Loading...
Menu
Ο Ηρακλής Τριχείλης ’75, Δήμαρχος Μονεμβασιάς, θυμάται τα μαθητικά του χρόνια

Ο Ηρακλής Τριχείλης ’75, Δήμαρχος Μονεμβασιάς, θυμάται τα μαθητικά του χρόνια

 Ο επί τέσσερις τετραετίες Δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης υπήρξε υπότροφος και οικότροφος μαθητής του Κολλεγίου Ανατόλια. Σε ηλικία 12 ετών, το 1969, άφησε τα Παπαδιάνικα Λακωνίας για να έρθει ως μαθητής Γυμνασίου να φοιτήσει με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια. Δεύτερο σπίτι του έγινε το Οικοτροφείο Αρρένων όπου εκείνη τη χρονιά έτυχε να έχει και τους περισσότερους υποτρόφους μαθητές · μικρά παιδιά που βρέθηκαν σε ένα νέο περιβάλλον, μακριά από τις οικογένειές τους, δράττοντας της ευκαιρίας μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών και της λειτουργίας του Οικοτροφείου να φοιτήσουν σε ένα σχολείο που θα τους έδινε νέες και διαφορετικές ευκαιρίες μόρφωσης.

«Το Κολλέγιο Ανατόλια προσέφερε σε όλους πολύτιμα εφόδια ειδικά σε εμάς από την επαρχία» αναφέρει ο κ. Τριχείλης. Ο ίδιος κέρδισε μία υποτροφία για να σπουδάσει στην Αμερική, επέλεξε ωστόσο να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να υπηρετήσει τον τόπο του ως εκλεγμένος αυτοδιοικητικός. Οι τέσσερις κατά σειρά τετραετίες κατά τις οποίες εκλέγεται επιβεβαιώνουν την αποδοχή του έργου και του προσώπου του, ως Δημάρχου Μονεμβασιάς, καθώς και τη συγκεκριμένη επιλογή του.

Στη συνέντευξη που μας παραχωρεί ο κ. Τριχείλης ξαναζεί στιγμές από τα μαθητικά του χρόνια στο Κολλέγιο Ανατόλια και μοιράζεται μαζί μας εικόνες και συναισθήματα: τις δύσκολες πρώτες ημέρες της προσαρμογής μακριά από την οικογένεια, το δέσιμο με τους άλλους υποτρόφους, την ανακάλυψη της γνώσης, τη χαρά του παιχνιδιού στα γήπεδα, το κλειστό γυμναστήριο, τη «λιμνούλα με τον καταρράκτη» που υπήρχε στο σημερινό campus του ACT.

Πως παρακινηθήκατε να δώσετε εξετάσεις στο Κολλέγιο Ανατόλια;

 Η πληροφόρηση  για τον διαγωνισμό έγινε από τον τότε διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Παπαδιανίκων, καθώς  και  η επιλογή των παιδιών που θα συμμετείχαν με βάση τις επιδόσεις τους. Εγώ επελέγην ως εκπρόσωπος των αγοριών γιατί τα άλλα παιδιά που επελέγησαν και συμμετείχαν στο διαγωνισμό ήταν κορίτσια. Οι εξετάσεις, θυμάμαι, έγιναν στο Δημοτικό Σχολείο των Μολάων. Τελικά πέρασα.

Τι θυμάστε από την ημέρα των εξετάσεων; Ήταν μεγάλη η συμμετοχή; Σας φάνηκαν δύσκολα τα θέματα;

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, μου έκαναν εντύπωση οι καθηγητές και η διαδικασία, εξεταστήκαμε αν θυμάμαι καλά στα μαθηματικά, στη γλώσσα και σε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ίσως και σε ερωτήσεις κρίσεως. Ήξερα ότι είχα γράψει καλά, αλλά δε με απασχολούσε το αποτέλεσμα. Μετά από κάποιες ημέρες έμαθα ότι το προηγούμενο βράδυ ήρθε το κλιμάκιο στο σπίτι, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα στους γονείς μου  και συζήτησαν διάφορα θέματα. Υπήρξε προβληματισμός αν έπρεπε να με στείλουν στο Κολλέγιο και  τελικά  αποφασίστηκε  να εγγραφώ. Από την πλευρά μου θυμάμαι ότι μάλλον ήμουν θετικός για την φοίτησή μου στο Ανατόλια.

Η πρώτη σας ημέρα στο σχολείο; Δύσκολη;

Δεν θυμάμαι και πολλά από την πρώτη μέρα. Θυμάμαι κάποια παιδάκια στο Οικοτροφείο να κλαίνε. Εγώ είχα εντυπωσιαστεί από τον χώρο και τις εγκαταστάσεις, καθώς και με αυτά που μας προσέφεραν σε όλους τους τομείς, διαμονή, φαγητό, δραστηριότητες.

Πόσα παιδιά έμεναν τότε στο οικοτροφείο;

Η προκαταρκτική τάξη εκείνης της χρονιάς ήταν από τις πολυπληθέστερες, νομίζω ήμασταν 11  άτομα. Ο συνολικός αριθμός στο οικοτροφείο αρρένων ήταν περίπου 80.  Η προσαρμογή μου ήταν πολύ εύκολη  χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς είχαμε πολύ χρόνο ελεύθερο, πολλά νέα ενδιαφέροντα καθώς και πρόσβαση σε μια πλήρη δανειστική βιβλιοθήκη.

Ορισμένοι οικότροφοι λένε ότι η ζωή στο οικοτροφείο ήταν μία πολύ καλή προετοιμασία για εμπειρίες που είχαν αργότερα ως φοιτητές ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Εσείς τι διδαχθήκατε από την οργάνωση της ζωής και της καθημερινότητας;

Αυτό που βιώσαμε ήταν η ένταξη σε ένα μεγαλύτερο υποσύνολο με διαφορετικό τρόπο ζωής, διαβίωση μαζί με τουλάχιστον τρία – τέσσερα άτομα, με λιγότερη ή καθόλου εξάρτηση από την οικογένεια. Μάθαμε να πειθαρχούμε σε κανόνες και προγράμματα, γίναμε περισσότερο ανθεκτικοί σε δυσκολίες, πράγματα που επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας και προφανώς αργότερα στη στρατιωτική θητεία και στη φοιτητική ζωή ήταν πολύ εύκολη η προσαρμογή.

«Σημαντικό ήταν ότι η εκπαίδευση στο Κολλέγιο Ανατόλια σου ανέλυε ‘τον δρόμο της  αρετής’ και ‘τον δρόμο της κακίας’ με την αρχαία έννοια, παροτρύνοντάς σε να ακολουθήσεις τον πρώτο δρόμο στη ζωή σου. Το τι έπραξε ο καθένας μας κρινόμαστε καθημερινά από την κοινωνία και τη συνείδησή μας».

Τι θεωρείτε ότι αποκομίσατε από την εκπαίδευση που λάβατε στο Κολλέγιο Ανατόλια; Έπαιξε κάποιο ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξή σας και στα πολλά ενδιαφέροντα που έχετε: αθλητισμός, κρασί, κινηματογράφος, θέατρο, φιλοσοφία;

Το Κολλέγιο Ανατόλια σε όλους τους τομείς - εκπαίδευση, δραστηριότητες, χώροι, παροχές - προηγείτο κατά τουλάχιστον μία δεκαετία από τα άλλα σχολεία. Αυτό σου έδινε ένα σοβαρό πλεονέκτημα  σε σχέση  με τους άλλους μαθητές, κάτι που φαίνεται από τα ποσοστά επιτυχίας σε ανώτατες σχολές.  Εκτός  αυτού, η ισορροπία καλλιέργειας πνεύματος και σώματος, η μελέτη κλασσικών συγγραφέων, οι ευρείες εγκυκλοπαιδικές  γνώσεις,  σίγουρα επηρέασαν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα όλων μας.  Σημαντικό ήταν ότι η εκπαίδευση στο Κολλέγιο Ανατόλια σου ανέλυε «το δρόμο της  αρετής» και «το δρόμο της κακίας»  με  την αρχαία έννοια, παροτρύνοντάς σε να ακολουθήσεις τον πρώτο δρόμο στη ζωή σου. Το τι έπραξε ο καθένας μας κρινόμαστε καθημερινά από την κοινωνία και τη συνείδησή μας. 

Υπάρχουν αρχές που διδαχθήκατε στο σχολείο και τις ακολουθείτε στην πολιτική;

Η κάθοδός  μου στην πολιτική έγινε εντελώς τυχαία. Οι αρχές και οι αξίες που μας δίδαξε το σχολείο και η οικογένειά μας όπως ειλικρίνεια, εντιμότητα, δικαιοσύνη, αλτρουισμός, ισονομία και πολλές άλλες, πρέπει να τηρούνται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, κάτι που προσπαθώ να ακολουθήσω κατά τη διάρκεια των τεσσάρων δημαρχιακών θητειών μου, εκεί που οι απαιτήσεις των δημοτών είναι μεγάλες, καθώς και η ευθύνη διακυβέρνησης του Δήμου.  Ίσως όμως η παρατεταμένη ενασχόλησή μου με τα κοινά να ενέχει μια μορφή ευγνωμοσύνης και ανταπόδοσης στην κοινωνία για τη δυνατότητα που μου έδωσαν κάποιοι αφιλοκερδώς να φοιτήσω με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια.

 Κρατάτε σχέσεις με συμμαθητές σας;

Οι στενότεροι φίλοι μου με τους οποίους κρατώ πολύ συχνή επαφή, είναι από τους οικότροφους και  είναι φιλίες οι οποίες δοκιμάστηκαν και άντεξαν στο χρόνο.

Εν κατακλείδι, τι θεωρείτε ότι σας προσέφερε η υποτροφία που λάβατε ως μαθητής; 

Η υποτροφία  που  έλαβα, η φοίτησή μου στο Ανατόλια και η διαμονή μου στο οικοτροφείο, επηρέασαν καθοριστικά τη ζωή μου. Χωρίς αυτά «θα γινόμουν άλλος», καλύτερος ή χειρότερος δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Τα χρόνια εκείνα δεν μπόρεσα να εκτιμήσω την αξία της προσφοράς αυτής προς εμένα, κάτι που έγινε αργότερα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο θεσμός αυτός των υποτροφιών συνεχίζεται και για το ότι ο δωρεοδότης είναι από τον Δήμο Μονεμβασίας. Και από τη δική μου θέση  θα βοηθήσω από τη θέση μου, ώστε οι εξετάσεις που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου, να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή και να στεφθούν με επιτυχία, επιλέγοντας κάποιο παιδί, το οποίο θα τιμήσει τη χορήγηση της υποτροφίας και θα εκτιμήσει τη δυνατότητα που θα του δοθεί. 

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας

Και εγώ σας ευχαριστώ

 

Λίγα λόγια για τον Ηρακλή Τριχείλη

Ο Ηρακλής Τριχείλης γεννήθηκε στα Παπαδιάνικα Λακωνίας όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Φοίτησε με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια. Είναι Χημικός, πτυχιούχος του ΑΠΘ και Οινολόγος. Από το 1985 διαμένει μόνιμα στα Παπαδιάνικα και από το 1987 διατηρεί οινολογικό εργαστήριο στους Μολάους. Έχει εγκαταστήσει αμπελώνες με παλιές γηγενείς και νέες ποικιλίες και ίδρυσε οινοποιητική μονάδα, η οποία λειτουργεί στα Παπαδιάνικα. Τα κρασιά του έχουν βραβευθεί στον διεθνή διαγωνισμό οίνου Θεσσαλονίκης, και ο ίδιος ασχολείται συστηματικά με τις καλλιέργειες της ελιάς και εσπεριδοειδών. Ως αθλητής συμμετείχε με την ομάδα μπάσκετ «Γ.Σ. Αμαρουσίου» στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας. Έπαιξε επίσης ποδόσφαιρο, βόλευ και ασχολήθηκε με το στίβο. Διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος στα Παπαδιάνικα την περίοδο 1990-1994, Δήμαρχος του τ. Δήμου Ασωπού για 2 τετραετίες 2003-2010 και Δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας τις περιόδους 2011-2014 & 2014-2019. Επανεξελέγη στις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 (πρώτη Κυριακή) με ποσοστό 56,25% για τη νέα δημοτική περίοδο 2019-2023.

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib masthead