Loading...
Menu
Το Κολλέγιο Ανατόλια αποχαιρετά τον ομότιμο Έφορο Θεόδωρο Κουλουμπή
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση από το αρχείο του ΕΛΙΑΜΕΠ

Το Κολλέγιο Ανατόλια αποχαιρετά τον ομότιμο Έφορο Θεόδωρο Κουλουμπή

Το Κολλέγιο Ανατόλια αποχαιρετά με συγκίνηση τον Θεόδωρο Κουλουμπή, επίτιμο Έφορο  του εκπαιδευτικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ο Θεόδωρος Κουλουμπής έφυγε από τη ζωή στις 27 Απριλίου 2022 με μεγάλη προσφορά του στην ελληνική κοινότητα των διεθνολογικών σπουδών.

Ασχολήθηκε συστηματικά με ζητήματα διεθνών σχέσεων των κρατών και, στην Ελλάδα, εργάστηκε για την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας, με βάση την εκατέρωθεν συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ήταν σπουδαίος δάσκαλος και διανοούμενος με δημόσιο λόγο, ο οποίος αγωνίστηκε για τη διευθέτηση των διεθνών κρίσεων – ανάμεσα στις οποίες, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ήταν συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων και υπήρξε ιδιαίτερα παρεμβατικός αρθρογράφος, συνεργάτης του Αντί, της Καθημερινής, των Νέων, αλλά και πολλών ακόμα εντύπων. Υπήρξε πρότυπο ακαδημαϊκού δασκάλου, άνθρωπος βαθιάς ακεραιότητας, γνήσιας ευγένειας και ανεξάντλητης καλοσύνης.

O Θεόδωρος Κουλουμπής ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες Εφόρους του Κολλεγίου Ανατόλια. Αν και δεν ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Ανατόλια, ο ίδιος γνώριζε πολύ καλά την αμερικανική εκπαίδευση και τις εφαρμογές της στην Ελλάδα.

Kouloumpis ACT

O Θεόδωρος Κουλουμπής σε ομιλία του στο ACT τον Δεκέμβριο του 2002 στο πλαίσιο των δράσεων του Dukakis Center

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1935, και φοίτησε με υποτροφία στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1952 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ για σπουδές. Από το  Πανεπιστήμιο του Connecticut έλαβε το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του στις Πολιτικές Επιστήμες (1956, 1958), και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο American (1964).

Στην Αμερική έζησε και εργάστηκε για περισσότερα από 30 χρόνια. Όπως γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του “71…74 Σημειώσεις ενός πανεπιστημιακού” (Εκδ. Πατάκη) επιθυμούσε πάντα να επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 καθιστούσε αδύνατη την επιστροφή του, καθώς δεν θα μπορούσε να εργαστεί υπό ασφυκτικά πλαίσια και με συνεχή λογοκρισία. Παρέμεινε στην Αμερική και έδωσε αγώνα εναντίον της δικτατορίας.

Από το 1983 έως το 1989 ο Θεόδωρος Κουλουμπής υπηρέτησε ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1990 έως τον Σεπτέμβριο του 2002 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διετέλεσε Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ (1993-1995), Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) (1988-1990), καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (1985-1987). Από τον Νοέμβριο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 2006 υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και υπήρξε μέλος του Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ μέχρι το τέλος της ζωής του. Κατά την περίοδο 1965-83 ήταν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου American (Ουάσιγκτον), όπου του απονεμήθηκαν βραβεία για διακεκριμένη διδασκαλία.

Από την ίδρυση του, το 2003 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2006 συμμετείχε στις συσκέψεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα τελευταία χρόνια είχε εστιάσει το έργο του έργο του στην επίλυση διαφορών στο διεθνές περιβάλλον. Ήταν συγγραφέας (μαζί με τον James H. Wolfe) του γνωστού συγγράμματος, International Relations: Power and Justice, Prentice Hall, 4η έκδοση, 1990. Επίσης, ήταν συγγραφέας του βιβλίου The US, Greece and Turkey: The Troubled Triangle (Praeger,1983), και συνεπιμελητής του Journal of Southeast European and Black Sea Studies που εκδίδεται από το ΕΛΙΑΜΕΠ και από τους Frank Cass Publishers στο Λονδίνο. Ασχολήθηκε ακόμα με τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα (The Greek Junta Phenomenon, Pella, Νέα Υόρκη 2005) καθώς και με την πολιτική κατάσταση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Συμμετείχε επίσης με δοκίμια σε πληθώρα συλλογικών τόμων.

Μερικά από τα επιστημονικά έργα του στα ελληνικά: Η ασφάλεια της Ελλάδας σ' ένα μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον (1993), Κυπριακό. Λάθη, διδάγματα και προοπτικές (1996), Η ελληνική εξωτερική πολιτική στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Εθνοκεντρισμός ή ευρωκεντρισμός (1997), Εξωτερική πολιτική (1999), Η Ελλάδα και ο κόσμος (2005), Το επιθυμητό και το εφικτό στην εξωτερική μας πολιτική (2006), Διεθνείς σχέσεις. Ισχύς και δικαιοσύνη (2008).

Τα τελευταία χρόνια, ο Θεόδωρος Κουλουμπής επέμεινε στην ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ηγετικά τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, με πρώτο θέμα τη διευθέτηση των εστιών πολεμικής έντασης.

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead