Loading...

Menu
Ελένη Καταφυγιώτου: Με υποτροφία στο Pomona College για σπουδές Νευροεπιστήμης και Πολιτικής

Ελένη Καταφυγιώτου: Με υποτροφία στο Pomona College για σπουδές Νευροεπιστήμης και Πολιτικής

Η Ελένη Καταφυγιώτου ξεκίνησε τη φοίτησή της στην Α΄ Γυμνασίου στο Κολλέγιο Ανατόλια ως αριστούχος. Με την ίδια επίδοση - ένα σχεδόν τέλειο 20 - και μία υποτροφία που αγγίζει το 100% για σπουδές σε ένα από τα καλύτερα κολέγια των ΗΠΑ, το εξαιρετικό Pomona College, ολοκλήρωσε φέτος τη φοίτησή της στο 1ο ΓΕΛ του εκπαιδευτικού οργανισμού.

Στη φετινή τελετή αποφοίτησης του Anatolia High School για πρώτη φορά ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφάσισε να απονείμει βραβείο στον μαθητή ή τη μαθήτρια που συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του μαθητή/τριας του Κολλεγίου Ανατόλια. Για το 1ο Λύκειο αυτή η μαθήτρια ήταν η Ελένη Καταφυγιώτου στην οποία, παράλληλα, απονεμήθηκε και το 2ο βραβείο επίδοσης για τους βαθμούς της.

katafygiotou HS Commencement 

Στα έξι χρόνια της μαθητικής της ζωής η Ελένη άντλησε εμπειρίες από κάθε πλευρά της εκπαίδευσης και εμβάθυνε με μεγάλη άνεση σε όλες τις «περιοχές» είτε αυτές αφορούσαν τις Φυσικές Επιστήμες είτε τις Ανθρωπιστικές Σπουδές. Για το personal project σχεδίασε την πλατφόρμα «Debate like Lincoln» όπου οι μαθητές μπορούσαν να «υποδυθούν» ιστορικές προσωπικότητες όπως η Έλινορ Ρούσβελτ ή ο Ιούλιος Καίσαρας και να τοποθετηθούν για τα σύγχρονα ζητήματα του κόσμου μας. Η Ελένη ήταν η αρχηγός της ομάδας του Anatolia High School στον διαγωνισμό του ΑΠΘ για τη Βιοηθική, κέρδισε το 2020 την πρώτη διάκριση στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών του Κολλεγίου Ανατόλια (ACMUN) εκπροσωπώντας το Ιράκ, με υποτροφία παρακολούθησε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου το Olympia Summer Academy, ενώ είχε γίνει δεκτή και στα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά –Ταλαντούχα Παιδιά/ CTY Greece. Έκανε πρακτική σε κλινική γονιμότητας, ανέλαβε τη σκηνοθεσία του θεατρικού έργου για το Manhattan Theater Club του Anatolia High School, συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών στη Γερμανία για δράσεις STEM. Και δίπλα σε αυτά, μία πλειάδα από εθελοντικές δράσεις για οργανισμούς όπως το Όραμα Ελπίδας, το Χαμόγελο του Παιδιού και το TEDx Thessaloniki. Φέτος, ήταν η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του πρώτου διαδικτυακού ACMUN που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. 

"Στο Κολλέγιο Ανατόλια είδα ένα διαφορετικό μοντέλο τάξης και είμαι ευγνώμων για αυτό"

Ένα πείραμα για τη σχιζοφρένεια και την επίδραση της στον κοινωνικό διάλογο  το οποίο είχε ετοιμάσει για το Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια (ACSTAC) τής έδωσε το έναυσμα για τις σπουδές που θέλει να κάνει: «Θεωρώ τη σχιζοφρένεια μία βιολογική αδικία. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το ζήτημα. Για να μπορέσω να κάνω τη ζωή των ανθρώπων αυτών καλύτερη».

Αποφάσισε να σπουδάσει Νευροεπιστήμη συνδυάζοντάς την με  την Πολιτική και τη Φιλοσοφία «καθώς τη θεωρώ κρίσιμη για τον τρόπο ανάπτυξης της επιστήμης». Αναζητώντας το ιδανικό πανεπιστήμιο για την ίδια με τη βοήθεια του Γραφείου Συμβουλευτικής Αμερικανικών Πανεπιστημιακών Σπουδών του Κολλεγίου Ανατόλια επέλεξε το Pomona College, ένα από τα καλύτερα κολέγια στις ΗΠΑ. «Είναι ένα εξαιρετικό ίδρυμα, μικρό και φιλικό προς τους φοιτητές, που λειτουργεί με τους όρους μίας κοινότητας, όπως είναι αυτή του σχολείου. Το πρόγραμμα σπουδών του έχει ακριβώς τα πεδία και τα μαθήματα που με ενδιαφέρουν, όπως είναι η Βιοηθική και η Φιλοσοφία. Αυτός ο συνδυασμός είναι σημαντικός για μένα γιατί θα με βοηθήσει να εξελιχθώ ως επιστήμονας».

Η Ελένη αντιλαμβάνεται την επίπτωση του brain drain στο δυναμικό της Ελλάδας, και για αυτόν τον λόγο σκέφτεται να επιστρέψει και να εργαστεί εδώ. «Έχω αισθανθεί τύψεις που φεύγω, αλλά από την άλλη σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν έδινε ευκαιρίες σπουδών που πολλά παιδιά αναζητούν στο εξωτερικό».

Η πολυμάθεια, η ευστροφία και το κυνήγι της γνώσης δεν είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά της. Από μικρή η Ελένη είχε μία εντυπωσιακή ευγένεια, καλοσύνη, και ένα ηθικό ανάστημα που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους καθηγητές και τις καθηγήτριές της που την βοήθησαν πολύ, όπως λέει η ίδια.

«Όλοι οι καθηγητές ήταν πολύ υποστηρικτικοί από την πρώτη στιγμή. Στο Κολλέγιο Ανατόλια είδα ένα διαφορετικό μοντέλο τάξης και είμαι ευγνώμων για αυτό. Με ανοιχτές συζητήσεις με τους καθηγητές, ενθάρρυνση για αναζήτηση, να συμμετέχουμε και να ανακαλύπτουμε μόνοι μας τη γνώση. Οι καθηγητές μου είχαν σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναζήτηση. Την αγάπη μου στη Βιολογία την οφείλω στον καθηγητή της Παναγιώτη Δεληγιαννίδη, ενώ τη Φιλοσοφία την αγάπησα από τον φιλόλογο Τάσο Γκέντζο» υπογραμμίζει η Ελένη συνοψίζοντας το δικό της ταξίδι γνώσης, αυτογνωσίας και θετικής αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που αποτελούν την κοινότητα του σχολείου.

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead