Loading...
Menu
MiniOpenLabs στο Anna Papageorgiou STEM Center μέσω Erasmus+
Anna Papageorgiou STEM Center, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

MiniOpenLabs στο Anna Papageorgiou STEM Center μέσω Erasmus+

Με επικεφαλής το δημόσιο ερευνητικό ισπανικό πανεπιστήμιο Rey Juan Carlos University και τη συμμετοχή του Κέντρου STEM του Κολλεγίου Ανατόλια υλοποιείται ένα νέο Erasmus+ πρόγραμμα για τη συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών στον χώρο της εκπαίδευσης STEM (KA2 Cooperation for innovation and the exchange of good practices project, KA201 - Strategic Partnerships for school education, 020-1-ES01-KA201-082706).

Στο πρόγραμμα διάρκειας 36 μηνών θα συνεργαστούν εκπαιδευτικά και ερευνητικά ινστιτούτα από την Πορτογαλία (CEiiA Center of Engineering and Product Development; Scholé) και την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Κολλέγιο Ανατόλια) με στόχο να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία των MiniOpenLabs: μικρών εργαστηρίων, ανοιχτών και προσβάσιμων σε μαθητές από 6 έως 12 ετών, για εισαγωγικά μαθήματα STEM.

Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη και η SΤEM εκπαίδευση αποτελούν δύο μεγάλες προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός και η ανισότητα αρχίζουν να επηρεάζουν τον πλανήτη και το μέλλον του, η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Education for Sustainable Development/ESD) αναδύεται ως απάντηση στο πρόβλημα και ελπίδα για αλλαγή στάσης και συμπεριφορών. Από την άλλη πλευρά, η εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics/STEM) είναι το κλειδί για μία κοινωνία που βασίζεται στη γνώση και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη.

Η Αειφόρος Ανάπτυξη και η εκπαίδευση STEM πρέπει να εντάσσονται στην εκπαίδευση από μικρή ηλικία, με το σχολείο να λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για τη διδασκαλία των Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών με έναν τρόπο που θα βοηθήσει τους μαθητές και μαθήτριες να γίνουν υπεύθυνοι, δημιουργικοί, καινοτόμοι, να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους ώστε να τον βελτιώσουν.

rsz anna papageorgiou 3jpg

Το project MiniOpenLabs προτείνει μία διαφορετική και ενθαρρυντική μεθοδολογία, στο πυρήνα της οποίας βρίσκεται η βιωματική μάθηση, προκειμένου να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον αυτής της ηλικίας για τα πεδία STEM, να προωθήσει επιστημονικές πρωτοβουλίες και να ενισχύσει την εργασία αυτούς τους τομείς.

Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται:

  • MiniOpenLabs. Πρόκειται για μικρά εργαστήρια, ανοιχτά στην τοπική κοινότητα, όπου παιδιά υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους ή άλλων εκπαιδευτών και πιθανώς των γονέων τους, θα εμπλακούν σε δραστηριότητες STEM για την αειφόρο ανάπτυξη.
  • Activity Book. Το βιβλίο δραστηριοτήτων που θα χρησιμοποιείται στα MiniOpenLabs.
  • Workshops: Επιμορφωτικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς στη μέθοδο των MiniOpenLabs και με στόχο τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις εκπαιδευτικές δράσεις STEM.
  • Διάχυση των δραστηριοτήτων STEM στο ευρύτερο περιβάλλον - κοινωνικό, επιχειρηματικό και τεχνολογικό – των συνεργαζόμενων (partners).

Οι εκπαιδευτικές δράσεις θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Anna Papageorgiou STEM Center.

Anna Papageorgiou STEM CenterJPG

Άποψη από το εσωτερικό του Anna Papageorgiou STEM Center.

Anna Papageorgiou 2JPG

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Anna Papageorgiou STEM Center.

Anna Papageorgiou multipurpose roomJPG

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead