Loading...
Menu
Η «επιστροφή» του ACSTAC

Η «επιστροφή» του ACSTAC

Πατάτες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, υπολείμματα πλαστικού μετατρέπονται σε καθαριστικά επιφανειών, και ένα κοινωνικά υπεύθυνο ρομπότ αναλαμβάνει τον καθαρισμό των νερών σε λίμνες, παραλίες ακόμη και πισίνες.

Τα παιδιά φαντάστηκαν, σχεδίασαν και παρουσίασαν τις πρωτότυπες εργασίες τους στο 8ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κολλεγίου Ανατόλια / Anatolia College Science and Technology Annual Conference/ACSTAC 2022. Το συνέδριο φέτος διοργανώθηκε στις 9 και 10 Απριλίου 2022 από το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του Κολλεγίου Ανατόλια με τη βοήθεια  58 εθελοντών μαθητών και μαθητριών του Anatolia High School. Η πραγματοποίηση του ACSTAC έγινε εφικτή χάρη στην ευγενική υποστήριξη της Helen Lindsay, αποφοίτου και Εφόρου του Κολλεγίου Ανατόλια, και του Dan Lindsay, οι οποίοι επί σειρά ετών στηρίζουν ενεργά το συνέδριο στη μνήμη της Χρυσής Παππίδου Ηλέκτρη και του Παύλου Ηλέκτρη. 

Η διοργάνωση ήταν υβριδική. Διακόσιοι πενήντα μαθητές και εκπαιδευτικοί από 27 σχολεία από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν διά ζώσης – μετά από δύο χρόνια - σε κλίμα ενθουσιασμού στο Κολλέγιο Ανατόλια, ενώ 40 συμμετέχοντες συνδέθηκαν διαδικτυακά από τις περιοχές όπου ζουν. Οι μαθητές σύνεδροι παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες και πήραν μέρος σε εργαστήρια που είχαν ως στόχο την προώθηση των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Μαθηματικών αλλά και τον συνδυασμό τους με τις Ανθρωπιστικές Σπουδές (STE(A)M). 

Κεντρικοί ομιλητές του 8ου ACSTAC ήταν ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής - Διευθυντής Πληροφορικής στο ΜΙΤ Media Lab, το περίφημο ερευνητικό εργαστήριο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, και η Λίνα Ντόκου, Βιολόγος (MSc, PhD) ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale και ιδρύτρια του Greek Women in STEM. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΛΛΑΚ) που αποτελεί Εθνικό Σημείο Επικοινωνίας για το Scientix υποστήριξε το 8ο ACSTAC προσφέροντας workshop για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το 8ο ACSTAC ξεκίνησε με την ομιλία του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου από την εταιρεία τεχνολογίας ΑΒΒ, ο οποίος μίλησε για τη βιώσιμη τεχνολογία και το μέλλον της. Ακολούθησε η Γιάννα Τζίκα από την εταιρεία KONBA (Trata Greece) η οποία μίλησε για τη σημασία της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Τελετή Έναρξης στο βίντεο που ακολουθεί

 

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν…

O Ηρακλής Βαρλάμης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Διαχείριση Δεδομένων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και ο Χρήστος Χρόνης, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, παρουσίασαν ένα καινοτόμο αρθρωτό ρομπότ που ο καθένας μπορεί να τυπώσει και να συναρμολογήσει μόνος του.

Ο Χρήστος Ιωσηφίδης, Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και εξωτερικός συνεργάτης στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας GRNET στη Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασε το πρόγραμμα Openstreetmap που σχετίζεται με ανοιχτά γεωχωρικά δεδομένα. Ο Χαρίτων Πολάτογλου, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το πρόγραμμα “Από τη Γη στον Άρη“ με στόχο τη διερεύνηση μέσω κατάλληλων προσομοιώσεων όλων των σταδίων ενός ταξιδιού από τη Γη στον Άρη.

Η ομάδα Real Science πραγματοποίησε δυο webinars στο πλαίσιο του συνεδρίου για τη σύνδεση της Βιωσιμότητας με την Επιστήμη και τη δημιουργία ενός σωστού βιογραφικού.  

Οι φοιτητικές ομάδες Aristotle Space Aeronautics TeamSAT), Aristotle University Racing Team Electric Driverless (ARISTURTLE) και Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης πραγματοποίησαν workshop για τους πυραύλους, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το engineering.

Η Αφροδίτη Καλκάνη, καθηγήτρια Χημείας του Κολλεγίου Ανατόλια και μέλος του προγράμματος Green Edu - Εκπαίδευση για ένα Βιώσιμο Μέλλον του Κολλεγίου Ανατόλια, παρουσίασε δραστηριότητες από το αποθετήριο του προγράμματος.

H Δρ Μαίρη Καλαμάκη, Associate Professor στο ACT - American College of Thessaloniki ξενάγησε τα παιδιά στο νέο εργαστήριο Βιολογίας του ACT και πραγματοποίησε εργαστήριο απομόνωσης DNA.

Ο Γιώργος Παπαδημητρόπουλος απόφοιτος του ACT, CEO και Founder της GEP Unmanned Tech, κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών με τα Drones παρουσιάζοντας τις εφαρμογές τους στην έρευνα.

Η Δρ Λένα Αθανασιάδου Phd, Landscape Architect – Horticulturist ξενάγησε τους μαθητές στους ιδιαίτερους κήπους του Άννα Παπαγεωργιου STEM Center.

Επιπλέον, οι μαθητές από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες τους είτε ως προφορική εισήγηση είτε στην κατηγορία των κατασκευών. Οι μαθητές επέλεξαν ένα θέμα που τους προκαλεσε το ενδιαφέρον για να το διερευνήσουν σε βάθος με στόχο να το συνδέσουν με την καθημερινή τους ζωή και την κοινότητα τους. Στόχος του ACSTAC είναι να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις αρχές της διερευνητικής μάθησης, να αναζητήσουν πληροφορίες, να διερευνήσουν λύσεις και να κατασκευάσουν καινοτόμα προϊόντα καλλιεργώντας συγχρόνως δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως είναι η συνεργασία, η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας, η επικοινωνία, η προσωπική και κοινωνική υπευθυνότητα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Ενδεικτικά project που παρουσιάστηκαν ήταν:

  • "Από τη φριτέζα στην μπαλαντέζα", Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών

Η ομάδα δοκίμασε να παράξει ηλεκτρική ενέργεια από ένα προσιτό και πολυαγαπημένο λαχανικό. Πειραματίστηκε με την κοινή πατάτα, την οποία ενίσχυσε χημικά για να αποδώσει καλύτερα ως μια εναλλακτική μπαταρία.

  • "Recycling PLA cups into a cleaning solution", Κολλέγιο Ανατόλια

Η ομάδα μετατρέπει πλαστικά από PLA σε καθαριστικό επιφανειών εφαρμόζοντας την Πράσινη Χημεία, μια Χημεία φιλική προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

  • "ο Νίδης, ένα κοινωνικά υπεύθυνο ρομπότ-διασώστης των υδάτων!", Lycée Franco-Hellénique Eugène Delacroix

H ομάδα αποφάσισε να συνεισφέρει με τις δυνάμεις της στην επίλυση της οικολογικής καταστροφής κατασκευάζοντας ένα πλοίο το οποίο βοηθά στον καθαρισμό επιφανειακών σκουπιδιών σε μέρη όπως λιμάνια και λίμνες, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από ξενοδοχειακές μονάδες για των καθαρισμό πισινών και παραλιών.

  • To επόμενο ACSTAC έχει προγραμματιστεί για τις 10-12 Μαρτίου 2023

Στιγμιότυπα του Συνεδρίου

 ACSTAC 2022 12

Η έναρξη του Συνεδρίου

 

ACSTAC 2022 more 9

Ο Αντιπρόεδρος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κολλεγίου Ανατόλια Θοδωρής Φιλάρετος απευθύνεται στους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες του ACSTAC.

 

ACSTAC 2022 more 8

Oι ομιλητές της Τελετής Έναρξης του ACSTAC Αλέξανδρος Παπαϊωάννου από την εταιρία τεχνολογίας ΑΒΒ, και η Γιάννα Τζίκα από την εταιρεία KONBA (Trata Greece). 

 

ACSTAC 2022 more 7

Βιργινία Αρβανίτη, Administrative Assistant του Κέντρου STEM του Κολλεγίου Ανατόλια, Θοδωρής Φιλάρετος, Αντιπρόεδρος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια Κέντρου STEM Κολλεγίου Ανατόλια, Κυριάκος Αρβανίτης, Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Κολλεγίου Ανατόλια, Πέγκυ Περακάκη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Κοινωνικής Ευθύνης του Κολλεγίου Ανατόλια, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου από την εταιρία τεχνολογίας ΑΒΒ, και Γιάννα Τζίκα από την εταιρεία KONBA (Trata Greece).

 

ACSTAC 2022 15 

Τα παιδιά παρουσίασαν κατασκευές με τις οποίες διαγωνίστηκαν στους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών που διοργανώνει η  Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on StageEurope).

 

ACSTAC 2022 17

Παρουσίαση Green Team - American Community School Athens - Βραβείο Καλύτερης κατασκευής ΑΙ & ΙΟΤ

 

ACSTAC 2022 18

Παρουσίαση του προγράμματος Erasmus + Mini Open Labs

 

ACSTAC 2022 16

 H ομάδα Cheerios απο το 1ο ΓΕΛ Άργους Ορεστικού

 

ACSTAC 2022 14

Η ομάδα Real Science πραγματοποίησε δυο webinars στο πλαίσιο του συνεδρίου για τη σύνδεση της Βιωσιμότητας με την Επιστήμη και τη δημιουργία ενός σωστού βιογραφικού.  

 

ACSTAC 2022 Kalkani 1

 Η Αφροδίτη Καλκάνη, καθηγήτρια Χημείας του Κολλεγίου Ανατόλια και μέλος του προγράμματος Green Edu - Εκπαίδευση για ένα Βιώσιμο Μέλλον του Κολλεγίου Ανατόλια, παρουσίασε δραστηριότητες από το αποθετήριο του προγράμματος.
 
 
ACSTAC 2022 more 4
 
H Δρ Μαίρη Καλαμάκη, Associate Professor στο ACT - American College of Thessaloniki ξενάγησε τα παιδιά στο νέο εργαστήριο Βιολογίας του ACT και πραγματοποίησε εργαστήριο απομόνωσης DNA.
 
 

ACSTAC 2022 19

O Ηρακλής Βαρλάμης, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Διαχείριση Δεδομένων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και ο Χρήστος Χρόνης, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, παρουσίασαν στο Fabrication Lab του Innovation Isle ένα καινοτόμο αρθρωτό ρομπότ που ο καθένας μπορεί να τυπώσει και να συναρμολογήσει μόνος του.

 

ACSTAC 2022 1

Μαθητές παρουσιάζουν τις εργασίες τους στην Κάτια Δαουλτζόγλου, καθηγήτρια Πληροφορικής και κριτή του ACSTAC, στον Γιώργο Ρουβά, καθηγητή Πληροφορικής και κριτή του ACSTAC και στη Σίσσυ Κυριακίδου Επικεφαλής του Τμήματος Πληροφορικής του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

ACSTAC 2022 2

Μαθητές και μαθήτριες από σχολεία εκτός Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο ACSTAC μέσω Διαδικτύου.

 

ACSTAC 2022 3

Στιγμιότυπο από τις προφορικές εισηγήσεις των συμμετεχόντων.

 

 ACSTAC 2022 4

 Ο απόφοιτος του ACT Γιώργος Παπαδημητρόπουλος, CEO και Founder της GEP Unmanned Tech, μίλησε στο Anna Papageorgiou STEM Center για τις εφαρμογές των drones. 

 

ACSTAC 2022 6

Η ομάδα ΑSAT - Aristotle Space and Aeronautics Team

 

 ACSTAC 2022 5

Η Δρ Λένα Αθανασιάδου παρουσιάζει στους συμμετέχοντες το concept και τη βιοποικιλότητα των κήπων του Anna Papageorgiou STEM Center.

 

ACSTAC 2022 9

Πέγκυ Περακάκη, Συντονίστρια Προγραμμάτων Κοινωνικής Ευθύνης, Δρ Ηρώ Κολιάκου, Συντονίστρια Κέντρου STEM Κολλεγίου Ανατόλια και Βιργινία Αρβανίτη, Administrative Assistant του Κέντρου STEM Κολλεγίου Ανατόλια.

 

Share

 

Τζον Κέννεντυ 60
Πυλαία, Τ.Κ. 55535
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Τηλ. +30 2310 398200
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ακαδημαϊκές συνεργασίες
international_ib cern masthead
Πιστοποιήσεις
masthead