια, το οποίο και βοήθησε σημαντικά με την ιδιότητα της Εφόρου από το 2001.
Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια τον Μάιο του 2008. Η Καίτη Κυριακοπουλου διακρίνεται στην πρώτη σειρά (δεύτερη απο αριστερά).
Η Καίτη Κυριακοπούλου υποστήριξε ιδιαίτερα το ACT και ενίσχυσε το Πρόγραμμα Υποτροφιών του, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς φοιτητές, χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά μέσα, να έχουν πρόσβαση σε ένα διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον στα πρότυπα των καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων. Η δυναμική της παρουσία, η έμφυτη ευγένεια και η γενναιοδωρία της θα λείψουν σε όλους μας. Το παράδειγμά της όμως θα παραμείνει δυνατό, ζωντανό και μία πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενεές.
(Με πληροφορίες από το protothema.gr, sofokleous10.gr)